Egy csomó régi könyvről derült ki, hogy nem védi már őket a szerzői jog

Szerző: Pintér Bence
2019.08.09. 13:58

A New York-i könyvtár rendbeszedte az amerikai szerzői jogi adatbázis könyves részét, egy fickó meg elindította az adatbányászatot.

Egy csomó régi könyvről derült ki, hogy nem védi már őket a szerzői jog

Ahogy arról mi is írtunk, január elsején hosszú szünet után újra közkinccsé váltak műalkotások Amerikában – ezt eddig ugyebár az akadályozta, hogy a főleg Mickey egér jogdíjainak védelmében kilobbizott szerzői jogi módosítás miatt az USA-ban a megalkotástól számított 75 helyett 95 év lett 1999-től a közkinccsé válás határideje.

Most azonban az is kiderült, hogy az 1924 és 1963 között kiadott könyvek nyolcvan százaléka ettől a dologtól teljesen függetlenül közkincsnek számíthat.

A szerzői jogok liberalizációjával sokat foglalkozó sci-fi író és blogger, Cory Doctorow számolt be a BoingBoingon arról, hogy amerikai műalkotások úgy is közkinccsé – tehát szabadon felhasználhatóvá és feldolgozhatóvá – válhatnak, ha kiderül róluk, hogy nem regisztrálták őket, az 1976-os szerzői jogi törvényig ugyanis ez szükséges feltétel volt a védettséghez – és ezt is hamar meg kellett újítani.

Ezt eddig is lehetett tudni, az amerikai szerzői jogi iroda adatbázisa azonban finoman szólva sem volt használható, így nem igazán lehetett tudni, hogy mi lehet közkincs, és mi nem. A New Yorki-i közkönyvtár azonban gépek által olvasható formátumba rendszerezte az adatokat, Leonard Richardson pedig kiadatbányászta az adatokból, hogy az 1923 és 1964 kiadott könyvek 80 százalékát nem regisztrálták, vagy nem újították meg a védelmüket időben.

Ráadásul ezen könyvek egy részét már korábban beszkennelte a Hathi Alapítvány,

és Richardson most létrehozott egy botot, ami olyan címeket tweetel ki, amelyek tehát megvannak beszkennelve, és az új adatok alapján nincs rajtuk copyright. Ez még nem jelenti azt, hogy ezek a könyvek varázsütésre kikerülnek ingyen az internetre, mindenesetre itt lehet böngészgetni a címeket.

MONTÁZS: Pintér Bence

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek