Bemutatjuk Kendernay Jánost, az LMP legsikeresebb exportcikkét!

2018.11.05. 19:37

Az Azonnali pár hete félig viccből bedobta: az Orbán elleni harc jegyében vegyenek fel magyar ellenzékieket más tagállambeli pártok EP-listájára. A dolog komolyra fordult: úgy tudjuk, Kendernay János, az LMP elnökségi tagja akár befutó helyet is kaphat a német Zöldek EP-listáján. A német párt kongresszusa a hétvégén dönt erről.

Bemutatjuk Kendernay Jánost, az LMP legsikeresebb exportcikkét!

Az Azonnalin október közepén dobtuk be a témát, hogy induljanak itthon esélytelen pártok politikusai, jobb sorsra érdemes közéleti szereplők francia, német, cseh, lengyel, osztrák pártok EP-listáin. Az ötletet felvetettük a német Zöldek elnökének, Robert Habecknek is, aki azt mondta: elképzelhetőnek tartja a dolgot. Ezért kérdeztünk meg néhány magyar zöldpolitikust, ha már a fogadószándék megvan, élnének-e a lehetőséggel. 

Ötletünket mind Jávor Benedek párbeszédes, mind Meszerics Tamás ex-LMP-s EP-képviselők visszautasították, ahogyan az LMP-s Vágó Gábor is. Mindannyian azt hangsúlyozták, hogy magyar politikusként magyar listáról szeretnének bekerülni az Európai Parlamentbe. Az Azonnali által megkérdezett EP-esélyes zöldpolitikusok közül egyedül Kendernay János nem utasította vissza a németek közeledését: mint mondta, érdekes az ötlet, ám a kérdést idő előttinek tartja.

Az Azonnali időközben megtudta: Kendernay János, az LMP elnökségi tagja nem pártja magyarországi listáján, hanem a német zöldpárt EP-listáján szeretne nekivágni a jövő tavaszi EP-választásnak.

Értesülésünket a német zöldek sajtóosztálya is megerősítette, hozzátéve, ez még nem teljesen fix, a párt majd csak hétvégén, a november 9-11 közötti kongresszusán Lipcsében dönt mind végleges EP-programjáról, mind végleges listájáról.

A hosszú évek óta nemzetközi kapcsolatokkal, diplomáciával és európai együttműködéssel foglalkozó Kendernay János a rendszerváltás előtt az akkor keletnémet befolyás alatt álló Humboldt Egyetemen tanult, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi doktori iskolájában PhD-zik. Az 1966-os születésű Kendernay a kilencvenes években kezdte diplomáciai karrierjét, 2003-ban már a külügyminisztérium európai uniós együttműködési főosztályának vezetőjeként nyilatkozott a sajtónak. A Fidesz kétharmadát hozó áprilisi választást követő LMP-s tisztújításon lett a magyar zöldpárt elnökségi tagja.

Kendernay választása logikus. Az LMP-t belső harcok feszítik szét, a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint egy képviselőt küldhetnek talán az Európai Parlamentbe. Ezt nem mi mondjuk, hanem a német zöldek egyik EP-képviselője, Reinhard Bütikofer számolta ki a héten.

Az Azonnali úgy tudja, Kendernay Jánosnak a 18. helyet nézték ki a párt listáján – ez, tekintve, hogy a párt jelenlegi támogatottsága 20 százalék körüli, már most is befutó helynek tűnik. EP-képviselősége alatt nem lesz egyedül Strasbourgban: felesége, Kendernay-Nagyidai Gertrúd 2008 óta a fideszes Schöpflin György európai parlamenti asszisztenseként dolgozik.

Kendernay: a lista farokrészén leszek, ha leszek

Az LMP elnökségi tagját hétfő este értük utol telefonon. Kendernay először azt válaszolta, hogy nem tud még erről beszélni, majd miután elmondtuk neki, hogy a német Zöldek sajtóosztálya már megerősítette indulási szándékát, úgy helyesbített: folyamatban van az ügy, tehát rajta van azon a listán, amiről majd a német Zöldek kongresszusa szavaz a hétvégén. Úgy fogalmazott: némileg unortodox módon vesz részt a jelölési versenyben.

Arra a kérdésre, hogy tényleg a jelenlegi állás szerint befutónak számító 18. helyen lesz-e, azt mondta:

nem tudja, hányadik helyen lesz. Felvetésünkre, hogy nagyjából a 15-20. hely közti rész belőhető-e, azt mondta, ez, amit ő a lista farokrészének nevez, reálisnak tűnik.

Biztos befutónak ő a 15. helyig tekinti a listás helyeket, és neki abban a mezőnyben nincs helye.

Az Azonnai cikke tehet az egészről

De mégis hogyan lobbizta ezt ki, netán a német Zöldek kopogtattak nála? – tettük fel a kérdést Kendernaynak, aki erre azt válaszolta, hogy mi írtunk erről cikket, és mi kérdeztük meg erről először a német Zöldeket. Azt azonban neki is elmondtuk: az Azonnali nincs annyira beágyazva az európai zöldpolitikai szcénában, hogy EP-listás helyeket is letárgyaljon.

Végül kiderült: cikkeink nyomán Kendernay az Európai Zöld Pártban beszélgetett német zöldpolitikusokkal a lehetőségről, de hogy pontosan kivel, azt kérdésünkre nem árulta el. Azt viszont hangsúlyozta, hogy

a listás helyekre nyitott a pályázási lehetőség, tehát ő a pályázatában megmondja, mit tud nyújtani, és a német Zöldek majd a kongresszuson eldöntik, mennyire tetszik ez nekik.

Érdeklődésünkre harmincéves európai integrációs politika terén szerzett tapasztalatát és szakpolitikai affinitásait emlegette Kendernay, mint ami alkalmassá teszi őt a feladatra.

A feleségéről kérdeztük Kendernayt, Schmidt Máriával vágott vissza

Megkérdeztük azt is Kendernaytól, hogy ha EP-képviselő lesz,

nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy a felesége Schöpflin György fideszes EP-képviselő asszisztenseként dolgozik.

Mint mondta, ez egy személyeskedő kérdés, amire nem válaszol.

Ellenvetésünkre, hogy itt uniós politikai pozíciókról van szó, és őt adott esetben a német választók a zöldfrakcióba küldenék, a felesége pedig egy néppárti képviselőnek dolgozik, így esetleg okkal merülhet fel az összeférhetetlenség, azt mondta:

„Most mondhatnám erre azt is, hogy az önök tulajdonosának meg Schmidt Mária az édesanyja.”

Az Azonnali felvetésére, hogy az édesanyja az embernek adott, a feleségét viszont maga választja, azt mondta: nem tartja aggályosnak, és a felesége évek óta dolgozik Schöpflinnek ő pedig legfeljebb 2019-től lesz EP-képviselő. Egyébként persze Schöpflinnek is lejár a mandátuma 2019-ben, aztán vagy újraválasztják, vagy nem.

Kendernay idén nyáron-ősszel egyébként végig németországi kampányrendezvényeket szervezett magának, Facebook-oldala szerint augusztusban Berlinben a Szimplában, szeptemberben egy stuttgarti sörözőben, októberben, a bajor tartományi választás éjszakáján pedig a turistás müncheni Hofbräuhaus már nem annyira turistás emeletén fórumozott a világ magyarságával. 

Mit szólnak ehhez az LMP-ben?

Kendernaytól megkérdeztük, hogy

egyeztetett-e az LMP elnökségével arról, hogy a német Zöldek listáján indulna. Erre azt mondta: tájékoztatta őket. Tudnak róla, sok sikert kívántak.

Kérdésünkre, hogy nem próbálták-e lebeszélni, és az LMP-s listára csábítani, azt felelte, hogy nem. 

Azt is elmondta: az LMP januárban állít listát. Ha most hétvégén a német Zöldek úgy döntenek, hogy felkerül a listájára, akkor értelemszerűen az LMP-én nem indulhat, ha pedig a német lista nem jön össze, arra az esetre még nem döntötte el, hogy az LMP színeiben indulna-e az EP-választáson.

Az Azonnali több LMP-s politikust is megkérdezett, mit tudnak Kendernay katapultálásáról. Volt olyan, aki tőlünk értesült az ügyről. Kendernay német zöld listán való tervezett indulása csak a párt elnökségében ismert, a belső nyilvánosságot az ügyről nem tájékoztatták, tudtuk meg. A párt egyik prominense az Azonnalinak Kendernay magyar helyett német listán való indulása kapcsán arról beszélt, 

felmerül, mikor lép át Kendernay a magyar zöldpártból a németbe, lemondva elnökségi tagságáról.

Keresztes L. Lóránt társelnök az Azonnalinak azt ígérte, kedd reggel nyújt tájékoztatást.

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg, mint azt nemrég a hvg.hu észre is vette.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek