Egyelőre csak szenved Zágráb újbalos polgármestere Milan Bandić korrupt örökségével

2021.09.16. 07:10

Lassan de biztosan kiborulnak a csontvázak a szekrényből: óriási pazarlás derült ki Zágrábban és más horvátországi teleüléseken is a tavaszi polgármesterváltást követően.

Egyelőre csak szenved Zágráb újbalos polgármestere Milan Bandić korrupt örökségével

Alig múlt öt hónapja annak, hogy a horvát újbaloldal jelöltje, Tomislav Tomašević aktivista sikeresen elnyerte Zágráb főváros főpolgármesteri címét, és máris elég nehezen megoldható problémák elé néz. A 2021 márciusában hirtelen elhunyt előző polgármester,

Milan Bandić ugyanis mintegy csapdaként legutolsó hónapjaiban szerződések százait kötötte szövetséges oligarcháival. Tomašević és pártszövetsége, a Možemo! viszont éppen az ő korrupt városi elitjének kitakarítását ígérte.

Most úgy néz ki, ez aligha sikerülhet még idén. Az index.hr beszámolója szerint a májusban megválasztott városvezető azzal szembesült, hogy csupán Milan Bandić polgármesterségének legutolsó évében 427 részmunkaidős megbízási szerződést írt alá a horvát főváros régi szociáldemokrata, illetve Bandić személyes köréhez tartozó vállalkozókkal,.

Ennek keretében a most napvilágra került információk szerint különböző megbízásokkal összesen 9,42 millió horvát kuna kifizetésére kötelezte el magát az előző városvezetés, ez nagyjából 462 millió forint terhet jelent az új polgármester számára.

A szerződésekből a balliberális Jutarnji List napilap tette közzé, ezek szerint Miodrag Demo, Bandić régi szövetségese, a nacionalista, és általa vezetett Munka és Szolidaritás kispárt prominense, valamint délszláv háborús veterán profitált leginkább: veteránszervezetén keresztül összesen 199 ezer kunát (9,2 millió forint) kapott. De „kulturális tanásadóként” szerepel a kifizetések között Zlatko Vitez színművész is, egyedül neki bruttó 4,34 millió forintnak megfelelő kunát utaltak át 2020 folyamán.

Az is kiderült, az új vezetés az első költségvetési évben mindezeket nem, vagy csak nagyon kis részben tudja majd visszavágni.

A lakhatási programokra még várni kell Zágrábban

Ugyancsak az index.hr-en írtak arról, hogy Tomašević immár nyilvánosan is elismerte: ugyan a Horvátországban még mindig önkormányzatok által működtetett közoktatásra még így is több pénzt szán, a lakhatási programokra való átcsoportosítással és a bürokráciacsökkentéssel még várnia kell.

Meg 2020 decemberében Mirjana Sumpor újbaloldali városi tanácsnok a jobboldali HDZ-kormány által támogatott, Bandić-féle városi költségvetés óriási, 14 milliárd kunás kiadási rovatát azzal kritizálta, hogy a vírus miatt csökkenő nemzeti össztermékhez mérten, tehát legalább 10 százalékkal csökkentené azt. Az új kormányzat megalakulása után 3,6 milliárdos visszavágást irányzott elő, főleg a régi polgármester korrupciógyanús „baráti” kifizetéseinek kárára.

Ezzel szemben a végső, benyújtott költségvetési tervében ez az összeg mindössze 37 millió kunás – azaz 10 százalék helyett 0,27 százalékos csökkentést tudtak elérni. 

A Telegram portál beszámolója szerint a Možemo! polgármestere arra hivatkozott, a visszavágásokat idő hiányában nem tudják most végrehajtani. Azt is elmondta, összesen 400 millió kuna tartalékot is találtak a városi költségvetésben, ami azonban most már nem látszik, mert a régi polgármester „szekrényéből kidőlő csontvázak”, azaz a rengeteg, utolsó pillanatban megkötött kifizetési szerződés ezt nagyjából el is vitte. Tomislav Tomašević szerint ez azonban örvendetes fejlemény, ugyanis így ezek a kintlévőségek rendezve lettek, így a városnak ezzel legalább nincsen már gondja.

A Telegram mindehhez hozzátette: az új polgármester egyebek között elkezdte csökkenteni Zágráb meglehetősen túlárazott informatikai kiadásait is, de a költségvetés rendbetételére még legalább egy évet várnia kell, mert ennyi idő alatt tudják rendesen felmérni, hogyan lehet alapjaiban áttervezni a bevételi és kiadási oldalt is.

Húsz évnyi korrupció után nehéz kezdet

Mint Tomaševićről korábban itt, az Azonnalin is megírtuk: 2017-ben került a horvát politika élvonalába. A lakhatási igazságossággal foglalkozó zágrábi aktivistacsoport, a Zagreb je naš (Zágráb a miénk) városi tanácsnoki jelöltje volt, majd meg is választották. Nagyon sokban hasonló volt ez a szervezet a budapesti A Város Mindenkié terjeszkedési és tematizációs történetéhez, azzal a különbséggel, hogy a Zagreb je naš végül politikai párt-szinten összeállt más, radikális baloldali kispártokkal és zöld szervezetekkel, hogy a Možemo! Megalakításával az országos politikába is bekerülhessenek.

Ezzel együtt Tomašević továbbra is főleg a zágrábi, városi színtéren kampányolt:

ellenakciókat szerveztek Milan Bandić korrupcióra, a városi terek kiárusítására, és magáncégek általi beépítésére alapuló uralma ellen. (Bandić-ról itt írtunk bővebben.) Így fontos témájuk lett a régi városi rezsim ellen a határban tervezett szemétégető megakadályozása, a fellépés a Bandić üzlettársai által monpolizált és túlárazott szemétszállítás folytonos drágulása ellen, vagy éppen a katari milliárdos befektetők által egy gigaberuházással elpusztítani kívánt zágrábi zöldpark megvédése.

Miután az amúgy is leköszönöfélben lévő, egykori szociáldemokrata Milan Bandić végül 2021. március 1-jén, váratlanul, szívrohamban elhunyt, Tomašević egy kemény kampány után a május 30-i, regionális választásokon győzdelemeskedett, méghozzá a város szavazatainak kétharmadával. Ekkora felhatalmazással ugyan nem csoda, ha a vele szembeni elvárások is óriásiak, a Možemo! azonban most leginkább azt hangsúlyozza, minden kritikájuk és ellenzékben megfogalmazott bírálatuk alábecsülte a Bandić-féle városvezetés által működtetett túlköltekező és pazarló városvezetést.

Nincs egyedül Zágráb a csontvázaival

A május végi helyhatósági választások amúgy néhány helyen a kormányzó HDZ polgármestereit is leváltották: a Telegram most arról írt, hogy az aprócska, szlovén határ melletti Oroslavje falu volt polgármere, a HDZ-s Emil Gredičak ellen eljárást indítottak, miután kiderült, gyanúsan magas összegeket fizetett ki magának a falu kasszájából különböző jogcímeken, amelyekből azután jelentős nagybirtokot vásárolt össze.

Viktor Šimunić, Oroslavje új polgármestere a költségvetés mostani áttekintése után feljelentést tett Gredičak gyanús ügyletei miatt.

Egészen pontosan arról volt szó, hogy Gredičak a falunak járó fejlesztési pénzekből újrahasznosító hulladékudvar megvalósításának céljaira vitt el 612 ezer kunát, amelyből vett ugyan 4500 négyzetméternyi földet, de azon a hulladékudvarnak nyoma sincsen. Ráadásul ez a pénz rettenetesen sok, a mintegy 29 millió forintnak megfelelő összeg helyett a földdarab piaci ára 2 millió forint, azaz 44 ezer kuna lenne.

Recite mi svoje mišljenje - idemo li gradit pravednu budućnost? #oroslavje2.0

Posted by Šimunić Viktor on Tuesday, 7 September 2021

Az ügyet Šimunić egyszerűen sikkasztásnak minősítette abban Facebook-videóban, amit a kérdéses birtok kellős közepéről forgatott, és hozzátette, csak erősen remélni tudja, hogy a központi hatóságok a legszigorúbban járnak majd el a volt kormánypárti polgármester ügyében, bár ez ügyben azért akadnak kétségei is.

NYITÓKÉP: Tomislav Tomašević győzelme másnapján. Ma már nehezebb. / Fotó: Tomislav Tomašević, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek