+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. március 2. kedd, 10:02
Mivel az EU-s gyógyszerhatóság még nem engedélyezte, ezért a Lengyelországba utazásnál egyelőre nem szünteti meg a karanténkötelezettséget, ha valaki a kínai Sinopharm vakcinával volt beoltva, de Andrzej Duda elnök már puhatolózó tárgyalásokat kezdett a beszerzésről.

Andrzej Duda lengyel elnök arról tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy Lengyelország kínai Sinopharm vakcinát venne azért, hogy felgyorsítsa az oltási folyamatot, írja a Reuters. A vakcinát még nem fogadta el az EU gyógyszerügynöksége, az EMA, de Magyarországon, első EU-tagállamként, már február 24-én elkezdték vele az oltást. A Reuters Krzysztof Szczerskit, Duda kabinetfőnökét idézi: az elnök Mateusz Morawiecki miniszterelnök kérésére tárgyalt Hszi Csin-pinggel, és a lehetséges beszerzés további tárgyalások témája kell legyen.

 

A lengyel puhatolózás azért érdekes, mert a lengyel kormány nemrég arról döntött, hogy módosítja a beutazási szabályokat Lengyelországba, és mentesíti a kötelező karantén alól azokat, akik az EU gyógyszerügynöksége, az EMA által elfogadott – egyelőre – három oltással (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) vannak beoltva. Az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcináját tehát nem fogadják el beutazási könnyítési tényezőnek, az ilyennel beoltott személynek megmarad a karanténkötelezettsége.

 

Vagyis most az a furcsa helyzet áll elő, hogy

 

Lengyelország akár vásárolhat is a közeljövőben kínai vakcinát, tehát a saját állampolgárainak megfelelőnek tartja, de az országban beutazáshoz, mivel még nem elfogadott egységesen az EU-ban, nem elég.

 

Az ellentmondás akkor oldódik majd fel, ha az EMA engedélyezi a Sinopharm vakcinát, de egyelőre az engedélyezési folyamat megkezdéséről sincs hír.

 

A Sinopharm vakcinát eddig 16 országban engedélyezték, ebből kettő európai (Magyarország, Szerbia). Jelenleg is zajlik két fázis 3-as teszt, ez az engedélyezés előtti utolsó tesztfázis, amikor nagy tömegen tesztelik a vakcinát. Az egyik Bahrein, Egyiptom, Jordánia és az Egyesült Arab Emirségek közös tesztelése 45 ezer emberen, ennek tapasztalatairól március közepén már lehetnek adatok. A másik 15 ezer főn végzett teszt pedig csak az Egyesült Arab Emírségekben zajlik, az csak július közepén zárul le.

 

A Sinopharm vakcina a koronavírus teljes, elölt változatát tartalmazza (itt foglaltuk össze, melyik vakcina hogy működik), Magyarországon 18 év felett adható, és az idősek oltását kezdték meg vele február 24-én. Orbán Viktor is ezt kapta a Facebookja tanúsága szerint, ő korábban már kijelentette,

 

ebben bízik meg a legjobban.

 

Magyarország összesen 5 millió adagot rendelt belőle.

 

Egyre több EU-s tagállam állam próbálja meg felgyorsítani a vakcinabeszerzést EU-n kívüli országokból, egyénileg. Szlovákiába kémfilmbe illően, éjjel, repülőn érkezett meg hétfőre az első 200 ezer adag orosz Szputnyik V vakcina, Dánia és Ausztria pedig Izraellel arról tárgyal, hogy vakcinát gyártana közösen.

 

NYITÓKÉP: Orkiestra Reprezentacyjna Wojska Polskiego im.gen.Józefa Wybickiego Fanpage / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás