Uniós vizsgálatot sürget az EP Ján Kuciak meggyilkolása ügyében

2018.03.15. 09:35

Hogyan lehet az, hogy sem a szlovák, sem az uniós hatóságok nem tárták fel azokat az EU-pénzekkel való visszaéléseket, amiket egy 27 éves újságíró igen, és amiért az életével fizetett? Ezt Jávor Benedek kérdezte az EP-ben szerdán.

Uniós vizsgálatot sürget az EP Ján Kuciak meggyilkolása ügyében

Az Europol vegyen részt Ján Kuciak és mennyasszonya meggyilkolásának kivizsgálásában, az EU pdig védje jobban az újságírókat – követelték a képviselők az Európai Parlament szerdai vitáján. Az EP szerint független és alapos vizsgálatra van szükség, amelynek a végén bíróság elé állítják a tetteseket. Emellett erősebb tagállami, illetve uniós szabályok kellenek az újságírók, bloggerek és forrásaik védelmében, hangzott el a szerda délutáni parlamenti vitában, Strasbourgban.

A vitában kitértek az uniós pénzekkel kapcsolatos állítólagos visszaélésekre, valamint a szervezett bűnözés és szlovák politikusok lehetséges kapcsolatára, amit Jan Kuciak tárt fel a cikkeiben. Ennek kapcsán a felszólalók az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) bevonásával végzett vizsgálatot követeltek és felszólították a Bizottságot, hogy kezdje el újra közzétenni az éves antikorrupciós jelentéseit. A vitát itt lehet végignézni.

Az EP megtárgyalta a március 8-9-én Szlovákiában járt delegáció következtetéseit is. A delegációnak tagja volt Jávor Benedek is, aki az Együtt-PM listájáról szerzett mandátumot.

Az EP-vitán felszólalva fel is tett egy kérdést:

„Hogyan lehet az, hogy sem a szlovák, sem az uniós hatóságok nem tárták fel azokat az EU-pénzekkel való visszaéléseket, amiket egy 27 éves újságíró igen, és amiért az életével fizetett?”

Jávor szerint ez annak a jele, hogy a költségvetési ellenőrző mechanizmusok nem elég szigorúak és hatékonyak, és nem képesek távol tartani a jó politikai kapcsolatokkal bíró szervezett bűnözést és az oligarchákat az ezekhez való hozzáféréstől.

A témában születő állásfoglalásról az áprilisi plenáris ülésen lesz szavazás. A februári brüsszeli plenáris ülés kezdetekor Antionio Tajani, az EP elnöke egy perc csendet rendelt el a megölt újságíró emlékére és gyors és hatékony vizsgálatot követelt.

FOTÓ: Jávor Benedek / Instagram

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek