+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 1. kedd, 09:01
Többek között Lehár Ferenc, Szergej Mihajlovics Eisenstein, Egon Erwin Kisch és Mahátma Gandhi műveit használhatjuk fel szabadon 2019-től. Amerikában pedig húsz év után először válnak közkinccsé művek.

Az EU-s szabályozás szerint az alkotó halála után el kell telnie hetven évnek, mielőtt művei – amelyeket életükben publikáltak – közkinccsé, avagy szabadon felhasználhatóval, feldolgozhatóva, stb. válnak. 2019. január elsejétől tehát az 1948-ban elhunyt alkotók művei válnak közkinccsé.

 

Ha tehát valaki kortárs szempontból dolgozna át egy Lehár Ferenc-operettet, annak mától szabad az út!

 

Ugyanígy közkinccsé válnak például Mahátma Gandhi indiai jogász, politikus, függetlenségi harcos; Szergej Mihajlovics Eisenstein orosz filmrendező; Kozma Lajos építész; Kurt Schwitters német dadaista képzőművész vagy Markovits Rodion író művei.

 

Rajtuk kívül szintén 1948-ban hunyt el Egon Erwin Kisch németül író cseh újságíró, és a cseheknél maradva: Edvard Beneš és Jan Masaryk csehszlovák elnökök művei is közkinccsé válnak idéntől.

 

Amerikában húsz éve először válnak közkinccsé alkotások

 

Az Egyesült Államokban szerzői jogi szempontból ennél jóval bonyolultabb a helyzet, de a lényeg az, hogy 1998-ban meghosszabbították a művek szerzői jogi védelmét hetvenötről kilencvenöt évre (a kiadási évtől számolva) – főleg Mickey egér védelmében.

 

Az idei tehát az első év 1999 óta, hogy az USA-ban közkinccsé válnak művek.

 

Köztök van H. P. Lovecraft horrorszerző négy novellája, Agatha Christie két regénye, H. G. Wells és Aldous Huxley egy-egy regénye, itt lehet átböngészni, hogy például micsodák.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, hogy világmárkákat hozzanak létre.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás