+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 5. szerda, 08:01
És vajon bejött-e a jóslat?

A jövőbelátás ugyan nyilvánvalóan lehetetlenség, mégis megkísérlik néhányak folyton modellezni, mi várható, és mire lehet számítani a következő évtizedekben.

 

Például azt is, hogy milyen munkákra lehet számítani a jövőben, ennek megvan persze a logikája, jobb helyeken, ha sejteni lehet, hogy mely szektorokban várható erősödés,

 

akkor hozzá tudják igazítani valamelyest az oktatási rendszert, fel tudnak készülni átképzésekre, stb.

 

Ennek fényében érdekes megnézni, hogy harminc évvel ezelőtt mit prognosztizáltak a munkaerő-változás területein, és mi valósult meg belőlük mára? 1988-ban a Sun and Press Buletinben jelent meg egy cikk, amelyben számos szakértő szólalt meg, ők arra számítottak, hogy ma egzotikus állások fognak népszerűbbek lenni: óceáni hotelszemélyzet, sportjogászok, wellnesstanácsadók, hold-asztronómusok és robottrénerek. Ezek persze ma vannak is, de nem mondható, hogy olyan sokra lenne szükség belőlük.

 

1988-ban Alan Portet, a George Tech University professzora azt mondta, hogy a gyorséttermi hálózatokból ki fog szorulni az emberi munkaerő, és amolyan autoburgerek lesznek népszerűek: azaz bedobod a pénzt, és a gépek fogják elkészíteni a rendelésed, nem a „mekisorba kényszerült bölcsészek”. Tény, hogy a nagy fastfood-láncok, mint a McDonald’s törekszenek ilyesmire, vannak is már magas szinten automatizált éttermeik, de emberek nélkül még mindig nem megy.

 

A cikk jó és rossz jóslatokkal ért véget: például volt szakértő, aki azt állította, hogy 2000-re 32 órás munkahetek lesznek, sokkal fontosabb lesz az enzimkutatás, a genetika és a robotika. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mai időkre számítógép-használat nélkül nagyon nehéz lesz munkát találni.

 

Nem szeretnénk hasonló találgatásokba bocsátkozni, hogy akkor mondjuk sok marsi dolgozóra, hiperloop-sofőrre, ilyesmire lesz szükség a jövőben leginkább,

 

mindenesetre a Világgazdasági Fórum például elmondta, hogy mit vár a jövőre nézve: az automatizáció nem munkanélküliséget, hanem még több munkahelyet fog teremteni, többségben lesznek a szabadúszók, stb. Akit érdekel, itt elolvashatja.

 

FOTÓ: army.mil

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

Ha a salgótarjáni Turcsány László valóban lemond, akkor időközi választás jön a nógrádi megyeszékhelyen.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás