+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Zulik Ákos
2017. november 2. csütörtök, 12:25
Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja Londonban egy altleft konferencián hitet tett a nacionalizmus mellett és külön dicsérte az izraeli államot létrehozó cionizmust is. A politikus erről egy emlékezetpolitikai kerekasztalon beszélt, ahol élesen kritizálta Oroszország külpolitikáját is. Itt a három legfontosabb állítása.

 

A Lehet Más a Politika elnökségében tevékenykedő Ungár Péter október végén Londonban beszélt egy alternatív baloldali konferencia panelében, amelyben a „Nagy Októberi Szocialista Forradalom” centenáriumának apropóján az orosz emlékezetpolitika kortárs kérdéseit boncolgatták. A történészeken és Oroszország-szakértőkön túl legfeljebb műkedvelő baloldali értelmiségieket érdeklő eszmecserén a zöld politikus tett három közérdeklődésre igényt tartó állítást.

 

1. Az orosz politika gonosz, de gyenge

 

A parlamenti bejutásért, illetve a baloldali ellenzék konszolidációjáért küzdő magyar zöldek politikusa szerint

 

Oroszország valójában egy gyenge birodalom, hiszen nem képes valódi kulturális befolyásra és puha nyomásgyakorlást lehetővé tevő pozícióra szert tennie, amely túlmutatna a közvetlen szomszédságában élő országokon.

 

Nincs vonzó, pozitív nemzeti nagyságot közvetítő kultúrája, nincs „Katalin cárnőre és az orosz művészetekre építő büszke nacionalizmus” – állítja az LMP-s politikus.

 

Mindezek miatt Ungár szerint „a nemzetközi térben kizárólag az erő nyelvén, manipulációval és fenyegetésekkel” tud érvényesülni. Ez, kombinálva a Szovjetunió dicstelen és máig feldolgozatlan örökségével elidegenít fontos potenciális szövetségeseket és nagyban megnehezíti a hosszú távú geopolitikai érvényesülést. Összességében emiatt Oroszország a látszólagosnál kevésbé félelmetes szereplője a nemzetközi politikának, amelynek a pozitív nemzettudat felé kellene nyitnia – állítja Ungár Péter.

 

2. Nyitás a nacionalizmus felé

 

Ahogyan a különböző identitáselemeket rágcsáló Oroszországnak pozitív nacionalizmusra van szüksége, Ungár Péter szerint ennek megléte minden nemzet esetében kívánatos és természetes dolog. A politikus kemény állításokat tett a brit értelmiség gyakori közép-európai nacionalizmushoz kapcsolódó fanyalgásairól is. Mint mondta, Közép-Európában valójában igencsak mérsékelt a mindennapi nacionalizmus, nemzetközpontú gondolkodás és viselkedés mértéke, ennek kritizálása „a vicc kategóriájába tartozik”.

 

Ezt méginkább visszássá teszi a brit nacionalizmus meglehetősen erőteljes mértéke, ami a mindennapi fogyasztói döntésektől az ünnepekhez való viszonyuláson keresztül egészen a nemzeti büszkesére építő kultúráig terjed. „A kedvenc nemzeti mozifilmem a James Bond Spectre. Oroszországnak és más országoknak is jó nacionalista mozira lenne szüksége” – hangoztatta Ungár.

 

„És miért is ne lehetnének büszkék az Egyesült Királyság lakói? Ennyi történelmi dicsőséghez, kulturális és technológiai vívmányhoz nyilvánvalóan szívesen viszonyul bárki. A nacionalizmus természetes és jó dolog.”

 

3. Legyen más példa is: a cionizmus

 

Ungár Péter külön részletezte Izraelhez és a cionizmushoz kapcsolódó gondolatait. Az LMP elnökségi tagja szerint Izrael sikerei részben éppen a fentebb részletezett sikeres és pozitív nemzetképen alapultak, ezért nemcsak a birodalmi hagyományra építő britekre, hanem a kis közel-keleti nemzetállamra is jó példaként lehet tekinteni. Ungár ezt így magyarázta:

 

„Szeretem a cionizmust. Mert az Izraelt megalapító zsidók egy pozitivitásra, magabiztosságra és a sikerességbe vetett hitre épülő kultúrát hoztak létre. Ez pedig a siker része.”

 

+++

 

A brit Spiked!-magazin és az Institute of Ideas által október utolsó hétvégéjén megrendezett „Battle of ideas” nevű konferencia a hangos újmarxista szubkultúrák egyik, a kortárs baloldali fősodorral nagyrészt ellentétes, viszonylag kislétszámú, ám annál magabiztosabb frakciójának ad otthont. A kulturális marxizmus e szárnyának fő célpontja (az egyébként szintén marxista alapokra építő) kortárs liberális identitáspolitika és politikai korrektség nyelve, gondolatisága és intézményrendszere.

 

A kommunistákon kívül érdekes módon libertárius szervezek és szólásszabadságért küzdő szervezetek képviseltették magukat intézményesen a Barbican Centre-ben megrendezett eseményen. A brit kommunisták egykorvolt moszkovita frakciójának utódlapja tehát újfent a nyugati status quoval helyezi szembe magát – hogy ezt ezúttal a dicstelen múltnál helyesebben teszi-e, azt döntse el a piac!

 

A konferencián egyébként még egy magyar jutott szóhoz: a feminizmusról vitatkozott Kováts Eszter, a német szociáldemokraták politikai alapítványának (Friedrich Ebert Stiftung) közép-európai nemi egyenlőséggel foglalkozó munkatársa is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A brit LibDemek és a Skót Nemzeti Párt vitázni akartak Boris Johnsonnal és Jeremy Corbynnal, de nem hívták meg őket. Hiába reklamáltak.

Az átlag liechtensteini háztartás eladósodottsága meghaladja a kétszázezer eurót, amivel GDP-arányosan a kontinens leggazdagabb országa számít egyben a legeladósodottabb társadalomnak is.

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás