Az ellenzéket radikalizálhatja, hogy a Fidesz feladta a tárgyalóképesség látszatát

Szakács András

Szerző:
Szakács András

2018.12.18. 11:00

A hétvége eseményei eloszlatták a tárgyalóképesség és a jogállamiság látszatát. Ez pedig az ellenzék és a tüntetők radikalizálódását hozhatja hosszútávon.

Ahogy azt korábbi cikkemben leírtam, a kormánypártok elveszítették a sorosozást, mint hatékony eszközt.

De két másik fontos politikai kommunikációs eszközt is elvesztettek: a tárgyalóképesség és a jogállamiság látszatát.

Most egy vérbeli ellenzéki rögtön mondhatná, hogy a kormány sosem akart tárgyalni és a jogállamiságot is csak lebontani akarta. Én most azonban, ahogy az ellenzék esetében is tettem, csak politikai kommunikációs szempontokat veszek figyelembe. Ezek alapján pedig igenis fontos üzenete volt a kormánypártoknak, hogy képesek tárgyalni, és képesek a jog keretein belül maradni. Még ha egyes döntések már jóval a tárgyalások előtt el is dőltek, a jogszabályi kereteket pedig bármikor magukra szabhatták.

Mégis, a kormánypártok tárgyalni küldték képviselőiket – lásd Kósa Lajos találkozója a rabszolgatörvény kapcsán a szakszervezetekkel –, hogy elmondhassák magukról: tárgyalni küldték a képviselőiket.

Folyamatosan arra kondicionálták az ellenzéki szavazókat és a politikusokat is, hogy a tárgyalások kikényszerítésébe helyezzék az energiáikat,

hogy aztán már ne maradjon erejük maguknak a követeléseknek az eléréséhez. A tárgyalások kikényszerítése vált így végső céllá az ellenzék részéről, a követelések tárgyától függetlenül, mert csak ez tűnt elérhetőnek, ellentétben a követelések teljesítésével.

Mindeközben a kormány azt is elérte, hogy a szereplők ne érezzék, hogy értelmetlen lenne a tárgyalás maga. Sőt, a konklúzió mindig az lett, hogy ha jobban és keményebben tárgyalnának, akkor sikerre vihetnék az akaratukat.

A tárgyalóképesség látszata azonban tegnap megdőlt, a gyakorlatilag kormány által irányított MTVA és személyzete nem játszotta el a már megszokott forgatókönyvet.

Szándékot se mutattak a tárgyalásra, és a végén erőszakkal vetettek véget a próbálkozásoknak.

A jogállamiság, vagy pontosabban a jogra való hivatkozás mint kommunikációs eszköz is semmivé lett mindössze negyvennyolc óra alatt. Miközben minden lépését jogszabályokkal próbálta meg körbebástyázni a Fidesz, kénytelen volt olyan szabályokat is életben tartani, amelyekre folyamatosan lehet mutogatni, ha a jogbiztonságot és a demokrácia állapotát kritizálták. Ilyen volt például a képviselők ellenőrzési joga a közintézményekben. Ráadásul ez legutóbb még jól is jött a Fidesznek kommunikációs szempontból, amikor kiderült, hogy Demeter Márta tévedett egy iratbetekintés során, és valójában nem Orbán Viktor lánya repült honvédségi gépen.

Most azonban pont ez a jogszabály adott eszközt az ellenzéki képviselők kezébe. A Fidesz pedig nem tudja elővenni az ellenzéki kiskapuk elleni leghatékonyabb ellenszerét, a gyors jogszabályváltoztatások eszközét.

Ezzel ugyanis további olajat öntene a tűzre. A jelenlegi jogszabályi keretek között kellett tehát megoldást találnia a problémára. A megoldása pedig politikai kommunikációs szempontból a jogállamiság látszatának feladását eredményezte. A kormány által ellenőrzött MTVA és személyzete nem tartotta be a mai magyar jogszabályokat, és többet is megsértett, miközben a rendőrség meg sem próbált közbelépni.


Hogy mit eredményezhet mindez? A tömeg és a politikusok radikalizálódását.

Ugyanis a felsorolt két politikai kommunikációs eszköz legfőképp a csoportok pacifikálását szolgálta. Az események azonban eloszlatták a tárgyalóképesség és a jogállamiság látszatát. Ezek után az ellenzék is sokkal inkább fog a kormány számára nagyobb kihívást és kényelmetlenséget jelentő eszközökhöz nyúlni. Az elmúlt két nap eseményei tehát hosszútávon is jelentős hatással lesznek a magyar politika dinamikájára.

Szakács András többi cikkét az Azonnalin itt tudod elolvasni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek