Döbbenet, de az emberek tényleg szétszórják szeretteik hamvait Disneylandben

Szerző: Pintér Bence
2018.10.28. 18:38

Legalább havonta egyszer megjelenik valaki a Walt Disney birodalmaiban, hogy könnyes búcsút vegyen elhunyt szerettétől, és szétszórja a hamvait Dumbo feneke alá.

Döbbenet, de az emberek tényleg szétszórják szeretteik hamvait Disneylandben

Egy évtizede terjed a Gizmodo szerint az a városi legenda, hogy sok amerikai család a floridai és kaliforniai Disney Worldökben vesz örök búcsút elhunyt szerettétől: itt szórják szét a hamvaikat. Ez, ha belegondolunk, elég szép kiteljesedése lenne az amerikai álomnak: örök nyugodalom Mickey egér birodalmában. De nem igaz, ugye?

A Wall Street Journal a napokban írta meg, hogy a legenda teljesen igaz, sőt.

„HEPA-tisztítás” – ez a kódszóval jelzik a Disneylandek dolgozói egymás között, ha felfedezik, hogy valaki emberi hamvakat szórt szét valahol a parkban: a finom szemcséjű anyag felporszívózásához különleges szűrőre van szükség, erre utal a betűszó.

A WSJ gondnokokkal és olyan családokkal is beszélt, akik szórtak már szét hamvakat. Előbbiek elmondták: alapvető feladat a Disneylandekben, hogy beazonosítsák és eltakarítsák a hamvakat, amelyeket az emberek virágágyásokba, bokrokra, a különféle kiállításokon, játékokon, vagy a kapuk előtt szórnak szét.

„A Kísértetházban annyi emberi hamut szórtak szét, hogy az már valószínűleg nem is vicces” – mondta az egyik gondnok.

Mint kiderült, sokan azért itt szórják szét szeretteik maradványait, hogy még egyszer jól érezzék magukat az elhunyttal. Bevinni nem nehéz a hamvakat, és a szétszórás sem túl bonyolult, bár ha rajtakapnak, akkor kidobnak a parkból, a hamvakat pedig felszippantják.

Budapesten nem hogy Disneyland, még egy rendes vidámpark sincs, és egyelőre Felcsúton sem jelentették be, hogy építenének ilyet, pedig talán már csak az hiányzik onnan. Addig is titeket kérdezünk: melyik hazai nevezetességnél szóratnád szét a hamvaidat?

NYITÓKÉP: Pixabay

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek