+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 1. kedd, 09:01
Többek között Lehár Ferenc, Szergej Mihajlovics Eisenstein, Egon Erwin Kisch és Mahátma Gandhi műveit használhatjuk fel szabadon 2019-től. Amerikában pedig húsz év után először válnak közkinccsé művek.

Az EU-s szabályozás szerint az alkotó halála után el kell telnie hetven évnek, mielőtt művei – amelyeket életükben publikáltak – közkinccsé, avagy szabadon felhasználhatóval, feldolgozhatóva, stb. válnak. 2019. január elsejétől tehát az 1948-ban elhunyt alkotók művei válnak közkinccsé.

 

Ha tehát valaki kortárs szempontból dolgozna át egy Lehár Ferenc-operettet, annak mától szabad az út!

 

Ugyanígy közkinccsé válnak például Mahátma Gandhi indiai jogász, politikus, függetlenségi harcos; Szergej Mihajlovics Eisenstein orosz filmrendező; Kozma Lajos építész; Kurt Schwitters német dadaista képzőművész vagy Markovits Rodion író művei.

 

Rajtuk kívül szintén 1948-ban hunyt el Egon Erwin Kisch németül író cseh újságíró, és a cseheknél maradva: Edvard Beneš és Jan Masaryk csehszlovák elnökök művei is közkinccsé válnak idéntől.

 

Amerikában húsz éve először válnak közkinccsé alkotások

 

Az Egyesült Államokban szerzői jogi szempontból ennél jóval bonyolultabb a helyzet, de a lényeg az, hogy 1998-ban meghosszabbították a művek szerzői jogi védelmét hetvenötről kilencvenöt évre (a kiadási évtől számolva) – főleg Mickey egér védelmében.

 

Az idei tehát az első év 1999 óta, hogy az USA-ban közkinccsé válnak művek.

 

Köztök van H. P. Lovecraft horrorszerző négy novellája, Agatha Christie két regénye, H. G. Wells és Aldous Huxley egy-egy regénye, itt lehet átböngészni, hogy például micsodák.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Páran összeáltak egy Facebook-csoportban, hogy önkéntesen pajzsokat gyártsanak kórházaknak a 3D-s nyomtatóikkal. Azóta több cég, iskola és egyetem is beszállt a védőfelszerelések gyártásába.

Kérdés, hogy mekkora sikerrel: a különösen befolyásos, német, spanyol, francia vagy olasz néppárti tagpártok továbbra is hallgatnak a Fideszről.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér?

Az elmúlt 24 órában 950-en haltak bele a fertőzésbe. A terjedés viszont lassul, a kormány is bizakodó.

A Stacy's Mom című alterrock himnusz szerzője, Adam Schlesinger 52 éves volt.

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás