+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 5. szerda, 08:01
És vajon bejött-e a jóslat?

A jövőbelátás ugyan nyilvánvalóan lehetetlenség, mégis megkísérlik néhányak folyton modellezni, mi várható, és mire lehet számítani a következő évtizedekben.

 

Például azt is, hogy milyen munkákra lehet számítani a jövőben, ennek megvan persze a logikája, jobb helyeken, ha sejteni lehet, hogy mely szektorokban várható erősödés,

 

akkor hozzá tudják igazítani valamelyest az oktatási rendszert, fel tudnak készülni átképzésekre, stb.

 

Ennek fényében érdekes megnézni, hogy harminc évvel ezelőtt mit prognosztizáltak a munkaerő-változás területein, és mi valósult meg belőlük mára? 1988-ban a Sun and Press Buletinben jelent meg egy cikk, amelyben számos szakértő szólalt meg, ők arra számítottak, hogy ma egzotikus állások fognak népszerűbbek lenni: óceáni hotelszemélyzet, sportjogászok, wellnesstanácsadók, hold-asztronómusok és robottrénerek. Ezek persze ma vannak is, de nem mondható, hogy olyan sokra lenne szükség belőlük.

 

1988-ban Alan Portet, a George Tech University professzora azt mondta, hogy a gyorséttermi hálózatokból ki fog szorulni az emberi munkaerő, és amolyan autoburgerek lesznek népszerűek: azaz bedobod a pénzt, és a gépek fogják elkészíteni a rendelésed, nem a „mekisorba kényszerült bölcsészek”. Tény, hogy a nagy fastfood-láncok, mint a McDonald’s törekszenek ilyesmire, vannak is már magas szinten automatizált éttermeik, de emberek nélkül még mindig nem megy.

 

A cikk jó és rossz jóslatokkal ért véget: például volt szakértő, aki azt állította, hogy 2000-re 32 órás munkahetek lesznek, sokkal fontosabb lesz az enzimkutatás, a genetika és a robotika. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a mai időkre számítógép-használat nélkül nagyon nehéz lesz munkát találni.

 

Nem szeretnénk hasonló találgatásokba bocsátkozni, hogy akkor mondjuk sok marsi dolgozóra, hiperloop-sofőrre, ilyesmire lesz szükség a jövőben leginkább,

 

mindenesetre a Világgazdasági Fórum például elmondta, hogy mit vár a jövőre nézve: az automatizáció nem munkanélküliséget, hanem még több munkahelyet fog teremteni, többségben lesznek a szabadúszók, stb. Akit érdekel, itt elolvashatja.

 

FOTÓ: army.mil

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

Meg sem jelentek annak a szerzőnek a könyvei, aki a KSH közben eltűnt adatai szerint a legnagyobb példányszámban jelent meg Magyarországon.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás