+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 8. hétfő, 10:24
Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

A koronavírus-járványt követő védelmi intézkedések alapvetően nincsenek jó hatással az ingatlanpiacra: ingatlant vásárolni nagy és felelősségteljes döntés, amit egy kiszámíthatatlan környezetben nem szerencsés meghozni.

 

Ez meglátszott a harmadik hullám miatt csütörtökön elrendelt, és pénteken pontosított védelmi intézkedések esetében is: az ingatlan.com kimutatása szerint jelentősen visszaesett ekkor az ingatlanok iránti érdeklődés. Ahogy Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője mondta:

 

„A szigorítások bejelentése után óráról-órára csökkent az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt. Heti összevetésben 20-25 százalékos volt a visszaesés csütörtökön és pénteken.”

 

A csökkenés azonban átmenetinek bizonyult a szakértő szerint, tekintve, hogy a kereslet vasárnapra már kezdett visszaállni a március elején megszokott szintre.

 

 

Kérdés persze, hogy mi okozta ezt a gyors visszarendeződést: a válasz a kormány lakásépítési és lakásvásárlási politikájában keresendő. Ahogy Balogh László elmondta: az ingatlanpiaci visszaesés átmeneti jellege „az állami lakásprogram idei évtől elérhető új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a lakásfelújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető”.

 

Mint az Azonnalinak nyilatkozva Balogh elmondta: szerencsés volt az is, hogy ezek a szakpolitikai változások október óta tudhatóak voltak, így előre lehetett velük kalkulálni, és azok, akik már korábban sínen voltak a lakásvásárlással, a mostani szigorítások miatt így nem fognak visszatáncolni az adásvételtől.

 

Ahogy a szakértő fogalmazott:

 

„A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a harmadik hullám jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot.”

 

Így viszont Balogh szerint a harmadik hullám előreláthatóan nem fogja érdemben befolyásolni az ingatlanpiacot, legfeljebb annyiban, hogy a tranzakciókat márciusban esetleg elhalasztják az emberek – persze ennél konkrétabb előrejelzést majd csak a következő hetek tapasztalatai alapján lehet majd mondani.

 

Az ingatlanvásárlás mellett sokak számára nem mellékes az sem, hogy az albérletpiacra milyen hatással volt és van a járvány, és hogy érdemes-e kivárni még pár hónapig az albérletkereséssel – erről itt írtunk részletesen.

 

NYITÓKÉP: Keveházi János / Fortepan

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás