+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. szeptember 5. szerda, 12:25
A pekingi heavy metalos szubkultúra születése, az ázsiai és az európai jogfelfogás különbségei, és Kína nagyhatalmi szerepe is szóba került Az élet, meg minden podcast legújabb adásában.

Az Élet, meg minden nyár elején indult beszélgetéssorozatának hatodik vendége Salát Gergely, a Pázmány Péter Tudományegyetem Kínai Tanszékének vezetője volt. A kutató 

 

diplomatagyerekként került a 90-es évek elején Pekingbe, ahol indonéz osztálytársaival megalapította a kínai főváros egyik első heavy metal zenekarát. 

 

Az elit középiskola után a helyi egyetemen folytatta tanulmányait, melyek fókuszában a jogtörténetet és a jogfilozófia állt. Salát Gergelynek több könyve is megjelent itthon a kínai büntetőjogról.

 

Az ottani felfogás leginkább abban tér el az európaitól a kutató szerint, hogy az igazságszolgáltatáshoz csak a legvégső esetben fordulnak. Kína az elmúlt évtizedekben sok mindent átvett a nyugati típusú jogrendszerekből, de a hagyomány folytatásaként értelmezhető, hogy a polgári jellegű ügyek döntő hányada ma sem nem jut el a bírósági szakaszba, hanem mediáció során rendezik a vitás kérdéseket.

 

A Kínában zajló folyamatok kapcsán megjegyezte, hogy Hszi Csin-ping felemelkedése a kommunista párton belül, és az ezzel párhuzamosan járó felelősségre vonás – mely mintegy egy millió kádert érintett –, több volt, mint szimpla hatalmi harc. Az elharapódzó korrupciót ugyanis más módszerekkel csak bajosan lehetett volna megállítani.


Hozzátette, hogy a Teng Hsziao-ping által követett úttal szakítva 

 

Kínának muszáj világpolitikai szerepet felvállalnia, már csak az ország gazdasági súlya miatt is.

 

Salát Gergely a Kínában szerzett élettapasztalatból leginkább a kötelességtudat fontosságát emelte ki. A helyiek minden társadalmi szerepükben igyekeznek megfelelni a tőlük elvártaknak.

 

Az élet, meg minden podcast teljes adását ide kattintva érheti el, de a biztonság kedvéért cikkünk végére is beillesztettük.

 

FOTÓ: Azonnali / Bakó Bea

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás