+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 24. vasárnap, 21:34
Ha az újraválasztott elnök normális országot akar, ahhoz a tisztelet is hozzátartozik az RMDSZ szerint. Hogy az autonómia hozzátartozik-e, azzal már óvatosabbak.

„Gratulálunk Johannisnak, nagy győzelem ez neki” – mondta Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő az Azonnalinak, mikor telefonon arra kértük, értékelje a romániai elnökválasztás eredményét, amelyen a hivatalban lévő nemzeti liberális párti (PNL) Klaus Johannis nagyarányú győzelmet aratott: az exit pollok szerint 66,5-33,5 arányban verte meg Viorica Dăncilă PSD-s exminiszterelnököt a második fordulóban.

 

Az RMDSZ-ben nagyjából erre számítottak, bár kicsit kisebb különbségre, tette hozzá Hegedüs Csilla.

 

Miért szavaztak ilyen kevesen a magyarok?

 

Az RMDSZ szóvivőjét arról is kérdeztük, hogy miért volt ilyen alacsony a választási részvétel a magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében, és köze lehet-e ennek ahhoz, hogy Tőkés László az érvénytelen szavazásra buzdított. Hegedüs azt mondta: számítottak erre, és szerinte nem Tőkés befolyásolta a magyarokat, hanem az, hogy Johannisnak nem volt üzenete az elmúlt öt évben a magyarok számára.

 

Bár 2014-ben a magyarok 85 százalékban rá szavaztak, öt év alatt egy március 15-i ünnepségre se ment el az államelnök

 

– emlékeztetett az RMDSZ-szóvivő, hozzátéve, hogy másfelől Dăncilă viszont az úzvölgyi eseményeket nem akarta megállítani idén májusban. (Az RMDSZ egyébként a szavazóik belátására bízta, kire szavaznak, Kelemen Hunor pártelnök viszont megmondta, hogy ő Johannisra húzza majd az X-et.)

 

Mit várnak Johannis második elnökségétől az RMDSZ-ben?

 

Hegedüs azt is elmondta: javulásra számítanak, ugyanis szerintük azért volt eddig ilyen visszafogott Johannis, mert szerette volna, hogy újraválasszák. Most, hogy ez megtörtént, nem lesz rajta ez a nyomás, ezért remélik, hogy határozottabb lesz. Ha tényleg normális országot akar Johannis, ahogy a kampányszlogenje szólt, akkor ahhoz a tisztelet is hozzátartozik Hegedüs szerint. 

 

És hozzátartozik-e az autonómia? – tettük fel a kérdést. 

 

„Az autonómia szótól a románok úgy futnak, mint ördög a szenteltvíztől”

 

– mondta erre Hegedüs Csilla (ezt Traian Băsescu épp friss interjújában demonstrálta az Azonnalinak). A szóvivő szerint ha decentralizációnak nevezik, akkor talán lehet előrelépés, de a következő elnöki ciklusban akkor sem számít ilyesmire.

 

Johannis arról beszélt a győzelmi beszédében, hogy a demokratikus pártok többségét akarja összehozni. Megkérdeztük az RMDSZ-t, hogy megszólítva érzik-e magukat. Mint Hegedüs elmondta, ők már eddig is együttműködtek, hiszen segítettek megbuktatni a PSD-kormányt. Johannis mostani győzelme pedig nagy nyereség a nemzeti liberális PNL-nek, ami szerinte azért fontos, mert jövőre önkormányzati, majd év végén parlamenti választások is lesznek, aminek a végén ha sikerül egy jobbközép parlamenti többséget összehozni, akkor végre négy évig nyugi lenne.

 

Ki kinek a testvére?

 

Johannis pártjának, a PNL-nek az EP képviselője, Rareș Bogdan vasárnap egy olyan videót tett közzé, amelyben kéri a „magyar testvéreket”, hogy menjenek el szavazni. Ez azért is érdekes, mert a korábbi tévés műsorvezetőt többször elmeszelte az ottani médiatanács magyarellenes uszítás miatt.

 

Megkérdeztük Hegedüs Csillát, hogy mit szól Bogdan szavazásra való buzdításához. Azt mondta:

 

„Nem tudom, kikről beszélt, úgy tudom, Rareș Bogdannak nincsen magyar testvére.”

 

FOTÓ: Hegedüs Csilla / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás