A profi fotós karrierhez Kubán keresztül vezet az út

Szerző: Petróczi Rafael
2018.08.29. 10:45

Dóka Béla nemzetközileg elismert fotós, akinek a kilencvenes években, Kubában indult profi karrierje. Milyen lehetett belülről megélni a kubai határnyitást? Milyen érzés a szenvedélyéről ismert országban fotózni? És hogyan lesz egy fotóművészből haditudósító a polgárháború sújtotta Haitin? Ezekről és még sok másról is beszélt Dóka Béla Az élet, meg minden podcastjében.

A profi fotós karrierhez Kubán keresztül vezet az út

Dóka Béla azon kevés magyar fotósok egyike, akit nemzetközi szinten is jegyeznek.

Képei megjárták többek között a Newsweek, a New York Times, a New Yorker, a Le Monde, a Spiegel, az Independent, illetve az El Pais lapjait, alkotásaiból pedig kiállítás nyílt Londonban, Párizsban, Barcelonában, Brüsszelben, Prágában, Madridban és Budapesten is.

Béla nem is akárhol sajátította el a szakmát, 1994-ben egészen Kubáig utazott, hogy gyakorolja a fotózást – mesélte el Az élet, meg minden podcastben. Hogy miért pont ott? Az akkor huszonnégy éves fiatal egy olyan helyet keresett, ami eléggé fotogén ahhoz, hogy el tudjon mélyedni benne. 

„Úgy éreztem, hogy itthon már nem igazán tudok magammal mit kezdeni, és máshogy szerettem volna folytatni a dolgaimat.”

Így gondolt egyet, és kiutazott Kubába: lesz, ami lesz. Az egy-két hónaposra tervezett tanulmányi útból végül négy év lett, aminek során találkozott a kubai fotós szcéna komoly szereplőivel, akik felkarolták őt. 

„Akiket megismertem, a forradalmi nemzedék továbbvivői voltak. (...) Nagyon más generációt képviseltek, mint én, mondhatnám, majdnem nagyapám korabeli emberek voltak. Nagyon nyitottak voltak, és nagyon sokat segítettek. Egy kezdő, amatőr külföldi voltam nekik” 

– emlékezett vissza a korai időkre a fotós.

Így kezdődött a világhírnévre szert tevő, ám Magyarországon talán kevéssé ismert Dóka Béla pályája, aki beszélt még többek között a kubai határnyitáskor készült képeiről, a polgárháború sújtotta Haitin szerzett haditudósítói tapasztalatiról, illetve arról is, hogy hogyan teremthető meg a bizalmi kapcsolat a művész és a fotóalany között.

Akit bővebben érdekel a beszélgetés, az itt, vagy akár cikkünk alatt is meghallgathatja Az élet, meg minden adását. Dóka Béla honlapja, ahol a fotós képei is megtekinthetők, itt érhető el.

NYITÓKÉP: Dóka Béla hivatalos honlapja

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek