Sem a hideg, sem az egyórás várakozás nem fog ki a magyarokon Prágában

2022.04.03. 18:23

A hideg és a helyenként szemerkélő hó ellenére 14 óráig szép számban jelentek meg a Csehországban tartózkodó magyar szavazók, akik közül volt olyan, aki két sör között voksolással ejtőzött egyet, de olyan is, aki a hosszas sorban állás közepette jutott dűlőre a döntése, de volt kutyázás és kajarendelés is. Nézzük, milyen a választási hangulat Prágában. Helyszíni riport az Azonnalin.

Sem a hideg, sem az egyórás várakozás nem fog ki a magyarokon Prágában

Április 3-án Prágában is elindultak az állampolgári kötelezettségüket teljesíteni a Csehországban tartózkodó magyarok. A hivatalos adatok alapján 2022-ben 478 Magyarországon továbbra is állandó lakhellyel rendelkező személy jelentkezett át, ez a szám 579 volt 2018-ban, amiből 556 jogszerűen leadott szavazat lett végül.

Tehát legjobb esetben is, azaz

ha mind a 478 ember jogszerűen voksol ma Prágában, minimum 100 emberrel kevesebben szavazat lesz 2022-ben Csehországban.

A csökkenő számadatok azonban nem párosulnak a lankadó tettéhséggel Prágában, legalábbis reggel hat és délután kettő óra között biztosan nem. A Prágai Magyar Nagykövetség utcájában 150 méter hosszú volt a sor,

110 ember közel egyórás várakozási idővel készült leadni a szavazatát.

Akikkel beszéltünk, azok legtöbben a kormányváltásban bíznak, és kiálltak Ukrajna mellett.

A jelenlévők között még csak nem is mindenki Csehországban él.

Sokan magyar turistaként érkezett Prágába és itt szavaztak, ezért az sem volt meglepő, hogy volt olyan, aki két sör között ballagott az urnához,

de akadtak szép számmal Németországban élő magyarok is, akik szerették volna megúszni a hosszas németországi várakozást, azonban nem sok sikerrel. De például az Azonnalinak megszólaló Balogh Ákos egy buliról ugrott át szavazni.

Több ellenzéki, mint Fidesz-szavazó Prágában

A megszólaló szavazók közül legtöbben ellenzéki szavazónak vallották magukat, és az Márki-Zay vezette Egységben Magyarországért listájára húzták be az X-et, ugyanakkor voltak olyan fiatal voksolók is, akik arról vallottak, hogy kiégve a magyar politikától, reményvesztetten inkább a Magyar Kétfarkú Kutyapártra szavaztak.

„Akkor sem megyek haza, ha a kutyák nyernek, és az sem érdekel, ha veszítenek”

– mondta az egyikük az Azonnalinak.

Arra, hogy ér-e a külföldi magyarok szavazata bármit is, arra azt válaszolta, hogy 

„sajnos egyértelműen nem számít a jelenlegi kormány számára az, hogy mit gondolunk, pedig a jelenlévő szavazók láthatóan kötődni akarnak Magyarországhoz és sokkal inkább érzik magukat magyarnak, mint csehnek vagy más nációnak.”

Majd hozzátette, hogy „az otthoni magyarok csőlátása nem szolgálja az ország jövőjét, és pont emiatt lenne érdemes foglalkozni a külföldi magyarok véleményével, mert sokkal nemzetközibb gondolkodásmóddal rendelkeznek a megannyi plusz ingernek köszönhetően.

Ellentétben vele, egy másik interjúalany szerint 

„akármi is történik annak levét úgysem mi isszuk meg itt Prágában, szóval ha rendszerváltást akarunk, akkor azt otthon kell megtenni, nem innen”

– zárta rövidre a dolgot egy 40 év körüli könyvelő hölgy.

Egy miskolci származású nő például

kerekperec kijelentette, hogy kormányváltás nélkül ő biztosan nem megy haza,

„a Fidesz ugyanis nemcsak kilopta az országot, de lop, csal és hazudik éjjel-nappal” – fogalmazta meg véleményét a harminc év körüli nő.

Hasonszőrűen érzett egy 60 év körüli is, aki Orbán miatt jött el Magyarországról, és elmondása szerint, ha nem választották volna meg Petr Fiala atlantista-konzervatív miniszterelnököt Csehországban, akkor Svájcba átköltözne a fiához.

Az ukrajnai helyzetben nincs teljes egyetértés

Az ukrajnai háború kapcsán megosztottak voltak a prágai magyar szavazók: voltak, akik bírálták a magyar kormány intézkedéseit – közülük került ki egy olyan billegő szavazó, aki pontosan a magyar kormány vélt oroszpártisága miatt szavazott le az ellenzékre; de olyanok is, akik szerint az ukránok és magyarok közötti rossz kapcsolat miatt egyszerűen képtelenség lenne egy magyar–ukrán összeborulás.

„Ukrajna sokat ártott a külhoni magyaroknak, így nem látták elvárhatónak, hogy ennyi év távlatából a magyar kormány ezt szemrebbenés nélkül elnézze és teljes mellszélességgel kiálljon Ukrajna mellett”

– fejtette ki egy nyugdíjas választó.

Ugyanakkor abban egyáltalán nem oszlottak meg a vélemények, hogy az ukrán embereket, legyen szó menekültekről, civilekről vagy katonákról, feltétlen támogatni kell, amit mind Csehország, mind Magyarország lakossága magas szintre járat a szavazók szerint. 

NYITÓKÉP: Sorbanállás a Prágai Magyar Nagykövetség előtt április 3-án. FOTÓ: Papp Zsanett Gréta / Azonnali 

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek