+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. március 2. kedd, 10:02
Mivel az EU-s gyógyszerhatóság még nem engedélyezte, ezért a Lengyelországba utazásnál egyelőre nem szünteti meg a karanténkötelezettséget, ha valaki a kínai Sinopharm vakcinával volt beoltva, de Andrzej Duda elnök már puhatolózó tárgyalásokat kezdett a beszerzésről.

Andrzej Duda lengyel elnök arról tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy Lengyelország kínai Sinopharm vakcinát venne azért, hogy felgyorsítsa az oltási folyamatot, írja a Reuters. A vakcinát még nem fogadta el az EU gyógyszerügynöksége, az EMA, de Magyarországon, első EU-tagállamként, már február 24-én elkezdték vele az oltást. A Reuters Krzysztof Szczerskit, Duda kabinetfőnökét idézi: az elnök Mateusz Morawiecki miniszterelnök kérésére tárgyalt Hszi Csin-pinggel, és a lehetséges beszerzés további tárgyalások témája kell legyen.

 

A lengyel puhatolózás azért érdekes, mert a lengyel kormány nemrég arról döntött, hogy módosítja a beutazási szabályokat Lengyelországba, és mentesíti a kötelező karantén alól azokat, akik az EU gyógyszerügynöksége, az EMA által elfogadott – egyelőre – három oltással (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) vannak beoltva. Az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcináját tehát nem fogadják el beutazási könnyítési tényezőnek, az ilyennel beoltott személynek megmarad a karanténkötelezettsége.

 

Vagyis most az a furcsa helyzet áll elő, hogy

 

Lengyelország akár vásárolhat is a közeljövőben kínai vakcinát, tehát a saját állampolgárainak megfelelőnek tartja, de az országban beutazáshoz, mivel még nem elfogadott egységesen az EU-ban, nem elég.

 

Az ellentmondás akkor oldódik majd fel, ha az EMA engedélyezi a Sinopharm vakcinát, de egyelőre az engedélyezési folyamat megkezdéséről sincs hír.

 

A Sinopharm vakcinát eddig 16 országban engedélyezték, ebből kettő európai (Magyarország, Szerbia). Jelenleg is zajlik két fázis 3-as teszt, ez az engedélyezés előtti utolsó tesztfázis, amikor nagy tömegen tesztelik a vakcinát. Az egyik Bahrein, Egyiptom, Jordánia és az Egyesült Arab Emirségek közös tesztelése 45 ezer emberen, ennek tapasztalatairól március közepén már lehetnek adatok. A másik 15 ezer főn végzett teszt pedig csak az Egyesült Arab Emírségekben zajlik, az csak július közepén zárul le.

 

A Sinopharm vakcina a koronavírus teljes, elölt változatát tartalmazza (itt foglaltuk össze, melyik vakcina hogy működik), Magyarországon 18 év felett adható, és az idősek oltását kezdték meg vele február 24-én. Orbán Viktor is ezt kapta a Facebookja tanúsága szerint, ő korábban már kijelentette,

 

ebben bízik meg a legjobban.

 

Magyarország összesen 5 millió adagot rendelt belőle.

 

Egyre több EU-s tagállam állam próbálja meg felgyorsítani a vakcinabeszerzést EU-n kívüli országokból, egyénileg. Szlovákiába kémfilmbe illően, éjjel, repülőn érkezett meg hétfőre az első 200 ezer adag orosz Szputnyik V vakcina, Dánia és Ausztria pedig Izraellel arról tárgyal, hogy vakcinát gyártana közösen.

 

NYITÓKÉP: Orkiestra Reprezentacyjna Wojska Polskiego im.gen.Józefa Wybickiego Fanpage / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás