+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 1. kedd, 09:01
Többek között Lehár Ferenc, Szergej Mihajlovics Eisenstein, Egon Erwin Kisch és Mahátma Gandhi műveit használhatjuk fel szabadon 2019-től. Amerikában pedig húsz év után először válnak közkinccsé művek.

Az EU-s szabályozás szerint az alkotó halála után el kell telnie hetven évnek, mielőtt művei – amelyeket életükben publikáltak – közkinccsé, avagy szabadon felhasználhatóval, feldolgozhatóva, stb. válnak. 2019. január elsejétől tehát az 1948-ban elhunyt alkotók művei válnak közkinccsé.

 

Ha tehát valaki kortárs szempontból dolgozna át egy Lehár Ferenc-operettet, annak mától szabad az út!

 

Ugyanígy közkinccsé válnak például Mahátma Gandhi indiai jogász, politikus, függetlenségi harcos; Szergej Mihajlovics Eisenstein orosz filmrendező; Kozma Lajos építész; Kurt Schwitters német dadaista képzőművész vagy Markovits Rodion író művei.

 

Rajtuk kívül szintén 1948-ban hunyt el Egon Erwin Kisch németül író cseh újságíró, és a cseheknél maradva: Edvard Beneš és Jan Masaryk csehszlovák elnökök művei is közkinccsé válnak idéntől.

 

Amerikában húsz éve először válnak közkinccsé alkotások

 

Az Egyesült Államokban szerzői jogi szempontból ennél jóval bonyolultabb a helyzet, de a lényeg az, hogy 1998-ban meghosszabbították a művek szerzői jogi védelmét hetvenötről kilencvenöt évre (a kiadási évtől számolva) – főleg Mickey egér védelmében.

 

Az idei tehát az első év 1999 óta, hogy az USA-ban közkinccsé válnak művek.

 

Köztök van H. P. Lovecraft horrorszerző négy novellája, Agatha Christie két regénye, H. G. Wells és Aldous Huxley egy-egy regénye, itt lehet átböngészni, hogy például micsodák.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

Telitalálatnak bizonyult a cseh magán-vasúttársaság közvetlen járata a horvát tengerpartra: már 30 ezernél is több jegyet adtak el a vonatokra.

A korrupcióellenesség és az ökopolitika maradt, a közélet méltóságának helyreállítása kikerült a Jobbik új elvi nyilatkozatából. De mik a főbb különbségek és hasonlóságok?

Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

Július elsejétől tizenöt országgal nyitja meg a határát az Európai Unió, annak ellenére, hogy van, ahol ismét növekedni kezdett az aktív fertőzöttek száma.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás