Prága kitiltaná a sörbicikliket a belvárosból. És te?

Szerző: Illés Gergő
2019.03.17. 18:46

Budapesten már több kerületből is eltűntek a beerbike-ok, most a cseh főváros döntött a tiltás mellett. Mit gondolsz a döntésről? Szavazz!

Prága kitiltaná a sörbicikliket a belvárosból. És te?

Soha véget nem érő vita folyik a sörbiciklik megítéléséről Budapesten, de úgy látszik, a kérdés nem csak a magyar főváros lakóit izgatja, hanem a szintén erősen elturistásodott Prágát is: a Radio.cz szerint ugyanis a városvezetés most márciusban határozta el, kitiltja a főváros girbegurba belvárosi utcácskáiból, de lehetőleg még a külső területekről is a kétes megítélésű sörbringákat.

Elég a vizuális szmogból

A döntés oka a cseh főváros belvárosi kerületének vezetője szerint az, hogy még a kitűnő sörökről elhíresült Prágában sem akarják népszerűsíteni az „alkohol-turizmust” 

– fogalmazott Pavel Čižinský kerületi polgármester.

A sörbiciklik prágai története egyébként hasonló, mint Budapest esete: a rendszerváltás után mindkét várost elöntötték a turisták, ügyes vállalkozók pedig hamar megtalálták az olcsó szórakozásra, mértéktelen sörivásra és giccses bizsukra hajtó külföldiek kielégítésében rejlő piaci rést:

Prága bevásárlóutcáján megjelentek a matrjoska-babák és az egyéb giccses szuvenírek,

– mint ahogy mondjuk a Váci utcán is lépten-nyomon szembejön velünk egy vöröscsillagos tányérsapka azon külföldiek részére, akik szerint Közép-Európában még mindig kommunizmus van.

Emellett feltűntek az olyan kultúridegen közlekedési eszközök is, mint a riksák, a segwayek (melyeket a cseh városvezetés 2016 végén tiltott ki), az elektromos rollerek, valamint a már sokat emlegetett sörbiciklik is, melyek nem kis felhördülést váltottak ki a városlakók körében. Így Amszterdam és más, turisztikailag népszerű városokról mintázva végül Prága is a sörbiciklik kitiltása mellett tette le a garast. Emellett megreguláznák a városkép szempontjából igencsak véleményes árusokat is, ahogyan a kerületi polgármester fogalmazott, végetvetnének a prágai Városház teret körülvevő „vizuális szmognak” is.

Itthon már eltűntek a belvárosból

Budapest ebben a tekintetben két évvel megelőzte a cseh fővárost, ahol a Erzsébetvárosban (VII. kerület), Terézvárosban (VI. kerület), Belváros-Lipótvárosban (V. kerület), és Zuglóban (XIV. kerület) is megvalósult a tiltás,

így mára lényegében az egész pesti belváros beerbike-mentessé vált.

Persze a lényeg, hogy te mit gondolsz? Jól tette Prága, hogy ők is a tiltásra szavaztak, mert már falra másztál az autók előtt csigalassan csámborgó beerbike-októl? Vagy szerinted remek dolog a sörbicikli, hiszen bevonzza a turistákat és felpörgeti a gazdaságot? Esetleg az egész nem érdekel, és nem is érint? Szavazz!

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek