+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. szeptember 5. szerda, 12:25
A pekingi heavy metalos szubkultúra születése, az ázsiai és az európai jogfelfogás különbségei, és Kína nagyhatalmi szerepe is szóba került Az élet, meg minden podcast legújabb adásában.

Az Élet, meg minden nyár elején indult beszélgetéssorozatának hatodik vendége Salát Gergely, a Pázmány Péter Tudományegyetem Kínai Tanszékének vezetője volt. A kutató 

 

diplomatagyerekként került a 90-es évek elején Pekingbe, ahol indonéz osztálytársaival megalapította a kínai főváros egyik első heavy metal zenekarát. 

 

Az elit középiskola után a helyi egyetemen folytatta tanulmányait, melyek fókuszában a jogtörténetet és a jogfilozófia állt. Salát Gergelynek több könyve is megjelent itthon a kínai büntetőjogról.

 

Az ottani felfogás leginkább abban tér el az európaitól a kutató szerint, hogy az igazságszolgáltatáshoz csak a legvégső esetben fordulnak. Kína az elmúlt évtizedekben sok mindent átvett a nyugati típusú jogrendszerekből, de a hagyomány folytatásaként értelmezhető, hogy a polgári jellegű ügyek döntő hányada ma sem nem jut el a bírósági szakaszba, hanem mediáció során rendezik a vitás kérdéseket.

 

A Kínában zajló folyamatok kapcsán megjegyezte, hogy Hszi Csin-ping felemelkedése a kommunista párton belül, és az ezzel párhuzamosan járó felelősségre vonás – mely mintegy egy millió kádert érintett –, több volt, mint szimpla hatalmi harc. Az elharapódzó korrupciót ugyanis más módszerekkel csak bajosan lehetett volna megállítani.


Hozzátette, hogy a Teng Hsziao-ping által követett úttal szakítva 

 

Kínának muszáj világpolitikai szerepet felvállalnia, már csak az ország gazdasági súlya miatt is.

 

Salát Gergely a Kínában szerzett élettapasztalatból leginkább a kötelességtudat fontosságát emelte ki. A helyiek minden társadalmi szerepükben igyekeznek megfelelni a tőlük elvártaknak.

 

Az élet, meg minden podcast teljes adását ide kattintva érheti el, de a biztonság kedvéért cikkünk végére is beillesztettük.

 

FOTÓ: Azonnali / Bakó Bea

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás