+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Zulik Ákos
2017. november 2. csütörtök, 12:25
Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja Londonban egy altleft konferencián hitet tett a nacionalizmus mellett és külön dicsérte az izraeli államot létrehozó cionizmust is. A politikus erről egy emlékezetpolitikai kerekasztalon beszélt, ahol élesen kritizálta Oroszország külpolitikáját is. Itt a három legfontosabb állítása.

 

A Lehet Más a Politika elnökségében tevékenykedő Ungár Péter október végén Londonban beszélt egy alternatív baloldali konferencia panelében, amelyben a „Nagy Októberi Szocialista Forradalom” centenáriumának apropóján az orosz emlékezetpolitika kortárs kérdéseit boncolgatták. A történészeken és Oroszország-szakértőkön túl legfeljebb műkedvelő baloldali értelmiségieket érdeklő eszmecserén a zöld politikus tett három közérdeklődésre igényt tartó állítást.

 

1. Az orosz politika gonosz, de gyenge

 

A parlamenti bejutásért, illetve a baloldali ellenzék konszolidációjáért küzdő magyar zöldek politikusa szerint

 

Oroszország valójában egy gyenge birodalom, hiszen nem képes valódi kulturális befolyásra és puha nyomásgyakorlást lehetővé tevő pozícióra szert tennie, amely túlmutatna a közvetlen szomszédságában élő országokon.

 

Nincs vonzó, pozitív nemzeti nagyságot közvetítő kultúrája, nincs „Katalin cárnőre és az orosz művészetekre építő büszke nacionalizmus” – állítja az LMP-s politikus.

 

Mindezek miatt Ungár szerint „a nemzetközi térben kizárólag az erő nyelvén, manipulációval és fenyegetésekkel” tud érvényesülni. Ez, kombinálva a Szovjetunió dicstelen és máig feldolgozatlan örökségével elidegenít fontos potenciális szövetségeseket és nagyban megnehezíti a hosszú távú geopolitikai érvényesülést. Összességében emiatt Oroszország a látszólagosnál kevésbé félelmetes szereplője a nemzetközi politikának, amelynek a pozitív nemzettudat felé kellene nyitnia – állítja Ungár Péter.

 

2. Nyitás a nacionalizmus felé

 

Ahogyan a különböző identitáselemeket rágcsáló Oroszországnak pozitív nacionalizmusra van szüksége, Ungár Péter szerint ennek megléte minden nemzet esetében kívánatos és természetes dolog. A politikus kemény állításokat tett a brit értelmiség gyakori közép-európai nacionalizmushoz kapcsolódó fanyalgásairól is. Mint mondta, Közép-Európában valójában igencsak mérsékelt a mindennapi nacionalizmus, nemzetközpontú gondolkodás és viselkedés mértéke, ennek kritizálása „a vicc kategóriájába tartozik”.

 

Ezt méginkább visszássá teszi a brit nacionalizmus meglehetősen erőteljes mértéke, ami a mindennapi fogyasztói döntésektől az ünnepekhez való viszonyuláson keresztül egészen a nemzeti büszkesére építő kultúráig terjed. „A kedvenc nemzeti mozifilmem a James Bond Spectre. Oroszországnak és más országoknak is jó nacionalista mozira lenne szüksége” – hangoztatta Ungár.

 

„És miért is ne lehetnének büszkék az Egyesült Királyság lakói? Ennyi történelmi dicsőséghez, kulturális és technológiai vívmányhoz nyilvánvalóan szívesen viszonyul bárki. A nacionalizmus természetes és jó dolog.”

 

3. Legyen más példa is: a cionizmus

 

Ungár Péter külön részletezte Izraelhez és a cionizmushoz kapcsolódó gondolatait. Az LMP elnökségi tagja szerint Izrael sikerei részben éppen a fentebb részletezett sikeres és pozitív nemzetképen alapultak, ezért nemcsak a birodalmi hagyományra építő britekre, hanem a kis közel-keleti nemzetállamra is jó példaként lehet tekinteni. Ungár ezt így magyarázta:

 

„Szeretem a cionizmust. Mert az Izraelt megalapító zsidók egy pozitivitásra, magabiztosságra és a sikerességbe vetett hitre épülő kultúrát hoztak létre. Ez pedig a siker része.”

 

+++

 

A brit Spiked!-magazin és az Institute of Ideas által október utolsó hétvégéjén megrendezett „Battle of ideas” nevű konferencia a hangos újmarxista szubkultúrák egyik, a kortárs baloldali fősodorral nagyrészt ellentétes, viszonylag kislétszámú, ám annál magabiztosabb frakciójának ad otthont. A kulturális marxizmus e szárnyának fő célpontja (az egyébként szintén marxista alapokra építő) kortárs liberális identitáspolitika és politikai korrektség nyelve, gondolatisága és intézményrendszere.

 

A kommunistákon kívül érdekes módon libertárius szervezek és szólásszabadságért küzdő szervezetek képviseltették magukat intézményesen a Barbican Centre-ben megrendezett eseményen. A brit kommunisták egykorvolt moszkovita frakciójának utódlapja tehát újfent a nyugati status quoval helyezi szembe magát – hogy ezt ezúttal a dicstelen múltnál helyesebben teszi-e, azt döntse el a piac!

 

A konferencián egyébként még egy magyar jutott szóhoz: a feminizmusról vitatkozott Kováts Eszter, a német szociáldemokraták politikai alapítványának (Friedrich Ebert Stiftung) közép-európai nemi egyenlőséggel foglalkozó munkatársa is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás