+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. október 30. szerda, 10:52
Minél előbb gondolunk az önkormányzati- és más képviselői munkára úgy, hogy azért fizetni kell, annál előbb fogjuk értékelni és megbecsülni ezeknek az embereknek a munkáját. Emiatt biztosan nem kell kilépni semmilyen együttműködésből.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nem mai hír, de még mindig háborog mindenki, hogy valamelyik kerületben azzal kezdett az ellenzék, hogy megemelte a képviselői illetményt. Oké, ez politikailag majdnem olyan szerencsétlen lépés, mint amikor Horváth Csaba azzal kezdi, amivel Hunvald befejezte, de ajándékozzuk meg magunkat egy percnyi gondolkodással.

 

Mára a magyar munkaerőpiac teljesen más képet mutat, mint akár tíz éve. Régen ment a „keveset adok, úgyis van másik” mentalitás, ami néhány százezer tehetséges fiatal munkavállalót külföldre űzött. Fél Dunántúl Ausztriában dolgozik, így már a Dunántúl (és Budapest) is „külföld”, legalábbis elszívóhatás szempontjából. Mivel szétverték az oktatási rendszert, egyre nehezebb épkézláb autószerelőt, banktisztviselőt, tanárt, ápolót, bárkit találni.

 

Az önkormányzati képviselői munka, ha tisztességesen csinálják, egész embert kíván. Méghozzá olyan ember munkáját, aki – főleg Budapesten – simán megkeres 3-400 ezer bruttót (egy Lidl-boltvezető béréről beszélünk!) a piacon. Nyilván kell áldozatokat hoznia, adott esetben beülni egy fehér céges Focusba és járni az országot és hasonlók. De az értelmes és használható embereknek van munka és pénz is, akkora a munkaerőhiány.

 

Teljesen jogos elvárás, hogy az önkormányzati képviselői munkát fizessék meg.

 

Én csinálok elég sok önkéntes munkát az ügyvédi praxisom mellett, írom a Múzsát, kamarai tisztséget is viselek, és ezt a szabadidőmben csinálom. Ráadásul nincsenek gyerekeim és egyéb elköteleződéseim, aki meg van, az hasonló életmódot él. Belefér.

 

De ha lenne két gyerekem, alighanem elvárnám, hogy ha a rendes munkám mellett még önkormányzati képviselő is vagyok, akkor fizessék ki azt a munkát is, hiszen az ezzel töltött időt a családommal is tölthetném. Méghozzá fizessék meg jól. Szép dolog a köz szolgálata, de ha azt akarják, hogy telefonáljak végig tizenöt faiskolát, hogy honnan fogunk a választókerületemben levő ovi udvarába olcsón három juharcsemetét szerezni, vagy három vödör kalapácslakkot a nyugdíjasotthon kerítéséhez, akkor fizessék ki a fáradozásaimat.

 

Minél előbb gondolunk az önkormányzati- és más képviselői munkára úgy, hogy azért fizetni kell, annál előbb fogjuk értékelni és megbecsülni ezeknek az embereknek a munkáját.

 

Meg lassan, nagyon lassan ez fog elvezetni egyszer oda, hogy a „ha már szopok és nem fizetnek, legalább járjak jól” mentalitás teret veszítsen. Emiatt biztosan nem kell szerintem kilépni semmilyen együttműködésből.

 

Budapesti viszonylatban egyáltalán nem eltúlzott az a fizetés.

 

De ha már téma lett, hogy mennyit keres egy önkormányzati képviselő, itt egy jótanács, nem kérték, ingyen van. Az a párt (vagy pártok), amely kerülni akarja a „na most két kézzel beletúrunk a húsosfazékba” látszatát, csinálja a következőt.

 

A választókerületben derítse ki, hogy milyen a bérszínvonal. Mennyit keres az Erste- és az OTP-fiók vezetője, az Aldi boltvezetője, az általános iskola és a középiskola igazgatója, a kerületi bíróság bírája, ha van még nagyobb bolt, annak a vezetője, a buszvezetők csoportvezetője, a rendőrkapitányság közrend- és bűnügyi osztályvezetője, a kerületben esetleg nagyobb üzem egy-egy műszakvezetője, magyarul egy alsó-középvezető beosztású ember kerületi szinten. Ebből szépen lehet egy táblázatot csinálni és egy sima számtani átlagot meg egy mediánt számolni.

 

Ehhez hozzá lehet nézni a kerületi képviselői fizetéseket, és aztán ki kell találni, hogy telibe erre kell belőni az önkormányzati képviselő fizetését, vagy kitalálnak valami százalékot, full munkaidőért járjon a 90 százalék, munka mellett meg 43,2 százalék. Ha alaposan végigszámolták, hozzák nyilvánosságra és tegyenek rá indítványt a testületben. Ha a testület e fölé emeli az illetményt, a többletet minden hónapban fordítsák a kerületen belül jótékonysági célra.

 

És akkor nincs vita, az önkormányzati képviselő dolga a körzetének a gondozása, és ezért a körzetében elérhető jobb munkák átlagbérét kapja.

 

Ha a bérek lejjebb mennek, mert bezár a bankfiók és a fiókvezető bére kiesik az átlagból, kevesebbet fog keresni. Ha dolgozik a körzetért, épül-szépül, javul a közbiztonság és nyit egy bankfiók, akkor meg feljebb megy.

 

Ez elég naivan hangzik és az is, viszont elsősorban politikai hatása lenne. Világos beszéd, és nem az „elmutyizták” jut róla mindenkinek az eszébe.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás