A orosz kisemberek is érzik háborút: se Mastercard, se új filmek nincsenek Oroszországban

Szerző: Fekő Ádám
2022.03.01. 08:09

Három nagy stúdió is elhalasztotta új filmjeinek premierjét, sokan pedig már nem tudnak külföldre utalni pénzt.

A orosz kisemberek is érzik háborút: se Mastercard, se új filmek nincsenek Oroszországban

Kis túlzással lassan minden globalizációs vívmányról lekapcsolják Oroszországot, vagy korlátozni fogják legalább is az elérhetőségét: a Mastercard kedd reggel bejelentette, hogy blokkolja az oroszországból indított tranzakciókat Ukrajna megtámadása miatt, tehát rajtuk keresztül egyáltalán nem lehet az országból pénzt kiutalni. Ez persze nem biztos, hogy személyesen Vlagyimir Putyinnak akkora baj, ugyanis ő nemrég amúgy is megtiltotta a külföldre utalást az orosz cégek számára, bár az az egyszerű lakosokat nem érintette.

Közben Az orosz propaganda egyik elsődleges csatornája, a TikTok is elkezdte irtani az ország tartalmat, de most úgy tűnik, még a legkisebb ember is meg fogja érezni a háború hatását:

a három filmóriás, a Warner, a Sony és a Disney sem mutatja be új filmjeit az országban.

A Warner az új Batman-film péntekre időzített bemutatóját halasztotta el, a szóvivő egyszerűen csak a kialakult humanitárius katasztrófával indokolták, a Disney alá tartozó Pixar pedig a Pirula Panda rajzfilmet vette ki az ország mozijaiból. A Pixar még keményebben fogalmazott, és a szükségtelen agressziót is megjelölte okként, amit Oroszország tanúsít.

A Sony a Marvel-képregényadaptációk közé tartozó Morbiust húzta ki a listáról, hozzátéve, hogy az összes oroszországi megjelentetést szünetetletik.

Streamingfronton egyelőre nincs nagy változás: a Netflix csak annyit lépett, hogy bejelentette, a történtek fényében nem érzi kötelezőnek megfelelni annak az orosz törvénynek, ami szerint ha nem teszik elérhetővé felületeiken az orosz állami tévécsatornák kínálatát is, elérhetetlenné teszik az országban.

Arról egyelőre csak elméletek születtek, hatásos lehet-e Vlagyimir Putyin ellen bármiféle szankció: az biztos, hogy az orosz gazdaság elképesztő pénzeket veszített, de arra Szergej Lavrov külügyminiszter előre felhívta a figyelmet, hogy ők felkészültek ezekre a szankciókra.

Ugyanakkor a háború jól láthatóan nehézzé teszi az életét azoknak az átlagos oroszoknak, akiknek semmi köze az ukrajnai helyzethez. Talán ez látszik a rendőrség teljesítményén is: Ukrajna február végén történt lerohanása óta többezer tüntetőt vettek őrizetbe, amiért kifejezték nemtetszésüket a háborúval kapcsolatban.

KIEMELT KÉP: Blender Time / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek