+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 1. kedd, 09:01
Többek között Lehár Ferenc, Szergej Mihajlovics Eisenstein, Egon Erwin Kisch és Mahátma Gandhi műveit használhatjuk fel szabadon 2019-től. Amerikában pedig húsz év után először válnak közkinccsé művek.

Az EU-s szabályozás szerint az alkotó halála után el kell telnie hetven évnek, mielőtt művei – amelyeket életükben publikáltak – közkinccsé, avagy szabadon felhasználhatóval, feldolgozhatóva, stb. válnak. 2019. január elsejétől tehát az 1948-ban elhunyt alkotók művei válnak közkinccsé.

 

Ha tehát valaki kortárs szempontból dolgozna át egy Lehár Ferenc-operettet, annak mától szabad az út!

 

Ugyanígy közkinccsé válnak például Mahátma Gandhi indiai jogász, politikus, függetlenségi harcos; Szergej Mihajlovics Eisenstein orosz filmrendező; Kozma Lajos építész; Kurt Schwitters német dadaista képzőművész vagy Markovits Rodion író művei.

 

Rajtuk kívül szintén 1948-ban hunyt el Egon Erwin Kisch németül író cseh újságíró, és a cseheknél maradva: Edvard Beneš és Jan Masaryk csehszlovák elnökök művei is közkinccsé válnak idéntől.

 

Amerikában húsz éve először válnak közkinccsé alkotások

 

Az Egyesült Államokban szerzői jogi szempontból ennél jóval bonyolultabb a helyzet, de a lényeg az, hogy 1998-ban meghosszabbították a művek szerzői jogi védelmét hetvenötről kilencvenöt évre (a kiadási évtől számolva) – főleg Mickey egér védelmében.

 

Az idei tehát az első év 1999 óta, hogy az USA-ban közkinccsé válnak művek.

 

Köztök van H. P. Lovecraft horrorszerző négy novellája, Agatha Christie két regénye, H. G. Wells és Aldous Huxley egy-egy regénye, itt lehet átböngészni, hogy például micsodák.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás