Elhiszik-e az európai Zöldek a Momentum bezöldülését?

Szerző: Bakó Bea
2019.07.02. 13:07

Nagy veszteség a Zöldeknek, hogy se LMP-s, se Jávor Benedek nem került be az EP-be, azt meg „majd meglátjuk”, hogy a Momentum fog-e képviselni zöld ügyeket, mondta Ska Keller frakcióvezető az Azonnalinak.

Elhiszik-e az európai Zöldek a Momentum bezöldülését?

Az európai csúcspozíciók kapcsán zajló egyeztetés hevében minden nagyobb EP-frakció lemondta, vagy későbbre tolta a keddi alakuló ülés utánra meghirdetett sajtótájékoztatóját. A zöld frakcióvezető Ska Keller azért kiült az újságírók elé, hogy elmondja:

nem fogják megvárni, hogy mások, miniszterelnökök egyezkedjenek egy olyan pozícióról, amibe nincs is beleszólásuk. Az Európai Parlament elnökét ugyanis az EP választja meg, és ezt meg is fogják tenni,

méghozzá szerdán, nem fognak várni az Európai Tanács (vagyis a tagállami miniszterelnökök és államfők) alkuira. A Zöldek egyébként Ska Kellert jelölték EP-elnöknek, de arra a kérdésre, hogy mely frakciók fognak beállni mögé, kitérő választ adott, mondván: még csak tegnap este jelentették be a jelöltségét, és van még idő.

Mit szólnak az európai Zöldek a magyar EP-választási eredményekhez?

Az Azonnali arról kérdezte Kellert, mit szól hozzá, hogy most egy magyar tagja sincs a zöldfrakciónak, hiszen sem az LMP-nek, sem az MSZP-vel egy listán induló Jávor Benedeknek nem sikerült mandátumot szereznie.

„Ez nagyon szomorú, nagy veszteség, hiszen korábban két magyar tagja is volt a frakciónak” – mondta Keller. (Jávor Benedek mellett az LMP-ből időközben kilépett, az Azonnali által is meginterjúvolt Meszerics Tamás voltak ők.) 

Arra is kíváncsiak voltunk: elhiszi-e Ska Keller a Momentum bezöldülését, hiszen a liberális párt politikusai többször hangoztatták, hogy a zöld ügyeket is képviselni fogják (miközben egyébként frakciójuk elődje, az ALDE a rákkeltő glifozáttartalmú gyomirtó vegyszereket előállító Monsanto-tól fogadott el pénzt).

A zöld frakcióvezető ezzel kapcsolatban visszafogottan nyilatkozott. Még csak most kezdődik a parlamenti ciklus, és

eddig a liberálisok nem voltak túl elkötelezett a klímavédelemmel kapcsolatos ügyekben. „Szóval nem vagyok benne annyira biztos. De meglátjuk, mi lesz belőle”

– mondta, és hozzátette: ők mindenképp nyomni fogják ezeket az ügyeket.

A Zöldeknek is van egy katalán képviselője, aki nem vehette fel a mandátumát

Kellert az EP épülete előtt tüntető katalánok kapcsán kérdezték, ugyanis az egyik katalán képviselő, aki a korábbi katalán elnök Carles Puigdemonthoz hasonlóan szintén nem vehette fel a mandátumát, a zöldfrakcióban ült volna. Oriol Junqueras kapcsán az egyébként katalán nyelvtudással is bíró Keller azt mondta: az ő esete más, mint Puigdemonté, ő ugyanis el akart menni Madridba esküt tenni, de nem engedték. (Junquerast ugyanis jelenleg is fogvatartják, 25 évet kért rá az ügyész a katalán függetlenségi népszavazás miatt.)

ÍGY TÜNTETTEK A KATALÁNOK AZ EP ELŐTT. FOTÓGALÉRIA ITT!

Az Európai Parlamentnek 751 tagja kell, hogy legyen, most pedig nincs annyi, így ragaszkodnak hozzá, hogy a katalán képviselő felvehesse a mandátumát, mondta Keller.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek