Simán lehet, hogy lesz pár hely, ahol még egy hétig nem tudjuk meg, ki nyert

2018.04.08. 10:30

A külképviseleteken és a belföldön, de átjelentkezéssel más településen szavazók miatt valószínűleg több százezer olyan szavazat marad a mai nap után, amelyeket csak a következő napokban fognak megszámolni, és ezeknek a végső eredményre is érdemi befolyásuk lehet – hívja fel a figyelmet most indult blogjában Balogh Ákos Gergely, a Mandiner egykori főszerkesztője.

Simán lehet, hogy lesz pár hely, ahol még egy hétig nem tudjuk meg, ki nyert

Mintegy 250-330 ezer választópolgár szavazata hiányozni fog a mai számlálást követően az eredményekből, emiatt több olyan egyéni választókörzet is lehet, ahol a vasárnapi számolást követően nem lehet megmondani, kié lett a mandátum.

De azok a pártok is akár közel egy hétig bizonytalanságban lehetnek, akik a parlamenti küszöb körüli eredményt érnek el.

Ezt írja Balogh Ákos Gergely, a Mandiner egykori főszerkesztője most indult blogjában.

Ez a több százezernyi szavazó három csoportból áll össze: a külképviseleten voksolókból (ők 58 310-en regisztráltak); a belföldön, de átjelentkezéssel más településen szavazókból (ők 200 041-en regisztráltak); és azon választók voksaiból, akik azokban a szavazóköröben választottak, ahová az előbbi két halmaz voksait majd belekeverik, miután megérkeztek. A két csoport létszáma ráadásul jelentősen bővült 2014-hez képest. Főleg budapesti választókerületek érintettek.

Hogy ezeknek akár az egész választásra érdemi hatása lehet, azt Balogh Ákos szerint jól bizonyítja az 1998-as országgyűlési választás, ahol Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meg kellett ismételni az első fordulót, így két hétig nem lehetett tudni, hogy a MIÉP és a Munkáspárt bejut-e a parlamentbe vagy sem. Végül a MIÉP bejutott, a Munkáspárt viszont nem.

A teljes posztot itt tudjátok elolvasni.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek