+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Zulik Ákos
2017. november 2. csütörtök, 12:25
Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja Londonban egy altleft konferencián hitet tett a nacionalizmus mellett és külön dicsérte az izraeli államot létrehozó cionizmust is. A politikus erről egy emlékezetpolitikai kerekasztalon beszélt, ahol élesen kritizálta Oroszország külpolitikáját is. Itt a három legfontosabb állítása.

 

A Lehet Más a Politika elnökségében tevékenykedő Ungár Péter október végén Londonban beszélt egy alternatív baloldali konferencia panelében, amelyben a „Nagy Októberi Szocialista Forradalom” centenáriumának apropóján az orosz emlékezetpolitika kortárs kérdéseit boncolgatták. A történészeken és Oroszország-szakértőkön túl legfeljebb műkedvelő baloldali értelmiségieket érdeklő eszmecserén a zöld politikus tett három közérdeklődésre igényt tartó állítást.

 

1. Az orosz politika gonosz, de gyenge

 

A parlamenti bejutásért, illetve a baloldali ellenzék konszolidációjáért küzdő magyar zöldek politikusa szerint

 

Oroszország valójában egy gyenge birodalom, hiszen nem képes valódi kulturális befolyásra és puha nyomásgyakorlást lehetővé tevő pozícióra szert tennie, amely túlmutatna a közvetlen szomszédságában élő országokon.

 

Nincs vonzó, pozitív nemzeti nagyságot közvetítő kultúrája, nincs „Katalin cárnőre és az orosz művészetekre építő büszke nacionalizmus” – állítja az LMP-s politikus.

 

Mindezek miatt Ungár szerint „a nemzetközi térben kizárólag az erő nyelvén, manipulációval és fenyegetésekkel” tud érvényesülni. Ez, kombinálva a Szovjetunió dicstelen és máig feldolgozatlan örökségével elidegenít fontos potenciális szövetségeseket és nagyban megnehezíti a hosszú távú geopolitikai érvényesülést. Összességében emiatt Oroszország a látszólagosnál kevésbé félelmetes szereplője a nemzetközi politikának, amelynek a pozitív nemzettudat felé kellene nyitnia – állítja Ungár Péter.

 

2. Nyitás a nacionalizmus felé

 

Ahogyan a különböző identitáselemeket rágcsáló Oroszországnak pozitív nacionalizmusra van szüksége, Ungár Péter szerint ennek megléte minden nemzet esetében kívánatos és természetes dolog. A politikus kemény állításokat tett a brit értelmiség gyakori közép-európai nacionalizmushoz kapcsolódó fanyalgásairól is. Mint mondta, Közép-Európában valójában igencsak mérsékelt a mindennapi nacionalizmus, nemzetközpontú gondolkodás és viselkedés mértéke, ennek kritizálása „a vicc kategóriájába tartozik”.

 

Ezt méginkább visszássá teszi a brit nacionalizmus meglehetősen erőteljes mértéke, ami a mindennapi fogyasztói döntésektől az ünnepekhez való viszonyuláson keresztül egészen a nemzeti büszkesére építő kultúráig terjed. „A kedvenc nemzeti mozifilmem a James Bond Spectre. Oroszországnak és más országoknak is jó nacionalista mozira lenne szüksége” – hangoztatta Ungár.

 

„És miért is ne lehetnének büszkék az Egyesült Királyság lakói? Ennyi történelmi dicsőséghez, kulturális és technológiai vívmányhoz nyilvánvalóan szívesen viszonyul bárki. A nacionalizmus természetes és jó dolog.”

 

3. Legyen más példa is: a cionizmus

 

Ungár Péter külön részletezte Izraelhez és a cionizmushoz kapcsolódó gondolatait. Az LMP elnökségi tagja szerint Izrael sikerei részben éppen a fentebb részletezett sikeres és pozitív nemzetképen alapultak, ezért nemcsak a birodalmi hagyományra építő britekre, hanem a kis közel-keleti nemzetállamra is jó példaként lehet tekinteni. Ungár ezt így magyarázta:

 

„Szeretem a cionizmust. Mert az Izraelt megalapító zsidók egy pozitivitásra, magabiztosságra és a sikerességbe vetett hitre épülő kultúrát hoztak létre. Ez pedig a siker része.”

 

+++

 

A brit Spiked!-magazin és az Institute of Ideas által október utolsó hétvégéjén megrendezett „Battle of ideas” nevű konferencia a hangos újmarxista szubkultúrák egyik, a kortárs baloldali fősodorral nagyrészt ellentétes, viszonylag kislétszámú, ám annál magabiztosabb frakciójának ad otthont. A kulturális marxizmus e szárnyának fő célpontja (az egyébként szintén marxista alapokra építő) kortárs liberális identitáspolitika és politikai korrektség nyelve, gondolatisága és intézményrendszere.

 

A kommunistákon kívül érdekes módon libertárius szervezek és szólásszabadságért küzdő szervezetek képviseltették magukat intézményesen a Barbican Centre-ben megrendezett eseményen. A brit kommunisták egykorvolt moszkovita frakciójának utódlapja tehát újfent a nyugati status quoval helyezi szembe magát – hogy ezt ezúttal a dicstelen múltnál helyesebben teszi-e, azt döntse el a piac!

 

A konferencián egyébként még egy magyar jutott szóhoz: a feminizmusról vitatkozott Kováts Eszter, a német szociáldemokraták politikai alapítványának (Friedrich Ebert Stiftung) közép-európai nemi egyenlőséggel foglalkozó munkatársa is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás