+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 1. kedd, 17:58
Az Orbán-kormány által hozott beutazási korlátozások kiborították a szlovákiai magyarokat. A pártjaik a magyar kormányhoz fordulnak.

Keddtől érvénybe léptek a koronavírus-járvány miatt beutazási korlátozások. Az erről szóló vasárnap délután megjelent kormányrendelet külön kitér az ingázókra: a szomszédos országok polgárai korlátozás nélkül utazhatnak be az államhatártól számított 30 kilométeren belülre legfeljebb 24 óra időtartamra, illetve az ugyanebben a sávban élő magyar állampolgárok is korlátozás nélkül térhetnek vissza Magyarországra, ha 30 kilométeren belülre utaztak be a szomszédos ország területére, és nem maradtak ott 24 óránál tovább.

 

Az ingázók tehát ezután is ugyanúgy járhatnának dolgozni vagy tanulni a határ túloldalára, mint eddig, legfeljebb a visszaállított ellenőrzés miatti várakozással kellene számolniuk a határon. Nagyon sok ingázó számára mégis teljesen ellehetetlenült a munkába vagy az iskolába járás, ugyanis a legtöbb határátkelőt teljesen lezárták. Magyarország és Szlovákia között 23 közúti határátkelő van, ebből keddtől csak 6 üzemel.

 

A helyzetre a szlovákiai magyar politika is reagált: három szlovákiai magyar párt, az Összefogás, az MKP és a Híd közösen fellépve, levélben keresi meg a magyar külügyminisztériumot és az operatív törzset a korlátozások enyhítése érdekében. Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke elmondta az Azonnalinak, hogy ezek az intézkedések főleg a szlovákiai magyarok életét nehezítik meg, ezért a közösség képviselőiként kötelességüknek érezték, hogy lépjenek az ügyben.

 

Elsősorban a nyitott határátkelőhelyek számának bővítését és a 30 kilométeres sáv eltörlését kérik a magyar külügytől,

 

hogy ne kelljen több tíz kilométeres kitérőket tenniük az ingázóknak, akik között sokan vannak olyanok, akik a határtól több, mint 30 kilométerre járnak dolgozni vagy tanulni.

 

 

Mózes azt is kiemelte, hogy Szlovákia a koronavírus-járványt a legsikeresebben kezelő országok közé tartozott, így indokolatlannak tartja, hogy Szlovákia irányába is ilyen szigorúak legyenek a magyarországi korlátozások. Az Összefogás elnöke az Azonnalinak kitért arra is, hogy bár

 

olyan gyors eredményre nem számítanak, mint amikor Andrej Babiš cseh miniszterelnöknek sikerült kijárnia Orbán Viktornál, hogy a már lefoglalt szállással rendelkező cseh állampolgárok beutazhassanak Magyarországra,

 

és nem is gondolja, hogy nekik is közvetlenül a miniszterelnöknél kellett volna lobbizniuk. A felvidéki magyar pártvezető mindenesetre úgy látja, hogy a magyar kormány nyitott arra, hogy a visszajelzések alapján módosítson az intézkedéseken.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás