+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 24. vasárnap, 21:34
Ha az újraválasztott elnök normális országot akar, ahhoz a tisztelet is hozzátartozik az RMDSZ szerint. Hogy az autonómia hozzátartozik-e, azzal már óvatosabbak.

„Gratulálunk Johannisnak, nagy győzelem ez neki” – mondta Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő az Azonnalinak, mikor telefonon arra kértük, értékelje a romániai elnökválasztás eredményét, amelyen a hivatalban lévő nemzeti liberális párti (PNL) Klaus Johannis nagyarányú győzelmet aratott: az exit pollok szerint 66,5-33,5 arányban verte meg Viorica Dăncilă PSD-s exminiszterelnököt a második fordulóban.

 

Az RMDSZ-ben nagyjából erre számítottak, bár kicsit kisebb különbségre, tette hozzá Hegedüs Csilla.

 

Miért szavaztak ilyen kevesen a magyarok?

 

Az RMDSZ szóvivőjét arról is kérdeztük, hogy miért volt ilyen alacsony a választási részvétel a magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében, és köze lehet-e ennek ahhoz, hogy Tőkés László az érvénytelen szavazásra buzdított. Hegedüs azt mondta: számítottak erre, és szerinte nem Tőkés befolyásolta a magyarokat, hanem az, hogy Johannisnak nem volt üzenete az elmúlt öt évben a magyarok számára.

 

Bár 2014-ben a magyarok 85 százalékban rá szavaztak, öt év alatt egy március 15-i ünnepségre se ment el az államelnök

 

– emlékeztetett az RMDSZ-szóvivő, hozzátéve, hogy másfelől Dăncilă viszont az úzvölgyi eseményeket nem akarta megállítani idén májusban. (Az RMDSZ egyébként a szavazóik belátására bízta, kire szavaznak, Kelemen Hunor pártelnök viszont megmondta, hogy ő Johannisra húzza majd az X-et.)

 

Mit várnak Johannis második elnökségétől az RMDSZ-ben?

 

Hegedüs azt is elmondta: javulásra számítanak, ugyanis szerintük azért volt eddig ilyen visszafogott Johannis, mert szerette volna, hogy újraválasszák. Most, hogy ez megtörtént, nem lesz rajta ez a nyomás, ezért remélik, hogy határozottabb lesz. Ha tényleg normális országot akar Johannis, ahogy a kampányszlogenje szólt, akkor ahhoz a tisztelet is hozzátartozik Hegedüs szerint. 

 

És hozzátartozik-e az autonómia? – tettük fel a kérdést. 

 

„Az autonómia szótól a románok úgy futnak, mint ördög a szenteltvíztől”

 

– mondta erre Hegedüs Csilla (ezt Traian Băsescu épp friss interjújában demonstrálta az Azonnalinak). A szóvivő szerint ha decentralizációnak nevezik, akkor talán lehet előrelépés, de a következő elnöki ciklusban akkor sem számít ilyesmire.

 

Johannis arról beszélt a győzelmi beszédében, hogy a demokratikus pártok többségét akarja összehozni. Megkérdeztük az RMDSZ-t, hogy megszólítva érzik-e magukat. Mint Hegedüs elmondta, ők már eddig is együttműködtek, hiszen segítettek megbuktatni a PSD-kormányt. Johannis mostani győzelme pedig nagy nyereség a nemzeti liberális PNL-nek, ami szerinte azért fontos, mert jövőre önkormányzati, majd év végén parlamenti választások is lesznek, aminek a végén ha sikerül egy jobbközép parlamenti többséget összehozni, akkor végre négy évig nyugi lenne.

 

Ki kinek a testvére?

 

Johannis pártjának, a PNL-nek az EP képviselője, Rareș Bogdan vasárnap egy olyan videót tett közzé, amelyben kéri a „magyar testvéreket”, hogy menjenek el szavazni. Ez azért is érdekes, mert a korábbi tévés műsorvezetőt többször elmeszelte az ottani médiatanács magyarellenes uszítás miatt.

 

Megkérdeztük Hegedüs Csillát, hogy mit szól Bogdan szavazásra való buzdításához. Azt mondta:

 

„Nem tudom, kikről beszélt, úgy tudom, Rareș Bogdannak nincsen magyar testvére.”

 

FOTÓ: Hegedüs Csilla / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás