Macron és Orbán világhírűvé tette Putyin valószínűtlenül hosszú asztalát

Szerző: Kósa András
2022.02.08. 20:34

Már a Guardian is azzal foglalkozik, hogy miért ültet egyes vezetőket Vlagyimir Putyin az irreálisan hosszú ovális asztalhoz, miközben másokat nem.

Macron és Orbán világhírűvé tette Putyin valószínűtlenül hosszú asztalát

Kisebb rémálom lehet a különböző orosz notabilitásoknak mostanában, ha az a kegy éri őket, hogy személyesen találkozhatnak az ország elnökével. A Guardian szerint ugyanis

Vlagyimir Putyin annyira fél a koronavírus fertőzéstől, hogy mindenkitől, akivel személyesen találkozik, előzőleg két hét szigorú karantént, majd természetesen egy negatív koronavírus-tesztet vár el.

Ez történt annak modern művészeti múzeumnak az igazgatójával, melynek megnyitójára decemberben Putyin személyesen látogatott el. Az igazgatónak pedig természetesen körül keleti kalauzolnia az elnököt – a két hetes otthoni karantént követően.

Orbán Viktor február 1-i tárgyalásait követően egy héttel Emmanuel Macron tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Moszkvában – igaz, ő magyar kollégájával ellentétben nem nevezte békemissziónak az útját, és gázszállítást sem járt ki Putyinnál, csak és kizárólag az orosz-ukrán határon éleződő válság megoldása volt a célja.

Putyin azonban őt is a hosszú asztalhoz ültette és a közös sajtótájékoztatón is ugyanúgy tartotta a több méter távolságot, mint Orbán Viktortól.

A brit lap kitért Orbán Viktor látogatására és az asztalra is, megemlítve, hogy Macron ugyanúgy öt órán át tárgyalt Putyinnal, mint a magyar kormányfő. A Guardian szerint a hivatalos magyarázat most is a koronavírus miatti távolságtartás volt,

de a francia elnök látogatását övező protokollal kapcsolatban ugyanúgy napvilágot láttak spekulációk, hogy Putyin kifejezetten a távolságtartást akarta demonstrálni,

és vizuálisan kicsit kellemetlen helyzetbe hozni partnerét.

A franciák mindenesetre ugyanúgy nem csináltak belőle ügyet, mint a magyar diplomácia. A két esetet ugyanakkor érdekessé teszi, hogy amikor Putyin személyesen jelent meg a már elkezdése előtt is botrányokkal terhelt pekingi téli olimpia megnyitóján, előzőleg négyszemközti tárgyalásokat folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel – többek között arról, hogy a jövőben közösen lépnek fel a „színes forradalmakkal szemben – nemhogy távolságot nem tartott, de még kezet is fogott a két vezető.

Olvasóinkat azonban megnyugtathatjuk, hogy az orosz elnök következetlenségének rejtélyét a Guardiannak sem sikerült felfednie. Az irreálisan hosszú ovális asztalt pedig még valószínűleg sokat látjuk majd.

NYITÓKÉP: Macron a hosszú asztalnál. FOTÓ: Kreml

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek