Influenszerek pénz és pina nélkül

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2019.01.16. 15:31

A Fidesz holdudvarának a figyelemfelkeltéshez már csak a balhé maradt. Azokból viszont egyre durvábbak kellenek ahhoz, hogy bárkit is érdekeljenek: most például egy 18 éves lány lejáratása.

Újabb mérföldkövön vagyunk túl a kormánymédia eddig is izgalmas történetében: a héten ezúttal Bayer Zsoltnak sikerült lekreténproliznia egy 18 éves lányt, aki egy 18 éves lánytól elvárható lendülettel szólt be a Fidesznek az egyik tüntetésen elmondott beszédében. Ez még nem is lett volna feltűnő, hiszen Bayer már évek óta arra építi fel publicista és műsorvezetői karrierjét is, hogy jelzőket dobál emberekre. 

De miután a Ripost, és rá hivatkozva a fél kormánysajtó lehozta a „leleplező cikket”, ami szerint Nagy Blankának több hiányzása is van középiskolában és még bukásra is áll a „mocskos szájú diáktüntető”, egyértelmű lett, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű médiaholding összehangoltan akart lejáratni egy középiskolást. 

Ahogy ilyenkor lenni szokott, jól fel is háborodott rajta a teljes még saját gondolatokra képes magyar sajtó; és bár egy 18 éves lány ellen összehozott médiahadjáraton teljesen jogos felháborodni, sajnos ezzel kicsit megint a Gonoszok nyertek.

Az ugyanis a helyzet, hogy Bayer Zsolt és úgy általában a teljes közpénzsajtó fenegyerekei már rég nem újságírók vagy műsorvezetők, hiszen nem hogy nagy leleplezéseket nem tudnak felmutatni, de még értelmezhető riportot vagy interjút sem láttam tőlük emberemlékezet óta.

Nekik véleményük van egyedül, bár az is olyan apróságokon múlik, hogy Orbán Viktor épp jóban van-e az oroszokkal, vagy rosszban. Azért vannak, hogy a véleményükkel feltűnést keltsenek, és valamennyire terelgessék azt a nyájat, ami a legendásan erős magyar oktatás miatt a mai napig nem volt képest megtanulni a vélemény és a tény közti különbséget. 

Szerencsére van erre a munkára egy elég trendi, bár nem magyar szó: az influenszer. Az influenszerek egyetlen produkciója a figyelemfelkeltés, a rájuk irányuló figyelmet kell átirányítani olyan cégekre, amiktől pénzt kapnak ezért a figyelemért. Lehet ez az utazási irodától kezdve a fehérneműmárkán át egészen az energiaital, a lényeg, hogy nem erkölcsi alapon teszik ezt.

Na most az influenszerek nem véletlenül szép és gazdagnak látszó emberek, hiszen izmokkal, szép tájképekkel vagy pinával jól lehet feltűnést kelteni az interneten. A kormánymédia fenegyerekei viszont komoly hendikeppel indulnak ebben:

nekik speciel a Fideszt kéne saját személyükkel reklámozni, de az Echo TV nézettsége vagy a Magyar Idők-Ripost-stb. webes statisztikái alapján még a célcsoport nagyrészét sem érdeklik. Mivel nem szépek és gazdagok abban az értelemben, amiben Emily Ratajkowski szép és gazdag, ezért szegényeknek csak az olyan típusú balhék maradnak, amikkel egy Való Világ-szereplő is érvényesülni tud. Rövidebben mondva

akkora fasznak kell lenniük, amivel kiemelkednek a többi fasz közül.

Ebben a műfajban az a baj, hogy emelkedik az igényszint: amikor a Ripost egy vélt kurvázás közben fényképeztette le az akkor még jobbikos Volner Jánost, az szinte oknyomozó újságírás volt a budapesti hajléktalanoknak szentelt címlaphoz képest, és talán még ezt is sikerült alulmúlni azzal, hogy egy középiskolás állítólagos rossz tanulmányi eredményeit tudták bemutatni nagy leleplezésként. De Bayer Zsoltnak sem elég már cigányozni vagy az ellenzék ismert szereplőinek szopást ajánlani, azzal viszont megint figyelemhez tudott jutni, hogy kiosztja Nagy Blankát. 

A Fidesz különbejáratú influenszerei tehát elvégezték a feladatukat újra, tényezőként feltűnésükkel kicsit tudták erősíteni a brandet, jár nekik a fizetés. 

A feltűnéskeltéssel azonban nem csak az ingerküszöb emelése a probléma, hanem függőséget is okoz.

A Netflix kiváló dokumentumfilmje a legnagyobb pályán játszó influenszereken mutatja be, mekkora világnézeti torzulást okoz az állandó lájkvadászat, ami voltaképpen a vadidegen emberek figyelme iránti sóvárgás: emiatt már nem csak anyagi, de lelki érdeke is fűződik az influenszernek az influenszerkedéshez. 

Az anyagi és lelki függés miatt egyszerre erősödik a kormányinfluenszereknél a hangnem. Emiatt felmerül a kérdés, hogy 

eljön-e majd az az idő, amikor Bayer Zsoltnak kamerák előtt kell rászarnia egy újszülött képére, amiért annak a szülei nem a Fideszre szavaztak?

Nekimegy majd Ripost az élősködő rákbetegeknek, amiért az állam fizeti a gyógykezelésük egy részét? A 888 stábja hajlandó lesz Borat-fürdőruhában üldözni a muszlimnak tűnő embereket azért, hogy végre foglalkozzon velük az Index?

Ha majd erre figyel már csak fel bárki, akkor valószínűleg igen.

Olvass még többet Fekő Ádámtól az Azonnalin!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek