+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 15. péntek, 11:11
A három bölcs vizsgálata nagyon megcsúszott, Orbán egyelőre nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra, a távozó Néppárt-elnök Daul pedig utódjára testálná az egész ügyet.

Az Európai Néppártban (EPP) sokan számolnak azzal, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz már azelőtt elhagyja a jobbközép európai pártcsaládot, mielőtt a Fidesz és a kereszténydemokrata értékek kompatibilitását vizsgáló három bölcs bemutatja jelentését, írja a bécsi Die Presse brüsszeli forrásokra hivatkozva. A Fidesz további néppártbeli tagságán filozofáló, az Európai Tanács korábbi elnöke, a belga Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és a német Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnök alkotta, tavasszal életre hívott bizottságnak eredetileg nyár végére kellett volna előrukkolnia egy jelentéssel, ezt azonban őszre halasztották. Ám a Presse szerint ha lesz is jelentés, az nem most fog elkészülni.

 

Mint azt az Azonnali korábban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőtől megtudta: az eredeti szándék az volt, hogy a jelentés októberre meglesz, de a Néppárt vezetése azt kérte a bölcsektől, hogy csak a novemberi kongresszus után készítsék el a jelentést – mondta Deutsch, aki kérdésünkre elmondta: nem tudja, mi lehetett az oka ennek a kérésnek, mindenesetre szerinte a három bölcs nem örült ennek. „Nekünk meg nem mondom, hogy mindegy, nekünk jó lett volna, ha októberre elkészül, de ha később készül el, az is jó.”

 

Noha Orbán Viktor nonszensznek tartja a magyar kormányt a sajtószabadság korlátozása, az Magyar Tudományos Akadémia és a CEU elleni kormányzati támadások, a növekvő korrupció és az igazságszolgáltatás lezüllesztése miatt érő kritikákat, az Európai Néppárt aktuális vezetése, azaz Joseph Daul EPP-elnök továbbra is azon van, hogy létrejöjjön valamiféle kompromisszum a két fél között.

 

A három bölcs munkáját ezért újabban egy albizottság segíti, ami tíz területen keres mindkét félnek elfogadható megoldást. Ilyen témák a felsőoktatási törvény, a kisebbségekkel való bánásmód, valamint a magyar jobboldalnak a Néppártban és eleve az uniós politikában folytatott magatartása. A bécsi lap állásfoglalásra kérte a három bölcset, ők azonban közölték, még tart a vizsgálat, és addig nem nyilatkoznak. Nemrég az Azonnali is kért interjút egyiküktől, aki ugyanezzel a szöveggel pattintott le minket is.

 

Néppártbeli forrásokból a Die Presse úgy tudja, Joseph Daul távozó Néppárt-elnök utódjára akarja rásózni a Fidesz néppártbeli tagságának ügyét. Aki nagy valószínűséggel a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács eddigi elnöke lesz.

 

Ami azért érdekes, mert Tusk Orbán és a Fidesz egyik leghangosabb néppártbeli kritikusa, a pártcsalád tavaly novemberi helsinki kongresszusán például nagy visszhangot kavaró beszédben kelt ki az orbáni illiberalizmus ellen. Ebben Tusk – akinek pártjával, a jobboldali-liberális Polgári Platformmal egy pártcsaládban van ugyan a Fidesz, Orbánék mégis a kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párttal ápolnak szoros viszonyt – a következő példákkal illusztrálta, milyen magatartást nem tart kereszténydemokratának:

 

+ „Ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha az államot és a nemzetet az egyének méltósága és szabadsága fölé helyezed, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha konfliktusokat és széthúzást óhajtasz globálisan és az Európai Unión belül is, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha támadod Ukrajnát, és Putyint támogatod, ezzel az agresszor pártjára állsz, nem az áldozatéra, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

A Néppárt jövő hét közepén, november 20-21-én Zágrábban kongresszust tart, ahová a pártcsaládban jelenleg felfüggesztett státuszban lévő Fidesz el se megy (a másik hazai EPP-tagpárt, a KDNP viszont igen). Ezen a kongresszuson dől majd el, ki lesz a jobbközép pártcsalád következő vezetője. Ha Orbán nem áll készen arra, hogy kompromisszumot kössön, és tovább provokálja ezzel az EPP-t, Tusknak nem lesz sok választása, írja a Die Presse.

 

Ám a bécsi napilap hozzáteszi: sokan eleve arra számítanak a Néppártban, hogy a Fidesz addig magától is elhagyja a pártcsaládot. Deutsch az Azonnalinak október végén határozottan állította: ha kész lesz a három bölcs jelentése, akkor vagy közös döntés lesz, vagy ők, a fideszesek hoznak döntést.

 

Az Azonnali végig a helyszínről, Zágrábból tudósít majd nektek az Európai Néppárt kongresszusáról, figyeljétek!

 

FOTÓ: Orbán Viktor FB-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Többször is meg kellett szakítani az új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna újabb 30 napra felfüggeszteni a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás