+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. július 15. vasárnap, 07:27
Döntőt játszik a világbajnokságon a horvát válogatott, aminek sokan örülhetnek déli szomszédunknál. Annak azonban talán már kevesebben tapsolnak, hogy a korrupció és a náci-szimpátia áthatja a horvát futballéletet. Ki az a Zdravko Mamić, és miért főhet miatta most a horvát csapatkapitány, Luka Modrić feje?

Igazából nem is huligánokról, hanem bűnözőkről beszélhetünk, akik csak a saját érdekeiket keresik a fociban – mondta még egy februári sziszeki konferencián Željko Pavlić, az UEFA egyik főtanácsadója.

 

A horvát szakember első sorban a horvát lelátókon randalírozó csoportokra gondolt. Bűnözők azonban nem csak a lelátón, de a horvát klubvezetők, sőt, a játékosok között is ülnek. A horvát foci sikerét számos árnyék kíséri: politikai befolyástól a nacionalizmuson és az adócsaláson át a karlendítésekig és a korrupcióig.

 

Börtön helyett segít a Szűz Mária és Kolinda

 

Június elején robbant a nagy hír Horvátországban: Zdravko Mamićot, a Dinamo Zagreb fociklub egykori vezetőjét első fokon az eszéki bíróság hat és fél év börtönbüntetésre ítélte. A vád szerint több mint tizenöt millió eurót sikkasztott el, valamint több mint másfél millió euró adót nem fizetett meg.

 

Az ügy jó tíz évvel korábbra megy vissza, amikor a Dinamo Zagreb eladta egyik legjobb játékosát, az akkor még alig húsz éves Luka Modrićot a brit Tottenham csapatának. A pénz, amit Modrić és a klub kapott azonban egy titkos megállapodás okán nagyrészt Mamićhoz került. Sőt, az akkori klubvezető, aki több fiatal horvát focista nemzetközi karrierjét indította be ügyesen a zágrábi csapatnál,

 

többekkel is olyan megállapodásokat kötött, amelyek értelmében akár a gázsijuk felét is Mamićnak voltak kötelesek utalni.

 

A klubvezető meggazdagodásának hátteréről sokan tudtak Horvátországban, de Mamićnak mindig is kiváló kapcsolatai voltak a horvát politikai körökhöz – különösen a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nacionalista szárnyához –, így nem kellett tartania felülről jövő lelepleződéstől. 2009-ben azonban egy horvát-brazil játékos, Eduardo da Silva –  akinek szintén komoly összegeket kellett volna visszaperkálnia Mamić privát bankszámlájára – borította a bilit. 

 

Végül 2015-ben vádat emeltek Horvátországban Mamić ellen. Az idei ítélet súlyossága mégis mindenkit meglepett. Mamić persze időben lelépett még a szomszédos Bosznia-Hercegovinába, fel is vette a boszniai állampolgárságot – a balkáni állammal ugyanis nincs kiadatási megállapodása Horvátországnak. Június közepén a horvát hatóságok Interpol-körözést adtak ki ellene, a bosnyák rendőrség így rövid időre lefogta Mamićot – de két nap után azonnal ki is engedte. Az elítélt volt Dinamo-vezér legtöbb idejét azóta a kétséges Mária-jelenéseiről híres Medjugorjében tölti, ahol többek között imaláncokban vesz részt előimádkozóként.

 

A Dinamo-botrány egy másik elítélje, a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) ügyvezetője, Damir Vrbanović még Mamićnál is jobb helyen tud elbújni a horvát igazságszolgáltatás szigora elől – mégpedig a jobboldali államfőnél, Kolinda Grabar-Kitarovićnál. Amint ugyanis egy baloldali horvát újságíró kiszúrta, a horvát-orosz-meccs alatt Szocsiban Grabar-Kitarović mellett nem más, mint az elsőfokon három év börtönre ítélt Vrbanović szurkolt.

 

A HNS és a FIFA letudta annyival a dolgot, hogy „nem jogerős ítéleteket nem kommentálnak”. A horvát államfő, aki a horvát belpolitikában az EU-párti kormányfő, Andrej Plenković orbánista és putyinista ellenpontjaként viselkedik (erről szóló elemzésünket itt olvashatod), köztudottan jó viszonyt ápol az egész Mamić-családdal. A sikkasztásokból meggazdagodó Mamić-klán többszöri is vacsorákkal kedveskedett a jobboldali államfőnek – amint azt maga ismerte be egy tavalyi tévéinterjúban.

 

„Nem emlékszem semmire”

 

A Mamić-Vrbanović-botrány a horvát csapatkapitányt, Luka Modrićot is érinti. A szerbek elől menekülő család sarjaként született focista végig fedezte Mamićot, akinek a titkos megállapodások értelmében át is utalta mindig a kért összegeket. Amikor tavaly az eszéki bíróság tanúként szembesítette Modrićot korábbi, önellentmondásokkal hemzsegő vallomásával, a láthatóan teljesen megijedt focista össze-vissza hebegett arról, hogy igazából már „nem emlékszik semmire”.

 

A szurkolók annyira begurultak a ma már a Real Madridnál játszó focistára, hogy amikor pályára lépett horvát színekben, sokszor csendült fel az „Emlékszel most már, Luka?” rigmus.

 

Azt a zárai szállodát, amiben Luka családja menekültként meghúzta magát a háború idején, szintén ellepték Modrić-ellenes falfirkák. A szurkolók dühénél, amit persze a csapat mostani jó szereplése kicsit enyhít, jobban zavarhatja Modrićot, hogy hamis tanúzás miatt eljárás indulhat ellene. A Mamić-perben ugyanis tudatosan félrevezette a bíróságot. Ez akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 

Erkölcsi mocsár

 

A horvát focit és különösen a helyi labdarugó szövetséget 2012-ben „erkölcsi mocsárnak” nevezte az akkori baloldali sportminiszter, Željko Jovanović. A kilencvenes években ugyanis rendszeresen előfordult, hogy a labdarúgó szövetség a politika elvárásainak megfelelően beleavatkozott a csapatok összetételébe – egész meccsek lettek így elcsalva. Dragan Poljak egykori bíró például azt mondta, hogy egy 1992-es Dinamo Zagreb-meccs előtt közvetlenül az Elnöki Hivatalból figyelmeztették a meccs „állami jelentőségére”, elvégre a Dinamo – ami akkor Tudjman akaratára más nevet viselt – az autoriter rezsim kirakatcsapata volt.

 

Poljak akkor inkább nem lépett pályára bíróként (a Dinamo persze nyert), de vélhetően más bírók jobban engedelmeskedtek az elvárásoknak. 1999-ben a Dinamo például megfizette, hogy a fiumei csapat, a HNK Rijeka ne szerezhesse meg az elsőséget. Mivel a horvát kikötőváros mindig is baloldali elhajlónak számított, a HDZ-s maffiakörök rossz néven vették volna, ha nem a Dinamo fut be az első helyre a horvát csapatok között. 

 

2011 végén két vezető bírót le is tartóztattak Zágrábban, miközben kenőpénzt vettek át egy luxushotelben. A focimeccsek adás-vétele ugyanis Tudjman halála után is – már elsősorban csak gazdasági és nem politikai okokból – folytatódott.

 

Dinamo vagy Croatia?

 

A korrupció mellett a horvát foci másik nagy gondja a folyamatos politikai befolyásolás.

 

A Dinamo legújabb kori története a korrupció mellett azt is megmutatja, miként próbálta meg Zágráb politikai célokra bevetni a csapatot.

 

A klub elődjét még 1911-ben alapították Első Horvát Polgári Sportklub néven. Mivel a csapat az 1941 és 1945 között létező horvát náci bábállamban is részt vett, a kommunisták később feloszlatták. A helyén alakult meg a Dinamo Zagreb. A csapat szurkolóklubja, a Bad Blue Boys támogatta a horvát nacionalista törekvéseket, így a függetlenséget is. 1990 májusában emlékezetes esemény volt, amikor a belgrádi Crvena zvezda (Vörös csillag) csapatával játszottak a dinamósok: a focisták helyét igen hamar átvették a szurkolók. Horvátok és szerbek támadtak egymásra a zágrábi Dinamo-stadionban.

 

Franjo Tudjmannak mindez jól jött, tovább szíthatta ugyanis a két tagköztársaság közötti gyűlöletet. Az 1991-es függetlenség után Tudjman mint autoriter államfő mindazonáltal túl jugoszlavistának találta a Dinamo nevet, így először a régi HŠK Građanski (azaz Polgárok) néven futott a csapat, majd Croatia Zagreb lett a neve. Az államfőt az is zavarta, hogy a klub nem újhorvátosan „šport”-nak írja a sportot. (Tudjman és a foci kapcsolatáról itt olvasható egy részletes diplomamunka horvátul.)

 

Tudjman úgy vélte, hogy a „foci az ország nagykövete” – azaz sokkal jobb, ha a világmeccseken olyan név alatt játszik a legjobb horvát csapat, amely egyben az ország nevét is tartalmazza. Mindazonáltal a szurkolóknak nem tetszett a nemzeti név, a nacionalista Bad Blue Boys többször is kipfújolta Tudjmant, ha megjelent a stadionjukban. A 2000-es politikai fordulat után, amikor balliberális erők kerültek hatalomra Zágrábban, a csapat visszakapta a jugoszláv időkben használt Dinamo nevét.

 

Sieg heil!

 

A fociklub körül azonban továbbra is erős maradt a HDZ és számos szélsőjobboldali csoport befolyása. A kilátókon a mai napig rendszeresen láthatók a fasiszta usztasa-mozgalom jelképei, jelszavai. Az usztasa-szimbolika azonban meghatározza a lelátokat Eszéktől Fiumén át Splitig. Dejan Lovren, a horvát csapat játékosa például az Argentína elleni mostani győzelmet az öltözőben egy videó tanúsága szerint a fasiszta horvát énekes, Thompson egyik számával ünnepelte. 

 

A számban is felcsendülő usztasa jelszó, miszerint „A hazáért készen” („Za dom spremni”), rendszeresen hallható a horvát szurkolók között.

 

A bécsi Ottakringerstrassén, amely a „jugó” vendégmunkások főutcája az osztrák fővárosban, az osztrák sajtó beszámolói szerint mind az Oroszország, mind az Anglia elleni győzelmeket heilhitlerezéssel és zadomspremnizéssel köszöntötték a szurkolók. Számos bécsi horvát bárban pedig nem a jelenlegi horvát címer volt kirakva – amelyen piros négyzettel indul a bal sarokban a híres horvát „sakktábla” –, hanem az usztasák által használt, amelyen az első négyzet a bal sarokban fehér. (Hasonló jellemző amúgy a frankfurti horvát bárokra is.) A bécsi ünneplések végül valódi utcai harcokba torkollottak, az osztrák rendőrségnek többeket is őrizetbe kellett vennie, páran meg is sebesültek.

 

A híres horvát szurkolói dalnak megfelelően („Kicsik vagyunk, de vagyunk”) sok horvát úgy érzi, hogy végre megismeri őket a világ a mostani világbajnokság után. Kissé militarista stílusban a focista Dejan Lovren úgy értelmezte a mostani horvát sikerszériát, hogy „mindenki végre megtanulja: tisztelnie kell a horvátokat”. A harciasság mellett persze egy jó adag kisebbrendűségi komplexus kihallható az ilyen üzenetekből.

 

A mostani világbajnokságon való jó szereplés, amely egyfajta kései bosszú az 1998-as harmadik helyért (akkor Franciaország legyőzte Horvátországot), lehetőséget adhat azonban arra is, hogy Horvátország végre szembe merjen nézni a focijának árnyoldalaival is:

 

a vezetők közötti korrupcióval, a nacionalista politikusok beavatakozásaival és a szurkolók közötti náci-szimpátiával.

 

Zdravko Mamić elítélése egyfajta tisztulási folyamatot jelez – bár azért várjuk meg a másodfokot is. A korrupcióból viszont már tényleg elegük van a szurkolóknak – a fasiszta nosztalgiára azonban még nem untak rá.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Gazdaságpolitikusuk szerint ha már a választók 25-30 százaléka ki akar lépni, akkor ideje minderről társadalmi
vitát kezdeményezni.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Joe Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra az elnökjelölt a 83 éves férfit.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás