+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Katus Eszter
2018. augusztus 24. péntek, 19:04
Újabb civil szerveződést alapított Pécsen az ÖPE önkormányzati képviselője, Kővári János, aki bejelentette: indul a polgármesteri székért 2019-ben, ha elegen mellé állnak. Kővári Gulyás Gergellyel már tárgyalt, és Szijjártó Péternél is lobbizik, miközben a helyi fideszes városvezetést erősen bírálja. Közben egyeztetne az LMP-vel és a Jobbikkal is.

Szövetség Pécsért néven indít fórumot az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE), hogy a város legnagyobb problémáit a lakosság, a vállalkozók és a civil szervezetek bevonásával vitassa meg – mondta Kővári János korábbi fideszes parlamenti képviselő, jelenleg az ÖPE pécsi önkormányzati képviselője pénteken újságíróknak.

 

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy az egyesület felvet egy problémát (például a pécsi elektromos buszvásárlások ügyét), majd online és személyes kérdőívekkel kifaggatja arról a pécsieket. A véleményeket aztán összegzik, és eljuttatják a városvezetéshez. Kővári szerint ez a módszer azért lehet sikeresebb, mint ha csak simán az ÖPE mondaná el a saját véleményét egyes témákról a testületi üléseken, mert emögött valóban a pécsiek óhaja áll, amit egy demokratikus városvezetésnek illene figyelembe vennie.

 

Kővári elmondta, öt nap alatt 150 követője lett a Szövetség Pécsért új Facebook-oldalának, ami szerinte nagy siker.

 

Hozzátette, a követők összetétele nagyon színes, minden oldalról vannak támogatók; konkrét neveket azonban nem akart mondani.

 

Akkor is ugyanilyen tartózkodó maradt, amikor arról kérdeztük, kikkel nem dolgozna szívesen együtt a fórumon. „Nem szeretnék személyeskedni. Mindegyik oldalon vannak leszerepelt emberek, akik rossz döntésekre mondtak igent, és az egyéni hasznukat a város érdekei elé helyezték. Velük nem hiszem, hogy együtt tudnék működni” – szögezte le Kővári.

 

Hogy pontosan kikre gondolt a képviselő, nem derült ki, az azonban biztos, hogy a jelenlegi fideszes városvezetéssel – amely a fideszes Páva Zsolt polgármester mellett a gyámként nyakába ültetett fideszes parlamenti képviselőkből áll – nincs megelégedve. Mit mondta, Pécsen évek óta nincs fejlődés se gazdasági, de politikai értelemben. A vállalkozók és a civil szervezetek nincsenek megbecsülve, a dolgozók pedig nem mernek beszélni a munkahelyeiken, mert attól félnek, ha valami rosszat mondanak, kirúgják őket. „Ilyen az ötvenes, hatvanas években volt” – mondta Kővári.

 

A Szövetség Pécsért fórummal olyan összefogást szeretnének elérni, mint amely a Tubesre tervezett katonai radar ügyében is sikerre vitte a tiltakozást. „Mi nem választásra készülünk, hanem problémákat akarunk megvitatni. És azért most, mert elfogyott a türelmünk a városvezetéssel szemben” – állította Kővári.

 

Az egész akcióra azonban nehéz nem úgy tekinteni, mint szavazóbázis-építésre a jövő évi önkormányzati választásokhoz.

 

Hiszen ha a jelenlegi városvezetéssel gond van, ezért szükséges a fórum létrehozása, akkor mi más lehetne a dolog vége, mint egy új, a feladatra alkalmasabb vezetőség megválasztása? A kérdés csak az, ki állna ennek az egésznek az élére? Vagyis: ki lesz a polgármesterjelölt?

 

„Ha lesz elég sok ember, aki hasonló értékeket vall, és csatlakozik hozzánk, akkor vállalom az ő képviseletüket. Addig azonban korai erről beszélnünk” – közölte Kővári, aki addig is

 

szeretné visszanyerni a kormány jóindulatát, ezért, mint elmondta, tárgyalt már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, és szeretné felkeresni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is.

 

Azt akarja elérni, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, ami most a BMW-gyárral történt, amit Pécs helyett Debrecenben fognak megépíteni.

 

Rákérdeztünk arra is, ha eljön az ideje, mely pártok képviselőivel tudna együttműködni, és milyen feltételeket támasztana velük szemben. Kővári az Azonnalinak elmondta:

 

bármelyik, a rendszerváltás után keletkezett párttal leülne egyeztetni. Együtt azonban csak azokkal dolgozna, akik nem vesznek részt korrupcióban,

 

és vállalják a fenntartható városfejlesztési program kivitelezését. Mindazonáltal nem hiszi, hogy az MSZP vagy a DK részéről érkezne az irányába megkeresés. Az LMP-vel és a Jobbikkal viszont lehetne egyezsége jutni – vetítette előre Kővári. 

 

Az ÖPE egyébként már döntött arról, hogy indít saját polgármesterjelöltet, és a jelölt személyében is megegyeztek. Erről várhatóan ősszel tesznek majd bejelentést. Nagy meglepetésre azonban mindezek után vélhetően nem kell számítani.

 

FOTÓ: Katus Eszter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután korábban menedékjogot kapott a dél-amerikai országtól.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás