A kétes hátterű focihuligánok beépítését is orosz mintára végzi a kormány

Szerző: Fekő Ádám
2019.01.25. 18:00

A Fidesz sajtója látványosan keblére ölelte a „legvadabb jobboldali portált” és annak a Fradi lelátójáról érkezett reklámarcát. A korábban mindig rendszerellenes szurkolói csoportokat először Oroszország kezdte el látványosan használni, ott már akár megrendelésre is balhéznak.

A kétes hátterű focihuligánok beépítését is orosz mintára végzi a kormány

Fociultrának lenni Magyarországon nem tartozik a társadalmilag elfogadott dolgok közé, mivel a meccseken általában a kapu mögött szervezetten szurkoló csoportok az 1990-es években annyira rossz hírt tudtak maguknak kicsikarni, hogy ez a rettegés akár a TV2-híradóban is kamuriportot ért egy nyilvánvalóan fake Facebook-eseményre felhúzva (azért tudom, hogy kamu, mert én csináltam az eventet, amiben verekedést hirdettem ki a Szabadság-hídon). 

Az ultrák itthon annyira magukra lettek hagyva, hogy még a 2006-os Jobbik is csak érintőlegesen merte őket felvállalni,

abban pedig általában a bal- és jobboldal gondolkodása is megegyezett, hogy ezek az emberek elmebeteg nácik, ennek a képnek a kialakulásában pedig hagyományosan segített a sajtó is.

2010 óta a legrosszabb ultrának lenni

Bár Kelet-Európa nagy részéhez hasonlóan történelmi okokból nálunk is szinte csak jobbos ultracsoportok léteznek, eddig minden kormányzat nagyjából egységesen próbálta őket szívatni. Ennek volt a csúcsa a Fidesz 2014-ben bevezetett új sporttörvénye, ami miatt egy ideig csak névre szóló jegyeket voltak kötelesek árusítani a magyar klubok, egy rövid ideig pedig a szurkolói kártya irreálisan bonyolult kiváltása is kötelező volt ahhoz, hogy bemehessünk az NB I-es vagy egy NB II-es szuperrangadóra, Kubatov Gábor Fradijánál pedig évekig csak vénaszkenneres ellenőrzéssel lehetett bemenni a Groupama Arénába. Ezek miatt egy ideig minden csoport bojkottálta a meccseket, és a lazítás után sem mindenki döntött a visszatérés mellett.

Ekkoriban úgy tűnt, Orbán Viktor örökre magára haragította a párezres, viszont szervezettsége miatt elég militáns demonstrációkra is képes csoportokat, akik a Fradi-tábor vezetésével 2014 októberében együtt tüntettek a Kossuth-téren az új szabályok ellen. Egyedül az akkor még jobbikos, mostanra Mi Hazákba került Apáti István támogatta a tüntetőket, amikor megígérte, átnyújtja petíciójukat a kormánynak. 

Az ország legnagyobb táborának számító fradistáknak egészen konkrét ellentéte lett a Fidesz közvetlen elitjéhez tartozó Kubatov Gáborral, akinek tevékenykedése ellen Csepelen tízezer szurkolót is össze tudtak hozni az FTC tartalékcsapatának meccsére, ugyanis a Csepel vezetősége a többi klubbal ellentétben kifejezetten invitálta a máshol nem szívesen látott ultrákat. A Green Monsters vezérszurkolója, Hamberger Ádám (az egykori vecsési Jobbik-képviselőlejlölt Hamberger György fia) azzal kezdte el megafonjába a „Kubatov, takarodj” rigmust, hogy nem csak a szkenner nem kell, „hanem ez a patkány Kubatov Gábor sem”. 

Valahogy azért megegyeztek

A tavaly áprilisi választások előtt nem sokkal, 2017 októberében végül kibékült egymással a két fél, azóta a fradistáknál az még belefért, hogy már az első meccsen meglincseljék a késsel hadonászó, végig Kubatov mellett maradt társukat,

a klubelnökről azonban egy rossz szó sem hangzik el a stadionban azóta.

Ez azért is fontos, mert bár nyíltan nem kapta meg a kormány a fradistákat, szintén 2017-ben indult el a reklámokat azóta sem tartalmazó, magát Vadhajtások.hu néven a legvadabb jobboldali portálként reklámozó újság, ami amolyan régisulis kurucinfós stílusban tájékoztatja olvasóit a világ dolgairól úgy, hogy az azért a Fidesznek tetsszen.

A Vadhajtások legfontosabb arca pedig a természetesen a Fradi környékéről érkezett, 444-es bemutatása óta celebnek számító a Bede Zsolt, aki

most épp azzal szerzett magának további hírnevet, hogy Bayer Zsolt fórumán megvédte a Fidesz kedvenc házitrollját a leginkább tizenévesekből álló tüntetőktől egy kis maszktépkedéssel és fenyítéssel.

Bede Zsolt különösen érdekes figurája a magyar kapu mögötti életnek: bár az Ultras Liberi néven futott, mostanra törölt Facebook-oldal kezelőjéről azt hinné az ember, valamiféle vezető szerepet tölt be a szcénában, valójában még a szűkebb közösségének számító Ferencvárosnál is ellentmondásos a megítélése. Forrásaink szerint meccsre például nem is jár, amióta elterjedt róla a lelátón a pletyka, hogy rendszeresen jelent a rendőrségnek a tábor ügyeiről. Azt nem tudni, tényleg vamzerkedett-e, de ennek, illetve egy 2009-es tanúvallomásának már épp elég volt elterjednie ahhoz, hogy ne ő legyen a legnépszerűbb figura a környéken.

BEDE ZSOLT (FOTÓ: 444)

Bár a Vadhajtások különösen nagyívű közleményben tagadta a vádakat, ami szerint ők lennének Bayer Zsolt verőemberei („a kurva anyátokat nektek és minden kommentelőnek, akik rólunk fröcsögnek, azoknak is a kurva anyját”), azt nehéz nem észrevenni, mennyire keblére ölelte ezt a társaságot a közpénzmédia: Bede a Jobbikból kivált, azóta a Fideszt tulajdonképpen mindenben támogató Mi Hazánk kulcsfiguráival együtt nyert bebocsátást az Echo TV-be, Bayer pedig saját műsorában is hangoztatja, hogy „imádja ezt a palit.”

A cél jól láthatóan az, hogy a Jobbikról lemorzsolódott radikálisokat inkább maga mellé állítsa a Fidesz, ha már a fanatikus szavazóikon kívül általában hozzájuk csapódó jobbközép réteget is elvesztették.

A propaganda átláthatatlan hazugsághálójába bőven belefér, hogy a korábban még a Kuruc.infóra is olvasói levelet író Bedét faszagyerekként futtatják, miközben a Jobbik elnökeként náculó Sneider Tamástól undorral határolódnak el, hiszen az egyik radikális le akarja őket váltani, a másik meg nem. 

Az orosz minta

Ha valaki azt hinné, hogy a létszámban nem nagy, de erőt demonstrálni képes ultrák államosítása magyar találmány lenne, téved:

a propagandaterjesztéshez, vagy a civilek vegzálásához hasonlóan Oroszország ebben is évekkel előttünk jár.

Amikor a 2010-es évek elején egyre tarthatatlanabbá vált az orosz futballhuliganizmus, az állam létrehozott egy szurkolói szervezetet, aminek a korábbi szélsőjobboldali aktivista Alekszander Szprigin lett a vezetője a korábbi KGB-csapat, a Dinamo Moszkva táborából. A férfi legalább három alkalommal bizonyíthatóan is találkozott Vlagyimir Putyinnal, akit ezek szerint nem zavarta a tény, hogy a szurkolói szövetsége elnökének leghíresbb képe ez itt:

JOBBOLDALON ALEKSZANDER SZPRIGIN. (FORRÁS: ULTRAS-LIBERI)

Ez a hivatalosan a békés lelátókért küzdő szurkolói iroda szervezett ingyenes utat 2016-ban a franciaországi Eb-re 220 főnek, és később kiderült, hogy túlnyomórészt ebből a 220 emberből állt össze az a nagyjából százfős társaság, ami katonai szervezettséggel verte szét az angol szurkolókat Marseille-ben. A katonai szervezettség nem véletlen, hiszen többen is szolgáltak Donyeckben, az angol titkosszolgálati források szerint pedig egyenesen az orosz Felderítő Főcsoportügynökség állt mögöttük, amit több tetoválás is bizonyít.

A valószínűleg államilag támogatott huligánakcióra Vlagyimir Putyin csak viccelődve reagálta, hogy nehogy már száz orosz megverjen ezer angolt, de az egész Kremlből összesen egyedül a sportminiszter Vitalij Mutkó ítélte el nyilvánosan a produkciót. Az orosz kormány akkoriban annyira nem vette komolyan a büntetéseket, hogy a balhé után Szprigin még egyszer visszatért Franciaországba az oroszok Wales elleni meccsére, és ő maga hívta fel a tudósítókat, illetve küldött nekik szelfit a stadionból. 

Közben egyes orosz politikusok kifejezetten baráti hangot ütnének meg a magukat hazafinak hívó, sokszor egyszerű náci brigádokkal. Az Orosz Liberális-Demokrata Párt képvsielője, Igor Lebegyev szerint már Marseille-ben is csak hazafias módon védték meg magukat a tagbaszakadt oroszok, és az is teljesen normális, ha az emberek balhézni akarnak kicsit meccs előtt.

Ugyanez az Lebegyev volt az, aki azt javasolta korábban, alakítsanak ki legális kereteket a keménymagoknak verekedésre, hiszen az szurkolói bunyó tulajdonképpen egy új sport. 

A jelenség megértéséhez fontos tudni, hogy a 21. századi futballhuligaznizmus már rég nem pár részeg üvegdobálásáról szól: az új iskola kifejezetten tiltja az alkohol fogyasztását, helyette az egészséges életmódot preferálja, a csoporttagok pedig küzdősportokat is tanulnak. Ebben a műfajban az oroszok és a lengyelek jelentik a világ élvonalát, amit talán az jelez a legjobban, hogy a 2012-es lengyel-ukrán Európa-bajnokságon összesen 183 embert vettek őrizetbe egy durvábban sikerült varsói találkozó után. A balhé előtt az orosz kormány egyszerűen csak megüzente, hogy tízezer orosz tart Varsó felé, a szurkolók megfékezésére gyakorlatilag semmilyen erőfeszítést nem tett.

Ehhez képest a 2018-as oroszországi világbajnokságon annyira látványosan nem történt semmi a korábban poklot ígérgető orosz huligánok részéről, hogy nem lehetett nem elnöki akaratot látni mögötte.

A populista politikusok, úgy tűnik, mostanra

megtalálták az általában ideológiailag sem teljesen homogén, de az erődemonstrációért és katonás fegyelemért rajongó ultrák helyét a saját világukban. Az oroszoknak kifejezetten jól jön a zavarkeltés a kormányhoz hivatalosan nem köthető brigádoktól,

ráadásul tovább erősíti Putyin országának maszkulin imidzsét is. Ilyenre magyar fronton aligha számíthatunk, de vannak más lehetőségek is.

Az még kérdés, az eddig jellemzően politikustól, médiától és magukon kívül úgy általában mindenkitől elhatárolódó magyar csoportok

mennyire hagyják magukat nyilvánvaló pártpolitikai célra használni úgy, hogy egy részük épp a kormány miatt nem jár a minden program felett álló focimeccsekre,

de az már világosan látszik, hogy a kormányoldalról megindult a közeledés.

MEGJEGYZÉS: A szerző tisztában van az ultra és a huligán közti különbségekkel, de Magyarországon ezek a fogalmak összenőttek.

FOTÓ: A Nemzeti Sport videója

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek