Akkora tüntetések folynak Párizsban, hogy Macronék már a szükségállapotot sem zárják ki

Szerző: Illés Gergő
2018.12.02. 18:55

Az üzemanyagárak emelkedése ellen induló tüntetéshullám már Macron-ellenes, erőszakos demonstrációvá fajult: a maszkos tüntetők kirakatokat vertek be, és több autót is felgyújtottak.

Akkora tüntetések folynak Párizsban, hogy Macronék már a szükségállapotot sem zárják ki

Emmanuel Macron francia elnök válságtanácskozásra hívta össze illetékes minisztereit vasárnap, miután Párizs központjában az évtized talán legnagyobb és leginkább erőszakos tüntetéseire került sor az elmúlt napokban – írja a Guardian. A demonstráció során – melynek oka az üzemanyagárak drasztikus emelése – több ezer maszkos tüntető vívott harcot a rendőrökkel, többen autókat, bankokat és házakat is gyújtogattak.

Szükségállapot kéne?

Párizs belvárosában graffitik szólítanak fel az elnök lemondására, a francia főváros hatóságai pedig újabb kamionokat rendeltek, hogy el tudják szállítani a kiégett autókat a felperzselt járdákról. A szombati tüntetésről árulkodnak továbbá az eldobott könnygázpalackok, valamint a bevert ablakú kirakatok is a városközpontban.

A helyzet olyan drasztikusnak tűnik, hogy Benjamin Griveaux kormányszóvivő nem zárta ki a szükségállapot bevezetését sem,

melyre már két rendőrszervezet is felszólított. Griveaux közölte: az elnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter minden lehetséges opciót végig fog tárgyalni a válságtanácskozáson.

Békés tüntetés fordult erőszakba

Szombaton a hatóságok több mint 400 embert tartóztattak le, közöttük 300-an továbbra is őrizetben vannak. A tüntetésben eddig 130-an sérültek meg, egy demonstráló pedig kómában fekszik. Az erőszak az üzemanyagok adójának emelése során felemelkedő, úgynevezett gilets janues, vagyis sárgamellényes mozgalom megmozdulása után bontakozott ki a fővárosban. Az eleinte békés tüntetések egyre erőszakosabbá váltak, a belügyminiszter szerint pedig voltak, akik csak törni-zúzni jöttek ki a demonstrációra.

A november közepe óta tartó, eleinte csak az üzemanyagár-emelés ellen induló tüntetéshullám mostanra szélesebb kormányellenes platformmá emelkedett. A tüntetők az egyenlőtlenségeket, és a rossz életkörülményeket is kritizálják,

többen Macront az emberektől elszakadt elit szimbólumaként látják, így a lemondását követelik.

Az elnök az argentin G20-csúcsról üzent haza: elmondta, „soha nem fogadja el az erőszakot”, azt pedig semmi sem legitimálja, hogy a tüntetők „a rendvédelmi szerveket támadják meg, kirakatokat verjenek be, privát- és középületeket gyújtsanak fel, járókelőket és újságírókat fenyegessenek”. Ugyanakkor Macron hozzátette: a békés demonstrálók aggályai jogosak, az ő haragjukat pedig hajlandó meghallgatni.

A sárgamellényes mozgalom mindezek mellett még komoly fejfájást okozhat az államfőnek. Franciaország-szerte szombaton csaknem 75 000-en gyűltek össze, és több utat is eltorlaszoltak. A tüntetők jelentős támogatást élveznek a közvélemény részéről, Macron népszerűsége pedig egyre süllyed, a legutóbbi felmérések szerint csupán a franciák 23%-a elégedett elnökségével.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek