Betiltanák a fizetés nélküli szakmai gyakorlatokat az EU-ban

2021.12.23. 17:32

A szociáldemokraták azt mondják, ez döntő fontosságú ahhoz, hogy a fiatalok elhiggyék, az Európai Unió valóban az ő javukat szolgálja.

Betiltanák a fizetés nélküli szakmai gyakorlatokat az EU-ban

Az európai szociáldemokrata és balközép pártokat tömörítő – köztük az MSZP-t és a DK-t is a soraiban tudó – S&D frakció felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy szüntessék meg a fizetetlen szakmai gyakorlatokat.

Mint azt a német SPD EP-képviselője, Petra Kammerevert elmondta, ők úgy gondolják, hogy minden munkát díjazni kell, ezért azt szeretnék, ha

betiltanák a fizetés nélküli szakmai gyakorlatokat az Európai Unió egész területén.

„Már csak azért is fontos lenne, hogy a fiatalok lássák és elhiggyék, hogy az Európai Unió valóban a javukat szolgálja”

– érvelte meg a frakció javaslatát a német EP-képviselő.

A szociáldemokraták azt is szeretnék elérni, hogy a külföldi tanulási időszakokat automatikusan kölcsönösen ismerjék el a tagállamok, ahelyett, ami most van, hogy csak mindenféle elismertetési eljárások után lehet beszámíttatni a tanulmányokba. Az elképzeléseik szerint ez

tovább fogja ösztönözni az Erasmus-programot, ami reményeik szerint erősíti az európai integrációt is.

Betett a koronavírus

Ha azt mondjuk, egy álláshoz tapasztalat kell, a tapasztalatszerzéshez viszont munka kell, valószínűleg nem árulunk el titkot. Egy fiatal általában azért választja a fizetés nélküli gyakorlatot, hogy elegendő munkatapasztalatot szerezzen, amit később majd pénzre válthat.

Egy 2020 augusztusában közölt felmérés szerint már

a tagállamokban a fiatalok átlagosan 17,6 százaléka munkanélküli volt az Európai Unióban, amin a koronavírus csak tovább rontott.

Az adatok egyértelműen mutatják, hogy a koronavírus nagyobb hatással volt a fiatalabbak munkalehetőségeire, mint a felnőttekére. Egy 2021-es felmérés pedig már konkrétumokkal is tudott szolgálni, eszerint

kétszer annyival, 8,7 százalékponttal nőtt a munkanélküli fiatalok száma, mint a munkanélküli felnőtteké (3,7).

Egy Forbesban közölt felmérés szerint pedig a munkájukat elveszítő magyar fiatalok 37 százaléka a járvány miatt vált állástalanná. 

„Mivel a fiatalok munkanélkülisége éppen úgy emelkedik, mint a pénzügyi összeomlás után, fontos lenne, hogy az EU tanuljon a múlt hibáiból, és minőségi munkát és valódi jogi védelmet kínál a fiataloknak a kizsákmányolással szemben”

nyilatkozta Ludovic Voetaz Európai Szakszervezeti Szövetség titkára is.

Megszabadulnának a problémától

A szociáldemokrata frakció javaslatában említi, hogy az Európai Parlament korábban már példát is mutatott, mivel már régen megtiltotta, hogy az uniós intézményekben fizetés nélkül dolgoztassanak valakit.

Brando Benifei, az olasz Demokrata Párt EP-képviselője később azt mondta, szeretnék, ha ezt az egész EU-ban bevezethetnék, hogy

„egyszer s mindenkorra megszabaduljunk a fizetetlen gyakornokok problémájától”.

Ez a cikk az Európai Parlament S&D képviselőcsoportjának támogatásával jelent meg.

NYITÓKÉP: JESHOOTS-com / Pixabay

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek