+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 20. szerda, 10:24
Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa politikai vezetői.

Szerdán és csütörtökön Zágrábban gyűlik össze az európai jobbközép politika krémje az Európai Néppárt kongresszusára – az Azonnali már a helyszínen, a zágrábi arénában van. Ebbe a krémbe a Fidesz jelenleg nem tartozik bele, ugyanis fel lett függesztve a tagsága a Néppártban – hogy a hetes cikkelyre okot adó, jogállamiságot lebontó intézkedések, vagy az elvtársi hűség megtagadása miatt, az megérne egy külön misét.

 

Itt lesz viszont magyar részről a KDNP, ami még annyi vizet sem zavar a Fidesz-kormányban való részvételével, hogy érdemes legyen őket egyáltalán felfüggeszteni; valamint részt vesz a bulin az erdélyi RMDSZ is – ők már nagyon ráérnek a romániai elnökválasztás finise előtt, hiszen Kelemen Hunor számára a négy százalékot súroló eredményével véget ért az elnökválasztási kampány. Felvidéken már nem érnek rá ennyire: a Bugár-féle Híd-Most inkább a szlovák parlament ülését választja a néppárti kongresszus helyett.

 

Miről döntenek most Zágrábban?

 

A lényeg a tisztújítás, amin olyan egetverő izgalmak azért nem várhatók. A lengyel Donald Tuskkal, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács leköszönő elnökével szemben ugyanis nem indul el senki, így biztosan ő váltja majd a francia Joseph Daul-t a jobbközép pártcsalád elnöki székében. Az alelnökök tekintetében ehhez képest már tövig rághatjuk a körmünket izgalmunkban, ugyanis a tíz alelnöki helyre tizenketten pályáznak, ami azt jelenti, hogy ketten is pofára esnek!

 

A NÉPPÁRT EDDIGI ELNÖKÉRE VÁR AZ ÜRES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ-TEREM

 

Ennél még a sztárparádét jelentő felszólalásözön is izgalmasabb lesz – az Azonnalin már izzítjuk a „ki bullshitelt a legnagyobbat” listát, amin olyan esélyes indulók vannak, mint a Kilépés nélküli brexit EU-s főszereplője, Michel Barnier; az érdemdíjat átvevő (titkon és reménytelenül arról ábrándozom, hogy a görögök megszívatásáéért kapja!) Wolfgang Schäuble korábbi német pénzügyminiszter, jelenlegi Bundestag-elnök; a Moldovában nemrég megbuktatott Maia Sandu; Kolinda Grabar-Kitarović újrázásra hajtó HDZ-s horvát államelnök (vajon most száraz lesz a beszéd?); és persze a szokásos német csapat: Angela Merkel, Manfred Weber, Ursula von der Leyen.

 

De visszatérve Donald Tuskra: a leendő Néppárt-elnök a tavaly ilyenkori néppárti kongresszuson elég keményen beszólt az akkor még teljes jogú tag Fidesznek, amikor olyanokat mondott, hogy „ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata” és hogy „ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

Mit csinál Tusk?

 

Tusk persze érthető módon van kiakadva az illiberálisokra, hiszen náluk otthon a PiS elég hasonló módszerekkel garázdálkodik mostanság, mint nálunk a Fidesz. Csakhogy ahogy a Fidesz kétharmada, úgy a PiS ottani 2015-ös egyedüli győzelme (ami az idei megismétlésével együtt azért nagy szó, mert Lengyelországban listás, tehát arányos a választási rendszer) sem a semmiből jött: a lengyeleknél speciel épp Tusk kormányának és a PO-nak korrupciós botrányokkal megtűzdelt addigi teljesítménye is erősen közrejátszott Kaczyńskiék győzelmében.

 

Szóval most Donald Tusk lesz a főnök a Néppártban, aminek az ő vezetése alatt kell majd lenyelnie vagy kiköpnie végre a Fideszt.

 

A Fidesz felfüggesztése ugyanis jelenleg úgy áll, hogy a néppárti három bölcs jelentésére várnak, akik Deutsch Tamás szerint kifejezetten a néppárti vezetés kérésére késlekednek a jelentésükkel, olyan viszont biztos nem lesz, hogy őket kidobják. Mindez alapján az is elég elképzelhetőnek tűnik, hogy a Fidesz – a „magunkat függesztettük fel”-logika alapján – inkább már azelőtt magától távozik a Néppártból, hogy egy elmarasztaló jelentéssel megaláznák őket.

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás