+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 24. vasárnap, 21:34
Ha az újraválasztott elnök normális országot akar, ahhoz a tisztelet is hozzátartozik az RMDSZ szerint. Hogy az autonómia hozzátartozik-e, azzal már óvatosabbak.

„Gratulálunk Johannisnak, nagy győzelem ez neki” – mondta Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő az Azonnalinak, mikor telefonon arra kértük, értékelje a romániai elnökválasztás eredményét, amelyen a hivatalban lévő nemzeti liberális párti (PNL) Klaus Johannis nagyarányú győzelmet aratott: az exit pollok szerint 66,5-33,5 arányban verte meg Viorica Dăncilă PSD-s exminiszterelnököt a második fordulóban.

 

Az RMDSZ-ben nagyjából erre számítottak, bár kicsit kisebb különbségre, tette hozzá Hegedüs Csilla.

 

Miért szavaztak ilyen kevesen a magyarok?

 

Az RMDSZ szóvivőjét arról is kérdeztük, hogy miért volt ilyen alacsony a választási részvétel a magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében, és köze lehet-e ennek ahhoz, hogy Tőkés László az érvénytelen szavazásra buzdított. Hegedüs azt mondta: számítottak erre, és szerinte nem Tőkés befolyásolta a magyarokat, hanem az, hogy Johannisnak nem volt üzenete az elmúlt öt évben a magyarok számára.

 

Bár 2014-ben a magyarok 85 százalékban rá szavaztak, öt év alatt egy március 15-i ünnepségre se ment el az államelnök

 

– emlékeztetett az RMDSZ-szóvivő, hozzátéve, hogy másfelől Dăncilă viszont az úzvölgyi eseményeket nem akarta megállítani idén májusban. (Az RMDSZ egyébként a szavazóik belátására bízta, kire szavaznak, Kelemen Hunor pártelnök viszont megmondta, hogy ő Johannisra húzza majd az X-et.)

 

Mit várnak Johannis második elnökségétől az RMDSZ-ben?

 

Hegedüs azt is elmondta: javulásra számítanak, ugyanis szerintük azért volt eddig ilyen visszafogott Johannis, mert szerette volna, hogy újraválasszák. Most, hogy ez megtörtént, nem lesz rajta ez a nyomás, ezért remélik, hogy határozottabb lesz. Ha tényleg normális országot akar Johannis, ahogy a kampányszlogenje szólt, akkor ahhoz a tisztelet is hozzátartozik Hegedüs szerint. 

 

És hozzátartozik-e az autonómia? – tettük fel a kérdést. 

 

„Az autonómia szótól a románok úgy futnak, mint ördög a szenteltvíztől”

 

– mondta erre Hegedüs Csilla (ezt Traian Băsescu épp friss interjújában demonstrálta az Azonnalinak). A szóvivő szerint ha decentralizációnak nevezik, akkor talán lehet előrelépés, de a következő elnöki ciklusban akkor sem számít ilyesmire.

 

Johannis arról beszélt a győzelmi beszédében, hogy a demokratikus pártok többségét akarja összehozni. Megkérdeztük az RMDSZ-t, hogy megszólítva érzik-e magukat. Mint Hegedüs elmondta, ők már eddig is együttműködtek, hiszen segítettek megbuktatni a PSD-kormányt. Johannis mostani győzelme pedig nagy nyereség a nemzeti liberális PNL-nek, ami szerinte azért fontos, mert jövőre önkormányzati, majd év végén parlamenti választások is lesznek, aminek a végén ha sikerül egy jobbközép parlamenti többséget összehozni, akkor végre négy évig nyugi lenne.

 

Ki kinek a testvére?

 

Johannis pártjának, a PNL-nek az EP képviselője, Rareș Bogdan vasárnap egy olyan videót tett közzé, amelyben kéri a „magyar testvéreket”, hogy menjenek el szavazni. Ez azért is érdekes, mert a korábbi tévés műsorvezetőt többször elmeszelte az ottani médiatanács magyarellenes uszítás miatt.

 

Megkérdeztük Hegedüs Csillát, hogy mit szól Bogdan szavazásra való buzdításához. Azt mondta:

 

„Nem tudom, kikről beszélt, úgy tudom, Rareș Bogdannak nincsen magyar testvére.”

 

FOTÓ: Hegedüs Csilla / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ismételten több mint százzal csökkent az aktív esetszám, mivel 140 gyógyultra csak 23 új megfertőzés jutott.

A nagyszabású tervvel az EP-s mainstreamet sikerült lecsitítani, de a legfőbb kérdés továbbra is az: mit szólnak ehhez az általában szűkmarkú nettó befizetők? Mutatjuk az erőviszonyokat!

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás