+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. január 25. hétfő, 17:47
A budai Kuckó kávézó jelenleg a törzsvendégei és tulajdonosai ügyszeretete miatt tart nyitva, üzletileg jobban megérné bezárniuk. A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit. Így az öt-hat alkalmazottból mára egy maradt, de ő sem kap teljes bért. Ezért úgy döntöttek, február 1-jén tiltakozásból kinyitnak.

Február 1-jére a libertariánus Le az Adók 75 százalékával párt országos tiltakozó mozgalmat hirdetett Tömeges üzletnyitás néven: arra akarják rávenni a magyarországi vendéglátóhelyeket, hogy nyissanak ki, engedjék be az embereket, hadd ülhessenek le a járványügyi előírások betartásával (maszkviselés, az asztalok közt másfél méteres távolság, kézfertőtlenítés lehetősége), és fogyaszthassanak helyben.

 

A budai Kuckó Cafe is úgy döntött, részt vesz az akcióban.

 

„Tényleg nem bírjuk már tovább”

 

– mondta el az Azonnalinak a hely egyik tulajdonosa, Miskolczi Olga, aki férjével, Blahó Attilával viszi a kis, leginkább a törzsvendégekből élő rózsadombi kávézót, cukrászdát.

 

 

El vannak keseredve, igazából anyagilag jobban jártak volna, ha bezárnak, de a férje civil állásából támogatják a működést, saját pénzből, és

 

csak a törzsvendégek miatt csinálják,

 

mondja Olga. Törzsvendégeik ugyanis nagyon örülnek, ha le tudnak menni egy forró csokira a gyerekekkel, unokákkal most télen, tavasszal, a járvány első hulláma alatti kijárási korlátozások idején pedig a fagyiszezon volt népszerű.

 

Akkor a rendőrök többször szóltak nekik, hogy a közterületi padra fagyizni leülő vendégekre szóljanak rá, hogy menjenek el, de Miskolczi szerint ez nem az ő dolguk és felelősségük. Amit kellett – hogy felfessék a fagyizás miatt sorban állók számára a másfél méteres távolságot jelző jeleket a járdára –, azt megtették.

 

Február 1-jére a Facebookra és Instagramra kiteendő frappáns szöveggel készülnek majd. A tulajdonos úgy látja, az elviteles nyitás miatt 500 ezer forintra megbüntetett és 60 napra bezárt népszerű Madách téri szórakozóhely, a Központ esetében a nagy tömeggel volt a hatóságoknak baja, náluk ilyenre nem lehet számítani.

 

Igazából a beülés lehetősége hiányzik az embereknek, de nem arra kell gondolni, hogy órákig ott ücsörögnének.

 

Olykor most is bemegy valaki, öt percre leül – hiányzik ez az embereknek. Ha a Központhoz hasonlóan megbüntetik őket, arra a Kuckó tulajdonosa azt mondta: „hát nincs felesleges ötszázezer forintunk”.

 

Ha viszont elveszik a működési engedélyüket, egész biztos lehúzzák a rolót.

 

A kávézó 5-6 embernek adott munkát a covid előtti időkben, jelenleg egy ember dolgozik ott, de ő a rendes fizetése helyett a forgalomból kap részesedést, tehát gyakorlatilag jófejségből dolgozik, mert megteheti. A többieket nem tudták tovább foglalkoztatni a járvány alatt,

 

„nagy bánatom, hogy nem tudtam őket megtartani”,

 

kesereg a tulajdonos.

 

A házhozszállítás nem termelte ki a költségeket, próbálkoztak vele. Olga és Attila két éve kezdték a vállalkozást, előtte nem csináltak ilyet. Lelkesek voltak. És most is azok, próbálkoztak konyhát is vinni, volt napi menü, de el kellett küldeniük a szakácsot.

 

Most is úgy tudják vinni a boltot, hogy a kislányukat beadták egy magánbölcsibe, ami persze szintén pénzbe kerül, de nem akartak bezárni.

 

A kormány által a vendéglátósoknak felajánlott gazdasági segítség úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az állam a megtartott, 8 órában foglalkoztatott munkaerő bruttó fizetésének a felét kifizeti: ezt megigényelték két hónapja, de,ahogy a Központ se – írták is a Facebook-bejegyzésében –, úgy Olgáék sem kapták azt meg a mai napig.

 

Az üzlethelyiség tulajdonosa adott kedvezményt a bérleti díjból, de „ő sem tudja a végletekig húzni”. Hitelt felvehetnének, de ebben a helyzetben inkább nem vállalnák be.

 

Így most marad a tiltakozás február 1-jén. Az Olaszországból indult megmozdulás, a #ioapro ötletgazdájával, Momi El Hawival egyébként az Azonnali interjút is készített a firenzei éttermében. A magyarországi nyitás ötlete mögé a tömeges üzletnyitást szervező Le az Adók 75 százaléka párt mellett beállt a Mi Hazánk, és óvatosan az MSZP is.

 

NYITÓKÉP: Kuckó / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás