Iglukkal óvják a fagyhaláltól a hajléktalanokat Csehországban

Szerző: Illés Gergő
2018.12.14. 18:26

Télen Csehországban is dermesztőek tudnak lenni az éjszakák: a civil kezdeményezés megalkotói ezen szeretnének enyhíteni a hajléktalanok számára.

Iglukkal óvják a fagyhaláltól a hajléktalanokat Csehországban

Magyarországhoz hasonlóan Csehországban is hidegek a telek, sokszor esik nulla fok alá a hőmérséklet a téli hónapokban. Csehországban ugyanakkor – hazánktól eltérően – nem tilos az életvitelszerű utcán tartózkodás, vagyis a hajléktalanok sokszor a téli dermesztő hidegek idején is az utcákon maradnak.

Ez nem a hajléktalanszálókon való férőhelyek hiánya, hanem egyéni döntés eredménye Csehországban, magyarázza Tomáš Ján, a prágai városi Szociális Szolgáltatások Központjának elnöke a Radio.cz-nek. Ján arról beszél, hogy a cseh főváros utcáin jó 1 500 ember él, szervezete pedig már egymagában is 800 férőhelyet tart fenn a hajléktalanok számára. Ugyanakkor sokan ennek ellenére is az utcán maradnak: „vannak, akik nem kérnek a segítségből. Akik életmódként választották a hajléktalanságot, vagy például kutyájuk van, akikről a szállókon mi nem tudunk gondoskodni” – nyilatkozta.

Ezen problémára állt elő egy újszerű megoldással egy Ostravában élő francia férfi, Emmanuel Chilaud. Chilaud szerint sokan megszokják az egyedüllétet és elzártságot, ezért a férfi barátnőjével kitalálta,

privát iglukat kínál fel az egyedüllétre vágyó, vagy a háziállatai miatt a szállóra húzódni képtelen hajléktalanoknak.

Az iglu nem más, mint egy kis, 2 méter hosszú és 1 méter széles alagút, melybe befér egy matrac is. „Ha bezárjuk az ajtaját, az ember által termelt hő belül marad, ez pedig melegíti az iglut. Sokszor 15-18 fokkal magasabb így a hőmérséklet bent, mint kinn” – magyarázza Chilaud. Így ha kinn már mínusz 10 fok van éjszaka, az igluban ez plusz 8 fokig is felmelegedhet, megóvva lakóit a fagyhaláltól.

Az iglukat idén vezették be, és gyors sikerük után már országszerte 8 helyen is kihelyezték őket.

Chilaud és barátnője eredetileg csak 10 iglut tervezett elkészíteni lakásukban, ugyanakkor mostanra már 60-ra van kereslet.

Bár az igluk kihelyezése civil kezdeményezés, úgy látszik, a cseh fővárosban a hivatalos szervek is komolyan veszik a hajléktalanság problémáját. Például felismerték, hogy sok hajléktalan azért nem húzódik szállókra, mert azok túl távol vannak, így az önkormányzat a város összes kerületében szeretne kisebb szállókat létrehozni.

BORÍTÓ: Iglou/Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek