Az osztrák kampány legnagyobb csodája

Szerző: Bukovics Martin
2017.10.15. 10:15

Milliárdos celeb-vállalkozó látta vendégül a saját plázájában Peter Pilzet, az osztrák Schiffer Andrást. Richard Lugner mindent bevetett: próbálta illegálisan megfinanszírozni tíz euróval a Zöldektől kilépett Pilz listáját, Pilz viszont iszlamizálódásról szónokolt, és Lugner mecsetépítési bizniszeivel vágott vissza. Az osztrák kampány legatipikusabb eseményén jártunk.

Az osztrák kampány legnagyobb csodája

Kamusziklák előtt, egy türkizkék színpadon, rögtön a Merkur szupermarket, az Orsay tinibutik és egy Telekom-bolt szomszédságában győzködte a bécsi plázalakókat szombat délután, a választási kampány finishében Peter Pilz, az osztrák Schiffer András. A kampányesemény létrejötte maga a csoda: a vendéglátó, egy bécsi építőipari vállalkozó, Richard Lugner az osztrák politika és a valóságshow-k jól ismert személyisége, többszörös elnökjelölt, egy Hajdú Péterbe oltott Torgyán József. A helyszín a kilencvenes évek elején átadott Lugner City: Bécs egyik legismertebb, a Gürtel mellett található bevásárlóközpontja, amit megépítője természetesen saját magáról nevezett el.

Még mielőtt részletezném az osztrák választási kampány legatipikusabb eseményét, ismerjük meg a két főszereplőt. Richard Lugner 1932-ben született bécsi üzletember, showman és valóságshow-hős. Építőipari vállalkozóként lett híres, miután a szaúdi király megbízásából felépítette Bécs első mecsetét, majd restaurálta a zsidó hitközség belvárosi palotáját. 1992 óta minden évben elvisz magával a bécsi operabálra egy nemzetközileg ismert hírességet: a jobbján lépkedett már Ivana Trump, Paris Hilton, Pamela Anderson, Sophia Loren, Kim Kardashian, sőt: a német főceleb, a Modern Talking énekese, Dieter Bohlen is.

Az osztrák közönség számára Lugner legalább ennyire ismert playmate feleségeiről és barátnőiről, akiknek a létező leghülyébb beceneveket adja. Nyuszi, Bogár, Bambi, Cica, Kolibri, Verébke – és ez csak az elmúlt tíz év termése. A mindennapjairól szóló, 2003 óta sugárzott valóságshow mellett Lugner rendszeresen elindul az osztrák elnökválasztáson is: 1998-ban 9,91 százalékot kapott, 2016-ban az első fordulóban 2,26-ot. Hajlott kora és betegsége miatt viszont többször már nem kíván indulni.

Peter Pilz a tökéletes ellentéte Lugnernek. Az 1954-ben született közgazdász egyetemistaként marxista csoportok tagjaként az osztrák Zöldek alapítója lett, a jelenlegi államfő, Alexander Van der Bellen pártbéli felfedezője és mentora. A parlamentben számos piszkos ügyet tárt fel, közben a nagyvállalatok EU-járól, a politikai iszlamizmus és a bevándorlás kritikájáról, a WikiLeaks fontosságáról értekezett.

De inkább olvassák el, mit írt róla nemrég Techet Péter a Magyar Nemzetben, Schiffer Andráshoz hasonlítva Pilzet: „Pilz a hazaszeretetét azzal magyarázza, hogy Ausztriát olyan szekuláris köztársaságként, jóléti államként őrizné meg, amilyennek ma is ismerhetjük. A politikus szerint a multinacionális tőke, az európai bürokrácia, a neoliberális nyomásgyakorlás és az iszlamizmus egyaránt legyőzendő-elhárítandó veszélyek és kihívások.”

És akkor vissza a Lugner City-be.

Igazi megkomponált, már-már színpadi jelenettel kezdődött kettejük beszélgetése. „Direkt zöld zakót vettem fel” – köszöntötte beszélgetőpartnerét a legszebb bécsi dialektusában Lugner, emlékeztetve az egyébként Stájerországból származó Pilzet arra, hogy sokan még mindig a Zöldekhez kötik, hiába lépett ki nyár elején a pártból. Pilz rögtön visszaszólt Lugnernek: díjazza a figyelmességét és látja, hogy még a legapróbb részletek megkomponálásra is jutott idő, hiszen még az asztalra kipakolt poharai is zöld színűek. „De Lugner úr, én már nem a Zöldeknél politizálok, saját listám van” – szögezte le a fekete zakója alá a legfölső gombig zárt galléros pólót húzó farmernadrágos Pilz.

Super Männer auf der Bühne

Lugnert ez nem hatotta meg, kötötte az ebet a karóhoz, viccesen kötekedő hangsúlyozást felvéve. „Az ember a saját ideológiáját nem adhatja csak úgy le tisztításra a patyolatban, mégis mitől más ön, mint a Zöldek?” Pilz messzebbről indított, felidézte, hogy sokan árulónak tartják, amiért nyáron – miután nem kapta meg az általa áhított helyet a pártlistán – lelépett a pártból.

„Az elején megdöbbentem, majd jelentősen megkönnyebbültem” – meséli Pilz, hozzátéve: nem érzett dühöt, amiért nem számolt már vele az általa alapított zöldpárt. Szerinte a Zöldekkel az a gond, hogy csak a saját buborékukban élnek, nem foglalkoznak az emberekkel. Saját listája viszont kísérletet tesz erre: „fontos a kreatív rendezetlenség, ha mindig minden ugyanolyan marad, az rossz.” „Szuper” – kiabál be és tapsol a körülbelül kétszáz fős közönség: az emberek nem csak a színpad előtt, de az első és a második emeletről is figyelik, mi történik. Pilz aktivistái közben mindenkinek a kezébe nyomják a listavezető nevére rájátszó gombalogós, viszonylag egyszerű szórólapot.

Pilz az elmúlt hetekben többször is értekezett már arról, hogy cseppet sem bánja, ha populistának tartják.

Ennek jegyében azt kezdte fejtegetni a nagyokat bólogató Lugner mérnök úrnak és közönségének, hogy egy nagykoalíció van csak: a pártok és a választók összefogása. „Ha sok voksot kapok, működő és hatékony kontrollja leszek a kormánynak” – ígérte. „Dehát ott a számvevőszék, ott van az elnök, ott vannak a fékek és ellensúlyok, minek kell oda még maga is?” – ébredt rá moderátori szerepére hirtelen Lugner. Természetesen Pilznek erre is volt kész válasza: hogy megerősítsük ezeket az intézményeket. Taps.

Pilz éppen csak rá akart kezdeni az illegális pártfinanszírozás témájára, mikor Lugner átnyújtott neki egy tízeuróst. „Mi az, hogy illegális pártfinanszírozás, kérem? Ha odaadom önnek ezt a pénzt, az az?” – kérdezte a vállalkozó. Pilz visszaadta a tízest Lugnernek:

„Lugner, ne adjon nekem 10 eurót. Utalja át, ahogy kell, én pedig kiállítok róla egy bizonylatot.

De egyébként is, az ön vagyonához képest ez az összeg igencsak aránytalan. Többet kellene utalnia nekem.” Taps, nevetés. Lugner vette a lapot: „De hát nekem csak adósságaim vannak, olyan vagyok e téren, mint a Boris Becker.” Pilznek sem kellett több, közvetlensége már-már gyurcsányi lett: „Na, az adósságait meg aztán végképp ne küldje át nekem!”

ÖVP-FPÖ? Volt már!

Ezt követően visszavedlett Schiffer Andrásba, és elmagyarázta, hogy bár örül a támogatásnak, azért annak is utánanéz, valóban egy új politikai erőbe kíván-e befektetni Lugner úr, nem pedig megvesztegetni akarja őket. Taps a közönség soraiból. Pilz reagál is rájuk: „Lugner úr, ez alighanem önnek szól.” Mire a vállalkozó:

„Ugyan már, én 30 éve itt vagyok. Ennyiért engem itt még nem tapsolnak.”

Vajon bekerül-e Peter Pilz és listája a parlamentbe? A közvélemény-kutatások szerint szűkösen bár, de be fog, 4-5 százalékot mérnek nekik. Pilz szerint a 4 százalékos küszöb megugrása sima ügy. „Az emberek tudják, akármilyen rossz is lesz a következő kormány, én jó ellenzék, Közép-Európa legjobb ellenzéke leszek. És azt, hogy mennyire jó ellenzék vagyok, tudják az Airbus központjában és a nagy bankok menedzsmentjében is!” Pilz jóslata szerint fekete-kék, vagyis ÖVP-FPÖ-kormány jön, ami korrupciós szempontból a legrosszabb felállás, ami csak létezhet: az ezreforduló hasonló felállására utalva azt mondta, Kurz lesz új Schüssel, Strache pedig az új Grasser, elkél hát a kőkemény kontroll.

Tapsparti

„Annyi mindent beszél itt maga tényfeltárásról, hogy én már követni sem tudom” – ragadta magához a szót ismét Richard Lugner, arra kérve, hogy valami kézzelfoghatóbb témáról is szó essék végre. Pilz örömmel vette a lapot, és nekiesett szavazókat lopni a jobboldali populista Szabadságpárttól. „Nekünk Európában tudnunk kell, ki érkezik hozzánk! Tudnunk kell, milyen rizikót vállalunk velük! Jogunk van lezárni az illegális menekültútvonalakat, egyúttal meg kell nyitnunk a legálisakat, főleg nők és gyerekek számára!” Taps.

Folytatta: „Az iszlám ausztriai terjeszkedését igenis hátráltatni kell! Amit a török elnök nálunk finanszíroz, igenis veszélyes az osztrák társadalmi békére. Nem akarok békétlenséget Ausztriában!”

Még nagyobb taps.

Elkezd fejtegetni: „az első muszlim vendégmunkások veszélytelenek voltak. Békésen elimádkoztak a maguk kis pénzéből épített hátsóudvari imaházaikban. Senkinek nem volt gondja velük.” A közönség kivár, Pilz pedig odaszúr egyet Lugnernek is: „Erre megjelent a szaúdi és a török állam, és elkezdte finanszírozni a mecsetépítést. Azért, hogy destabilizálják Európát és hogy diktatúrát építsenek a demokráciában!”

Hatalmas taps, ováció.

Lugner utolsó kérdésére, miszerint szeretné-e felvenni Törökországot az EU-ba, Pilz úgy válaszolt: „Isten ments!”

Az iszlám erőszakos térnyeréséhez még hozzátette: nem csak a politika, hanem a rendőrség, a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás dolga is lenne, hogy ezt megakadályozzák. „Nem engedhetünk meg bármit az országunkban!” – mondta ki a végszót a vastapsoló Lugner City-beli vásárlóknak.

Majd mielőtt lement volna a színpadról, azt még bemondta: ha Richard Lugner bármennyit is átutal neki, arról természetesen azonnal be fog számolni.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek