Szépen pofoznak minket vissza a Béketáborból a demokratikusba

Kósa András

Szerző:
Kósa András

2022.03.19. 14:10

A Fidesz, ha lassan is, mint egy olajtanker, de elkezdett irányba fordulni. Teljesen életszerűnek tartom, hogy Európa néhány fontos fővárosából a magyar kormányfő világos üzeneteket kapott: „Viktor, ennek vége!”. Minden ellentétes híreszteléssel szemben pedig Orbán Viktor nem hülye, és ért a szóból, ha elég határozottan mondják neki és az erő előtt is meg tud hajolni.

Ha van valami pozitívuma annak a tragikus háborúnak, ami a szomszédunkban zajlik (vö.: „hívhatjuk akár Ukrajnának is” – Orbán Viktor), akkor az az, hogy a jelek szerint a Nyugat szépen csendben – vagy talán már nem is annyira csendben – elkezdett minket visszapofozni a sorba.

Ágyő Béketábor, szocsi nyaralás, kvaterkázás Putyinnal a tábortűz mellett a dobozgitárt pengetve a pétervári fehér éjszakákon!

Ez Rákosi Mátyás óta folyamatosan hanyatló Nyugat most kokikkal, sallerekkel, seggberúgásokkal tessékeli vissza a sorba Orbán Viktort. Persze, hogy ő ilyet valaha is elismerjen, azt soha ne várja senki: éppen elég neki otthon a négy fal között szembesülnie vele, hogy a Nagy Stratégia, hogy

„szeretem is az uniós pénzt, de azért Putyin elvtárssal is különleges kapcsolatokra törekszem és a többiek háta mögött igyekszem mindenféle zavaros bizniszt összehozni vele”,

percek alatt omlott össze kártyavárként.

Kiderült, hogy nincs más, mint a lenézett Nyugat, a maga lenézett pénzével, gazdaságával, befolyásával és fegyvereivel. Az a Nyugat, amelyik mindeddig elnézte nekünk, hogy a trambulinról pisilünk az úszómedencébe és közben még ki is röhögjük őket; egyszerűen azért, mert nem ehhez voltak szokva és láthatóan nem tudtak mit kezdeni egy olyan miniszterelnökkel, akinek a normák semmit sem számítanak: nyugodtan áthágja őket, majd

amikor udvariasan figyelmezetik erre, teli szájjal csak annyit tud mondani, hogy „Mutassátok meg azt az uniós jogszabályt, amit megsértettem? Semmi? Akkor böböbő!”.

Nem akarom elkiabálni, de mintha ez most megváltozna a háború miatt. Nem csak Putyin számolhatta el magát, de talán Orbán Viktor is. Az orosz elnökről már nagyon sok szakértő megírta, hogy mennyire nem kalkulált sem az ukránok ellenállásával, sem saját hadserege tényleges erejével, sem a nyugati világ reakcióival.

Orbán Viktor nyilván nem kalkulált azzal, hogy Putyin támadni fog.

Azt persze soha senki nem fogja megtudni, miről tárgyaltak öt órán keresztül a háború kitörése előtt az orosz elnökkel, mert a békéről láthatóan nem.

De Orbán Viktor szerintem abban is nagyon mellényúlt, hogy a háború kitörése után sokáig úgy kalkulált, majd abbahagyják, hazamennek, Putyin kap valamit, amit akar, az ukránok szívnak, aztán minden mehet tovább úgy, mint eddig. Paks kettőstül, évenkénti Putyin-vizitestül, ócskavas orosz metróstul, Szputnyikostul.

Csakhogy ma már szinte biztosan kijelenthetjük, hogy ebből semmi nem lesz.

Nyilván nem könnyű most senkinek a kormányban és a Fidesz háza táján, sem a Putyinnak eddig benyaló miniszterelnöknek, sem a Szergej Lavrov kitüntetését csöndben a vitrinből kiemelő és az asztalfiók mélyére süllyesztő („Ki azért csak nem dobom, olyan szépen csillog!”) Szijjártó Péternek, se a putyinista családügyi konferenciákra járogató Novák Katalinnak, és hosszan folytathatnánk a sort.

De ennek ellenére úgy tűnik, lassan mindenki beáll a sorba. Még akkor is ha „láthatóan nagyon fájdalmas a magyar politikai vezetés számára ez az igazodási kényszer” – ahogy Török Gábor mondta lapunknak adott interjújában.

Mert azt azért senki ne gondolja, hogy a háború kitörése után majdnem egy hónappal jut eszébe 24 órán belül Németh Zsoltnak, hogy „Ruszkik Haza!”, meg Novák Katalinnak kék-sárgában elítélni a háborút. A leendő köztársasági elnök az ominózus mondatot a parlamemtben is elmondta, becsületére legyen mondva, de tudjuk, hogy ma már egy közösségi oldalon tett bejegyzésnek szinte nagyobb a jelentősége, főleg, hogy ott a közvetlen reakciókkal is számolni kell, meg is kapták mindketten

a fideszes kemény magtól, hogy mit képzelnek, hogy merészelik Putyin elvtársat csesztetni.

Szerintem ezek a megnyilvánulások csak az első fecskék, és azt jelzik, hogy a Fidesz, ha lassan is, mint egy olajtanker, de elkezdett irányba fordulni. Teljesen életszerűnek tartom, hogy Európa néhány fontos fővárosából a magyar kormányfő világos üzeneteket kapott: „Viktor, ennek vége!”.

Minden ellentétes híreszteléssel szemben pedig Orbán Viktor nem hülye, és ért a szóból,

ha elég határozottan mondják neki és az erő előtt is meg tud hajolni. Ki tudja, talán már előkereste a felcsúti kis ház sifonérjából azt a bizonyos 2008-as beszédet, amiben többek között ez is szerepelt:

„Szerintem bennünket '56 miatt különösképpen terhel ez a kötelesség. Ezért, amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyi erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni.”.

Aztán majd a most a 2008-as Orbán Viktor kifütyülő békemenetesek is megbékélnek majd.

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek