+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 4. péntek, 17:10
A rendőrség csütörtök esti közleménye szerint szombattól, szeptember 5-től újranyit több határátkelő. A szlovákiai magyarok rengeteget szívtak a határzár miatt és minden követ megmozgattak az enyhítés érdekében.

Bár a szeptember elseje óta érvényben levő beutazási korlátozások értelmében külföldiek alapvetően nem léphetnek be az országba, a szomszédos országok polgárai korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarországra, ha a határtól számított 30 kilométeres sávban maradnak, és 24 órán belül hazatérnek.

 

Vagyis az ingázók elméletileg ugyanúgy járhatnának dolgozni, a diákok meg iskolába, mint eddig. A gyakorlatban viszont az ingázás teljesen ellehetetlenült, Magyarország ugyanis egy csomó határátkelőt lezárt: kedden csak hat átkelő volt nyitva, szerdától hét közúti határátkelőn lehet csak átlépni a magyar-szlovák határt az addigi 23 közül.

 

Emiatt rengetegen szembesültek azzal, hogy az eddigi pár kilométeres vagy csak pár száz méteres út helyett több tíz kilométeres kerülővel, akár több órát utazva tudnának csak eljutni munkába vagy iskolába. A felvidéki magyarok kiborultak, a pártjaik közösen fellépve fordultak a magyar kormányhoz enyhítésért. A felvidéki magyarok személyes tapasztalatairól ebben a cikkben írtunk, arról pedig, hogy milyen érzéseket kelt bennük a határzár 100 évvel Trianon után, itt.

 

Az enyhítésért lobizzók között volt a szlovákiai magyarok legnagyobb pártja, az MKP is. Forró Krisztián pártelnök csütörtök délután arról tájékoztatott a Facebook-oldalán, hogy Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkárával tárgyalt, így most előrelépés várható a határzár ügyében.

 

 

Este pedig Forró az eredményről is beszámolt: szombat hajnaltól több határátkelő is megnyílik. A magyar-szlovák határszakaszon így

 

szombattól már 13 közúti átkelőn lehet majd átlépni az eddigi hét helyett.

 

Esztergom és Párkány között megnyílik a vízi határátkelő is, bár ez keveseket érint, hiszen a közúti átkelő eddig is nyitva volt.

 

PÉNTEKEN MÉG CSAK A PIROSAK, SZOMBATTÓL A KÉKKEL JELÖLT ÁTKELŐK IS NYITVA LESZNEK

 

Az Azonnali elérte telefonon Forró Krisztiánt, hogy a döntés hátteréről érdeklődjön. Forró Krisztián szerint

 

minden bizonnyal a magyar pártok közös fellépése is hozzájárult a pozitív fejleményekhez.

 

Ugyanakkor, mint elmondta, az MKP, a Híd és az Összefogás közös fellépésén kívül rengeteg más szereplő, polgármesterek, politikusok jelezték formális és informális kapcsolataikon keresztül a problémákat a magyar félnek. Pédául

 

Berényi József, az MKP korábbi elnöke, Nagyszombat megye alispánja és az MKP egyik legbefolyásosabb politikusa is közbenjárt a korlátozások enyhítése érdekében.

 

Forrónak pedig sikerült egyeztetnie Magyar Leventével, akivel elmondása szerint konstruktív tárgyalást folytatott több szlovákiai magyarokat érintő témában, ezek egyike volt a beutazási korlátozások kérdése. Bár szombattól több határátkelőt újra megnyitnak, a 24 órás időbeli és a 30 kilométeres távolsági korlát felülbírására Forró nem kapott ígéretet.

 

Azt, hogy a beutazási korlátozásokat a szlovákiai magyarok képviselőivel való előzetes egyeztetés nélkül vezette be Magyarország, Forró szerint az indokolta, hogy a magyar fél kényszerhelyzetben volt, és gyorsan akart cselekedni.

 

NYITÓKÉP: Ing.Mgr.Jozef Kotulič / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nincs elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás