A magyar kormánytól nyúlt szlogent a német szélsőjobb

Szerző: Bukovics Martin
2017.09.05. 09:28

Aki Európát szereti, meg kell állítsa Brüsszelt! Ez volt az üzenete a magyar kormány tavaszi, nemzeti konzultációt hirdető plakátkampányának és lakossági fórumainak, és szóról szóra ezt plakátolta most ki a német jobboldali populista Alternatíva Németországnak párt is a villanyoszlopokra.

A magyar kormánytól nyúlt szlogent a német szélsőjobb

Szűk három hét van már csak hátra a szeptember 24-i németországi választásokig, a legtöbb városban az elmúlt két hétben kerültek ki nagyobb darabszámban a pártok plakátjai. A jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt kétfajta plakáttal kampányol: egy belső vitát követően nem tudtak megegyezni egységes megjelenésről, így a pártközpont színes és provokatív hirdetései mellett a bajor tartományi szervezet konzervatívabb darabjait is kihelyezhetik az aktivisták. Az Azonnali által a délnyugati egyetemi városban, Heidelbergben fotózott Brüsszel-kritikus plakát utóbbi csoportba tartozik.

Ismerős a felirat valahonnan? Az Állítsuk meg Brüsszelt a magyar kormány szlogenje volt, amikor az eddigi utolsó nemzeti konzultációt reklámozta. A kampányt innovatív módon a személyes találkozásokra is lehetőséget adó rendezvények egészítették ki – azokról a tavaszi lakossági fórumokról van szó, amelyeken a kormánypárt különböző képviselői központilag készített prezentációval a hátuk mögött próbálták hipnotizálni az ilyesmire fogékony választókat. Hogy egyes helyeken mennyire termékeny talajra hullanak gondolataik, az Azonnali már akkor megmutatta egy videóban.

A magyar kormány fő érve akkor az volt, hogy az EU-ért haragszanak, nem ellene, így hát nem EU-ellenes az Állítsuk meg Brüsszelt című kampány.

Az AfD szóról szóra ugyanezt mondja a plakáton: „Aki Európát szereti, meg kell állítsa Brüsszelt!”

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az Azonnalinak adott júniusi interjújában alaposabban is megmagyarázta mindezt: „A plakátot nagyon sok kritika éri az egyszerűsége miatt, mégis a választópolgárok – szemben az ellenzéki pártokkal – értik a mi kritikáinkat és tudják, hogy a Brüsszellel szembeni bírálat és az EU iránti egyértelmű elkötelezettség jól megfér egymás mellett. Ez világosan következik abból, hogy a Fidesz hosszú ideje a legerősebb párt. Eközben az uniós tagság támogatottsága kiemelkedően magas Magyarországon – e tekintetben dobogósok vagyunk a huszonnyolc tagállam között –, és a Brüsszel-ellenes megnyilatkozásaink szintén népszerűek.”

Kérdéseinkkel kerestük az AfD központi, baden-württembergi és heidelbergi sajtóirodáját – egy hét alatt egyik sem válaszolt az Azonnali megkeresésére. Arra voltunk kíváncsiak, kit/mit értenek Brüsszel alatt, hallottak-e a magyar kormány hasonló plakátjairól, inspirálta-e őket Orbánék kampánya, milyen a kapcsolatuk a Fidesszel, illetve van-e egyáltalán bármiféle kapcsolat a két párt között.

Amint mégis válaszolnának, jelentkezünk.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek