Deutsch az Azonnalinak: Előre szóltunk, hogy nem megyünk a Néppárt kongresszusára

Szerző: Bakó Bea
2019.10.25. 14:52

Amúgy se vesznek részt a néppárti tanácskozásokon a felfüggesztés óta, azért meg nem mennek el, hogy meghallgassák az amúgy is nyilvános kongresszust. Deutsch Tamás az Azonnalinak azt is elmondta: a Fidesz néppárti tagságát végző három bölcs vizsgálata azért húzódik el, mert a Néppárt vezetése erre kérte őket. A KDNP egyébként ott lesz a kongresszuson.

Deutsch az Azonnalinak: Előre szóltunk, hogy nem megyünk a Néppárt kongresszusára

Pénteken a Népszava írta meg, hogy a Fideszt nem hívták meg az Európai Néppárt novemberi, zágrábi kongresszusára, mivel a Fidesz március óta fel van függesztve az európai jobbközép pártcsaládban. Felhívtuk ezzel kapcsolatban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt, a magyar delegáció vezetőjét, aki elmondta:

ő már bő egy hete levélben tájékoztatta Joseph Dault, a Néppárt elnökét, hogy a fideszesek nem vesznek részt a kongresszuson.

Csak hallgatónak nem mennek el, úgyis nyilvános az ülés

Deutsch ezt azzal indokolta, hogy a felfüggesztés miatt sem felszólalni, sem szavazni nem tudnának. Arra a felvetésre, hogy esetleg meghallgatni nem akarták-e volna az ülést, hiszen ott fontos dolgokról, például a Néppárt jövőbeli új tisztségviselőiről döntenek, azt mondta: úgyis nyilvános a kongresszus, bárki meghallgathatja.

Kérdésünkre, hogy nem bánják-e, hogy fontos dolgokról maradnak le, azt mondta: ebben nincs semmi újdonság, a felfüggesztés óta kalkulálnak ezzel. Deutsch egyébként következetesen arról beszélt, hogy a Fidesz saját maga függesztette fel a tagságát márciusban a Néppártban, és mint mondta, annak tudatában hozták meg a döntést, hogy a párttanácskozásokon eztán nem vesznek részt.

Hogy áll a három bölcs jelentése?

A Fidesz felfüggesztésekor a Néppárt kijelölt három bölcset (az Európai Tanács korábbi elnökét, a belga Herman Van Rompuyt, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt és a német Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnököt), hogy vizsgálják ki, megérdemli-e a Fidesz, hogy a Néppártban maradhasson, vagy annyira sérti a pártcsalád értékeit, hogy távoznia kell. (A három bölcsről, és az egész procedúráról itt írtunk részletesen.)

De mire jutottak március óta a bölcsek? – kérdeztük Deutsch Tamást. Deutsch elmondta, eddig két találkozó volt a Néppárt három bölcse és a Fidesz által delegált másik „három bölcs” (Novák Katalin Fidesz-alelnök, Varga Judit, aki azóta igazságügyi miniszter lett és Szájer József EP-képviselő) között. 

Az egész dolog egyébként lassabban halad, mint amiben eredetileg megállapodtak.

Az eredeti szándék az volt, hogy a jelentés októberre meglesz, de a Néppárt vezetése azt kérte a bölcsektől, hogy csak a novemberi kongresszus után készítsék el a jelentést

– mondta Deutsch, aki kérdésünkre elmondta: nem tudja, mi lehetett az oka ennek a kérésnek, mindenesetre szerinte a három bölcs nem örült ennek. „Nekünk meg nem mondom, hogy mindegy, nekünk jó lett volna, ha októberre elkészül, de ha később készül el, az is jó” – tette hozzá.

A KDNP ott lesz a kongresszuson

Deutsch határozottan állította: ha kész lesz a három bölcs jelentése, akkor vagy közös döntés lesz, vagy ők, a fideszesek hoznak döntést. Ő a közös döntésben reménykedik. Arra a kérdésre, hogy eszerint nem lehetséges-e, hogy olyan szinten elmarasztaló lesz a jelentés, hogy kirakják őket a Néppártból, azt mondta: ez nem elmarasztalás kérdése, a három bölcs nem döntést hoz, csak álláspontot fogalmaz meg.

A KDNP-t egyébként a Fidesszel ellentétben nem függesztették fel a Néppártban, így – amint azt Deutsch az Azonnalinak elmondta –

Hölvényi  György KDNP-s EP-képviselő és a KDNP-s delegáció részt fog venni a kongresszuson,

ahogy eddig is részt vettek a Néppárt tanácskozásain a Fidesz felfüggesztése óta.

Arra a kérdésre, hogy ha úgy alakul, hogy a Fidesz a három bölcs jelentése után távozik a Néppártból, a KDNP maradhat-e az EPP-ben, vagy távozik-e majd, Deutsch nem válaszolt, mondván: egyelőre semmilyen forgatókönyvvel nem számolnak, minden a „közös döntéstől” függ.

Kérdéseinket elküldtük Hölvényi Györgynek is azzal kapcsolatban, hogy valóban részt vesz-e a kongresszuson, felszólal-e a Fidesz érdekében, és mi lesz a KDNP-vel, ha a Fidesz távozik a Néppártból. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek