A lottózók nyitva lehetnek, hatévesnél idősebb gyerekeknek is kötelező lesz közterületen a maszk

Szerző: Bakó Bea
2021.03.05. 17:12

Kijöttek a Magyar Közlönyben a csütörtökön bejelentett járványügyi szigorítások részletei.

A lottózók nyitva lehetnek, hatévesnél idősebb gyerekeknek is kötelező lesz közterületen a maszk

Kijöttek a csütörtöki kormányinfón bejelentett járványügyi szigorítások részletei a Magyar Közlönyben. Íme, a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet főbb részletei:

+ A települések belterületén közterületen kötelező lesz a maszkhordás:

ez alól csak a hat éven aluli gyerekek, az autizmussal élők, illetve azok képeznek kivételt, akik sportolnak. Külterületen kirándulni, sétálni eszerint továbbra is szabad maszk nélkül.

+ Főszabályként tilos üzletekben tartózkodni, de ez alól is van számos kivétel: elsősorban nyilván a napi fogyasztási cikkeket áruló boltok és a gyógyszertárak, piacok, de ide tartoznak többek közt a dohányboltok, benzinkutak, újságosok, kertészeti áruházak, mezőgazdasági üzletek, alkatrészeket árusító boltok is. Nyitva maradhatnak a kerékpárboltok, szervizek és kölcsönzők is. A többi, kivételes kategória alá nem tartozó üzlet viszont köteles zárva tartani.

+ A vendéglátó üzleteket viszont nem tekinti a rendelet üzletnek, ezek nem kötelesek zárva tartani, de csak elvitelre szolgálhatnak ki továbbra is.

+ Külön rendelkezés szól a virágboltokról is nőnap miatt: március 8-án még nyitva lehetnek. Nyilván azért, hogy a napokkal, akár hetekkel ezelőtt a nőnapra megrendelt árukészlet ne rohadjon rájuk, mint ősszel a vendéglátósokra a Márton-napi liba.

+ Szintén kötelesek zárva tartani a szolgáltatók is, amelyeknek az igénybevételéhez személyes megjelenés szükséges persze számos kivétellel: működhetnek többek között a magánegészségügyi szolgáltatók, a bankok, az ügyvédek, a közlekedési és szállítási, valamint csomagküldő szolgáltatók, a temetkezési szolgáltatók, a jármű- és elektronikuseszköz-szervizek, sőt, még a lottózók is.

+ Nagy sokára bezáratják viszont a játéktermeket és a kaszinókat is, ezt ellenzéki pártok korábban már követelték.

+ A jégpályák, uszodák, edzőtermek az eddigiekhez hasonlóan a versenyszerűen sportolók számára lesznek nyitva – hogy gyakorlatilag milyen könnyen lehet a versenyszerű sportolásról igazolást szereznie annak, aki lockdown alatt is edzeni akar, arról itt lehet olvasni.

A tiltás ellenére nyitva tartó, (a megengedett kivételek körébe nem eső) üzletek, szolgáltatók és kaszinók üzemeltetői

százezertől egymillió forintig terjedő bírságra számíthatnak, és a rendőrség egy naptól egy évig terjedő időszakra be is zárathatja őket.

Az üzemeltető akkor úszhatja meg a büntetést, ha az üzemeltető az ott lévő személyeket felszólította a távozásra és maga hívta ki a rendőrséget.

Azok a magánszemélyek, akik közterületen nem hordanak maszkot, nem tartják a távolságot, vagy olyan üzletben, szolgáltatónál tartózkodnak, ahol nem szabadna, ötezertől ötszázezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújthatók.

Akiket tehát megbírságolnak, a szabályok szerint továbbra is elmehetnek személyesen ügyvédhez, hiszen ők abba a szolgáltatói körbe tartoznak, akik nyitva lehetnek.

Ahogy azt a korábbi bejelentésekből tudni lehetett, a köznevelési intézmények digitális oktatásra állnak át, az óvodákban szünet lesz. A kollégiumok nyitvatartásáról az igazgatók döntenek. Felnőttképzésben nem szervezhető vizsga, azonban a jogi szakvizsgákat továbbra is meg lehet tartani.

A szigorítások március 8-án hétfőn lépnek hatályba és a túlnyomó részük március 22-ig marad hatályban, az iskolabezárással kapcsolatos rendelkezések viszont egészen április 7-ig maradnak.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek