+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 2. vasárnap, 18:55
Az üzemanyagárak emelkedése ellen induló tüntetéshullám már Macron-ellenes, erőszakos demonstrációvá fajult: a maszkos tüntetők kirakatokat vertek be, és több autót is felgyújtottak.

Emmanuel Macron francia elnök válságtanácskozásra hívta össze illetékes minisztereit vasárnap, miután Párizs központjában az évtized talán legnagyobb és leginkább erőszakos tüntetéseire került sor az elmúlt napokban – írja a Guardian. A demonstráció során – melynek oka az üzemanyagárak drasztikus emelése – több ezer maszkos tüntető vívott harcot a rendőrökkel, többen autókat, bankokat és házakat is gyújtogattak.

 

Szükségállapot kéne?

 

Párizs belvárosában graffitik szólítanak fel az elnök lemondására, a francia főváros hatóságai pedig újabb kamionokat rendeltek, hogy el tudják szállítani a kiégett autókat a felperzselt járdákról. A szombati tüntetésről árulkodnak továbbá az eldobott könnygázpalackok, valamint a bevert ablakú kirakatok is a városközpontban.

 

A helyzet olyan drasztikusnak tűnik, hogy Benjamin Griveaux kormányszóvivő nem zárta ki a szükségállapot bevezetését sem,

 

melyre már két rendőrszervezet is felszólított. Griveaux közölte: az elnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter minden lehetséges opciót végig fog tárgyalni a válságtanácskozáson.

 

Békés tüntetés fordult erőszakba

 

Szombaton a hatóságok több mint 400 embert tartóztattak le, közöttük 300-an továbbra is őrizetben vannak. A tüntetésben eddig 130-an sérültek meg, egy demonstráló pedig kómában fekszik. Az erőszak az üzemanyagok adójának emelése során felemelkedő, úgynevezett gilets janues, vagyis sárgamellényes mozgalom megmozdulása után bontakozott ki a fővárosban. Az eleinte békés tüntetések egyre erőszakosabbá váltak, a belügyminiszter szerint pedig voltak, akik csak törni-zúzni jöttek ki a demonstrációra.

 

A november közepe óta tartó, eleinte csak az üzemanyagár-emelés ellen induló tüntetéshullám mostanra szélesebb kormányellenes platformmá emelkedett. A tüntetők az egyenlőtlenségeket, és a rossz életkörülményeket is kritizálják,

 

többen Macront az emberektől elszakadt elit szimbólumaként látják, így a lemondását követelik.

 

Az elnök az argentin G20-csúcsról üzent haza: elmondta, „soha nem fogadja el az erőszakot”, azt pedig semmi sem legitimálja, hogy a tüntetők „a rendvédelmi szerveket támadják meg, kirakatokat verjenek be, privát- és középületeket gyújtsanak fel, járókelőket és újságírókat fenyegessenek”. Ugyanakkor Macron hozzátette: a békés demonstrálók aggályai jogosak, az ő haragjukat pedig hajlandó meghallgatni.

 

A sárgamellényes mozgalom mindezek mellett még komoly fejfájást okozhat az államfőnek. Franciaország-szerte szombaton csaknem 75 000-en gyűltek össze, és több utat is eltorlaszoltak. A tüntetők jelentős támogatást élveznek a közvélemény részéről, Macron népszerűsége pedig egyre süllyed, a legutóbbi felmérések szerint csupán a franciák 23%-a elégedett elnökségével.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás