+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. február 1. hétfő, 15:43
A Kuckó Cafe január végén még elkötelezett volt, hogy kinyit február 1-jén, de azt már nem élnék túl, ha a szombaton közzétett szigorúbb szabályozás alapján fél évre mérlegelés nélkül bezárnák őket. A hely egyik tulajdonosa, Miskolczi Olga szerint már csak azért is elálltak a nyitástól, mert vendégeiket is megbüntetnék.

Egy héttel ezelőtt azt mondták nekünk, tiltakozásból február 1-jével az önöket érdemben nem segítő kormányzati válságkezelés ellen titalkozva ki fognak nyitni nem csupán elvitelre. Kinyitottak?

 

Végül nem.

 

Miért nem?

 

A szombaton a Magyar Közlönyben megjelent új rendelet (erről itt írtunk az Azonnali részletesen – a szerk.) miatt, ami egytől ötmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki ránk, ha nyitva találnak minket, és fél évre be is záratnak.

 

A bezárást már nem kockáztathattuk meg: ha ez megtörténne, az a vállalkozásunk végét jelentené.

 

Akkor nem a megemelt bírság, hanem a bezárás az, ami elrettentette önöket a nyitástól.

 

Így van.

 

A bírságot önmagában egyébként tudná vállalni a Kuckó?

 

Eleinte azért is álltunk bele ebbe a történetbe, mert a bírságot még megpróbálhatnánk valahogy megoldani, akár úgy, mint a Központ esetében, hogy összedobták – gondolom – a törzsvendégek azt az összeget. Lehet, naiv vagyok, de reménykedtem volna ebben az esetben a tömeg erejében. A bezárással viszont senki nem tud kezdeni semmit, mert még ha bíróságra is mennénk, az is hónapokig húzódna.

 

Nem érte volna meg mégis kinyitni a PR-ért? Ha ezért megbüntették volna önöket, a vendéglátó szakma mártírjaivá is válhattak volna.

 

Nem számítottam erre a jogszabályi változásra, hogy még azt is megbüntetik, aki egyszerűen csak beül hozzánk. A szombati bejelentés előtt is azt gondoltam, hogy kevesen lennének, akik beülnének – de ők legalább fogyaszthattak volna így, és nekünk még az a tíz fő is sokat jelentett volna. Most ezzel a bejelentéssel még ennyire se számíthatnánk.

 

Maradnak így is nyitva elvitelre, vagy – ahogy mondták is, a gazdaságosabb utat választva – inkább végleg lehúzzák a rolót addig, amíg nem engedélyezik a nyitást?

 

Jelenleg az elvitelre nyitvatartás a terv, és reménykedem abban, hogy valami azért elindult, és talán nem kell még március elsejéig sem várnunk, hogy valamit – például a teraszok megnyitását – megengedjék.

 

Most szerintem mindenki arra vár, hogy be lehessen ülni a vendéglátóhelyekre elfogyasztani egy kávét, egy sütit. A fagyizás is lassan aktuális lesz: tavaly is már március-áprilisban elkezdtük tudni árulni a fagyit. De ez persze időjárásfüggő is.

 

Ha már említette a teraszokat: a Momentum hétfő reggel állt elő a maga részleges nyitási ötleteivel, többek között azzal, hogy a szabadtéri vendéglátóhelyeket ötven százalékos kapacitással nyissák ki. Ez ön szerint mire lenne elegendő?

 

Mivel nekünk összesen csak három asztalunk van, ez nyilván nem húzna ki minket a bajból, viszont szerintem még így is többen jönnének hozzánk, főleg napsütéses időben.

 

Ön is kint volt vasárnap a Le Az Adók 75 százalékával Párt által szervezett eseményen a Hősök terén a nyitásért. Lehet ezzel még egyáltalán hatni a kormányra, vagy az ilyen megmozdulások tényleg csak arra jók, hogy a vendéglátó szakma kifejezze az elégedetlenségét?

 

Nem az a lényeg, hogy mennyien jöttek és hogy ki szervezi, hanem hogy elinduljon valami – és ez szerintem megtörtént.

 

Annak nem hiszem, hogy van értelme, hogy otthon ülünk, és nem csinálunk semmit, sőt, az a legrosszabb.

 

NYITÓKÉP: Kuckó / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás