+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 1. hétfő, 14:58
Angela Merkel gazdasági minisztere szerint a gyártóknak nem szabadna más országokat előnyben részesíteni az EU-val szemben. Peter Altmaier szerint ha kiderül, hogy a cégek megszegték az Európai Bizottsággal kötött szerződéseiket, akkor jogi úton kellene megoldani a problémát.

Miközben már 2020 decemberében világszerte elkezdődtek a kínai koronavírus elleni oltásprogramok, a vakcinák utáni túlzott kereslet miatt a legtöbb vakcinagyártó cég nem tudja időben leszállítani az előre lefoglalt vakcinamennyiséget az EU-nak.

 

A brit-svéd AstraZeneca – ami január végén kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét – már korábban jelezte, hogy az EU által előzetesen lekötött 80 millió dózis helyett csak 39 milliót tudnak leszállítani március végéig. Az EU és a vakcinagyártó cég vezetői egymásra mutogatnak, hogy ki a hibás: az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot szerint az Európai Bizottsággal 300 millió adagról állapodtak meg, viszont

 

a szerződésben nem vállaltak garanciát arra, hogy ezt a mennyiséget időben le is szállítják.

 

Az AstraZeneca vezérigazgatója emellett azt is elmondta, hogy jelenleg gyártási problémákkal küszködnek, ezért sem tudják vállalni a szerződésben foglaltakat.

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság nem tartja elfogadhatónak ezeket a kifogásokat, ezért január 28-án egy csapatot is küldött a cég belgiumi vakcinagyárába, hogy felmérjék a valós helyzetet. Emellett az Európai Bizottság január 29-én nyilvánosságra hozta az AstraZenecával kötött szerződést is, azonban abban

 

üzleti titkokra hivatkozva több fontos információt is kisatíroztak, például azt, hogy az AstraZeneca mennyi adag vakcina leszállítását vállalta az első negyedévben.

 

Már Németország is perrel fenyegetőzik

 

Azonban nemcsak az Európai Bizottságnak, hanem a tagállamoknak sem tetszik az, hogy a gyógyszeripari cégek késlekednek a vállalt vakcinamennyiség leszállításával.

 

A német CDU-s gazdasági miniszter, Peter Altmaier bejelentette, hogy készek akár jogi útra is terelni az ügyet, ha kiderül, hogy a vállalatok nem tartották be a szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

 

„Egy cég sem részesíthet előnyben más országokat az EU-val szemben”

 

– véli Altmaier, utalva arra, hogy az EU több millió euróval támogatta a kutatásokat, igaz, azt a történethez nem árt megjegyezni, hogy az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz vagy Izraelhez képest az EU csak később állapodott meg a cégekkel a vakcinák lekötéséről, mint a fentebbi három ország.

 

A többes szám nem véletlen Altmaier fenyegetésében, ugyanis nem az AstraZeneca az egyetlen gyógyszeripari cég, aki nem tudja időben leszállítani az EU-nak szánt vakcinamennyiségét: az amerikai-német Pfizer-BioNTech is jelezte, hogy a gyártókapacitás bővítése miatt kevesebb vakcina jut az EU-nak az első negyedévben – ezért Olaszország még korábban bejelentette, hogy mind a Pfizert, mind az AstraZenecát beperlik szerződésszegés miatt.

 

Közben az Európai Bizottság megoldást próbál találni a vakcinahiányra: Ursula von der Leyen február 1-jén Twitterén jelentette be, hogy

 

a Bizottság további 75 millió dózis leszállításáról állapodott meg a Pfizer-BioNTech-hel, így összesen 600 millió adagot fog leszállítani a cég az EU-nak,

 

azonban ezt a 75 milliós mennyiséget csak a második negyedévre ígéri az amerikai-német cég.

 

Az Európai Unióban jelenleg három vakcinával oltanak: a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca mellett még az amerikai Moderna szállít az EU-nak vakcinákat, azonban a Moderna is kevesbb vakcinát fog leszállítani az Uniónak februárban, mint amiben korábban megállapodtak.

 

Melyik vakcina hogyan működik? Összefoglaltuk érthető példákkal! És kinek melyik való? Ezt is!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás