Ezért nagyon röhejes, mikor a Fidesz tüntet a gyűlölet ellen

Jámbor András

Szerző:
Jámbor András

2020.02.01. 13:48

Amikor Bayer Zsolt elhiszi, hogy ő a gyűlölet elleni harcos, amikor a Fidelitas vezetője elmondja, hogy minden megtámadott kisebbséget megvéd a Fidesz, akkor a színpad bohócszínpaddá alakul.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Bevallom, én nem hiszek a Fidesz mágikus kommunikációjában, úgyhogy jót röhögtem azon az összeomláson, amelynek mindenki szemtanúja lehetett a médiának köszönhetően a Fidesz csütörtöki tüntetésén. A Niedermüller Péter elleni hadjáratot – amelynek okozója az egészen elképesztően béna kommunikáció az erzsébetvárosi polgármester és pártja, a DK részéről – egyszerűen addig tolta a Fidesz, hogy megmutatták: jelenlegi állapotukban ők se tudnak sokkal többet.

Először is,

én örülök, hogy a Fidesz megvédte a heteroszexuális, fehér, keresztény embereket. Tényleg. Csak nem pontosan tudom, Magyarországon mitől kell őket megvédeni.

Ott, ahol egyre több iskolát adnak egyházi kézbe és az egyházi iskolák plusz támogatást kapnak az államiakhoz képest, ahol a kormányzat emberei jóízűt buziznak, vagy éppen cigányoznak, nem annyira érzem, hogy ez lenne az ország legégetőbb problémája: a keresztények, a fehérek és a heterók üldözése. De hát mindenkinek szíve joga, hogy miért tüntet.

Viszont ne csináljunk már viccet a bohócból, vagyis de, mégis. Tökéletes díszlet volt a „say no to rasicm”, és az „állítsuk meg a gyűlöletet” felirat egy Fidesz-tüntetéshez, amikor pedig Bayer Zsolt felállt elé, akkor tényleg csak nevetni tudtam: ti tényleg miben vagytok?

A Fidesz kommunikációja azért működőképes (nagyon leegyszerűsítve), mert a „mi adjuk a stabilitást” meg a „megvédjük az országot” vonalon következetes és önazonos tud maradni, és ezt a két témát tudja a fontos időszakokban előretolni, tematizálni – migránsozással, idegen támadás képzésével.

A mostani helyzet kicsit olyan volt, mint amikor az iskolai színjátszókörös gyerek túltolja: azt képzeli, ő a legjobb Hamlet-színész a földön.

Amikor Bayer Zsolt elhiszi, hogy ő a gyűlölet elleni harcos, amikor a Fidelitas vezetője elmondja a színpadon, hogy minden megtámadott kisebbséget megvéd a Fidesz, akkor az a színpad bohócszínpaddá alakul.

Bayer szavai és a Fidesz gyűlöletkeltő kampányai után ez tényleg vicckategória. De amikor a tüntetésen előmasíroznak a neonáci Betyársereg tagjai, és együtt szavalják a tömeggel a gyűlölet ellen Radnóti Miklós egyik versét, akkor Galla Miklós beadja a felmondását.

És még ez se volt elég, mert az antirasszizmus harcosai ezután nekitámadtak a HVG újságírójának, Hont Andrásnak, a 444 újságírójának, Ács Dánielnek (ők ugye pont speciel mindketten az ellenzéket is elég keményen szokták ellenőrizni cikkekben), de kapott kicsit az ATV stábja, és mindenki, aki beazonosítható újságíró volt.

Majd az egyébként egy kocsmai hangoskodás stílusában békésen tüntető ellentüntetőkre is rátámadtak a Fidesz szimpatizánsai a szeretet kereszteshordájaként, a fentiek után talán nem túl furcsa módon koalíciót kötve a Betyársereggel, konkrétan a körúti forgalmon is átnyargalva. Ez legalább a kalandozó magyarok stílusát idézte.

Ha pedig megnézzük a 444 videóját, hogy habognak a Fidesz szimpatizánsai arra a kérdésre, hogy akkor ők antirasszisták-e, az láthatja, miért totális bukó a csütörtöki nap.

Tehát ez volt a Fidesz gyűlöletellenes tüntetése, amivel – bocsánat, nincs jobb szó – a kormánypárt keresztbeszarta az eddig épített kommunikációját Niedermüller-ügyben. Vagyis hát nem a kormánypárt tette tönkre, hanem a valóság. 

A semmiből fújt, valójában semmiről sem szóló kommunikációs kampányukat, hogy Niedermüller kijelentése keresztényellenes, és ezért ő a gyűlöletkeltő, kivitték a valóságba. Ott meg hát

szembejött az a bizonyos valóság, hogy ha gyűlöletkeltésről van szó, az tagadhatatlanul a Fidesz terepe.

Így pedig a kommunikációs önazonosság a porba hulott, és tökéletesen láthatóvá vált a Fidesz kommunikációs gépezetének hazugsága.

A szerző a Mérce alapítója. Ha olvasnál még véleményeket az Azonnalin a Niedermüller-ügyről, ide és ide kattints!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek