+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Katus Eszter
2018. augusztus 24. péntek, 19:04
Újabb civil szerveződést alapított Pécsen az ÖPE önkormányzati képviselője, Kővári János, aki bejelentette: indul a polgármesteri székért 2019-ben, ha elegen mellé állnak. Kővári Gulyás Gergellyel már tárgyalt, és Szijjártó Péternél is lobbizik, miközben a helyi fideszes városvezetést erősen bírálja. Közben egyeztetne az LMP-vel és a Jobbikkal is.

Szövetség Pécsért néven indít fórumot az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE), hogy a város legnagyobb problémáit a lakosság, a vállalkozók és a civil szervezetek bevonásával vitassa meg – mondta Kővári János korábbi fideszes parlamenti képviselő, jelenleg az ÖPE pécsi önkormányzati képviselője pénteken újságíróknak.

 

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy az egyesület felvet egy problémát (például a pécsi elektromos buszvásárlások ügyét), majd online és személyes kérdőívekkel kifaggatja arról a pécsieket. A véleményeket aztán összegzik, és eljuttatják a városvezetéshez. Kővári szerint ez a módszer azért lehet sikeresebb, mint ha csak simán az ÖPE mondaná el a saját véleményét egyes témákról a testületi üléseken, mert emögött valóban a pécsiek óhaja áll, amit egy demokratikus városvezetésnek illene figyelembe vennie.

 

Kővári elmondta, öt nap alatt 150 követője lett a Szövetség Pécsért új Facebook-oldalának, ami szerinte nagy siker.

 

Hozzátette, a követők összetétele nagyon színes, minden oldalról vannak támogatók; konkrét neveket azonban nem akart mondani.

 

Akkor is ugyanilyen tartózkodó maradt, amikor arról kérdeztük, kikkel nem dolgozna szívesen együtt a fórumon. „Nem szeretnék személyeskedni. Mindegyik oldalon vannak leszerepelt emberek, akik rossz döntésekre mondtak igent, és az egyéni hasznukat a város érdekei elé helyezték. Velük nem hiszem, hogy együtt tudnék működni” – szögezte le Kővári.

 

Hogy pontosan kikre gondolt a képviselő, nem derült ki, az azonban biztos, hogy a jelenlegi fideszes városvezetéssel – amely a fideszes Páva Zsolt polgármester mellett a gyámként nyakába ültetett fideszes parlamenti képviselőkből áll – nincs megelégedve. Mit mondta, Pécsen évek óta nincs fejlődés se gazdasági, de politikai értelemben. A vállalkozók és a civil szervezetek nincsenek megbecsülve, a dolgozók pedig nem mernek beszélni a munkahelyeiken, mert attól félnek, ha valami rosszat mondanak, kirúgják őket. „Ilyen az ötvenes, hatvanas években volt” – mondta Kővári.

 

A Szövetség Pécsért fórummal olyan összefogást szeretnének elérni, mint amely a Tubesre tervezett katonai radar ügyében is sikerre vitte a tiltakozást. „Mi nem választásra készülünk, hanem problémákat akarunk megvitatni. És azért most, mert elfogyott a türelmünk a városvezetéssel szemben” – állította Kővári.

 

Az egész akcióra azonban nehéz nem úgy tekinteni, mint szavazóbázis-építésre a jövő évi önkormányzati választásokhoz.

 

Hiszen ha a jelenlegi városvezetéssel gond van, ezért szükséges a fórum létrehozása, akkor mi más lehetne a dolog vége, mint egy új, a feladatra alkalmasabb vezetőség megválasztása? A kérdés csak az, ki állna ennek az egésznek az élére? Vagyis: ki lesz a polgármesterjelölt?

 

„Ha lesz elég sok ember, aki hasonló értékeket vall, és csatlakozik hozzánk, akkor vállalom az ő képviseletüket. Addig azonban korai erről beszélnünk” – közölte Kővári, aki addig is

 

szeretné visszanyerni a kormány jóindulatát, ezért, mint elmondta, tárgyalt már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, és szeretné felkeresni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is.

 

Azt akarja elérni, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, ami most a BMW-gyárral történt, amit Pécs helyett Debrecenben fognak megépíteni.

 

Rákérdeztünk arra is, ha eljön az ideje, mely pártok képviselőivel tudna együttműködni, és milyen feltételeket támasztana velük szemben. Kővári az Azonnalinak elmondta:

 

bármelyik, a rendszerváltás után keletkezett párttal leülne egyeztetni. Együtt azonban csak azokkal dolgozna, akik nem vesznek részt korrupcióban,

 

és vállalják a fenntartható városfejlesztési program kivitelezését. Mindazonáltal nem hiszi, hogy az MSZP vagy a DK részéről érkezne az irányába megkeresés. Az LMP-vel és a Jobbikkal viszont lehetne egyezsége jutni – vetítette előre Kővári. 

 

Az ÖPE egyébként már döntött arról, hogy indít saját polgármesterjelöltet, és a jelölt személyében is megegyeztek. Erről várhatóan ősszel tesznek majd bejelentést. Nagy meglepetésre azonban mindezek után vélhetően nem kell számítani.

 

FOTÓ: Katus Eszter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az EP-ben a magyar jogállamiságról.

A Kisalföld új vezetője, Varga Ottó már Heves, Békés és Nógrád megyei napilapoknál is volt főszerkesztő.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

Nem szerezte meg a mélyvörös Emilia-Romagna tartományt Matteo Salvini Legája. Az eredmény újabb lendületet adhat a római kormánynak és az olasz baloldal újraszerveződésének.

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás