+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 15. péntek, 11:11
A három bölcs vizsgálata nagyon megcsúszott, Orbán egyelőre nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra, a távozó Néppárt-elnök Daul pedig utódjára testálná az egész ügyet.

Az Európai Néppártban (EPP) sokan számolnak azzal, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz már azelőtt elhagyja a jobbközép európai pártcsaládot, mielőtt a Fidesz és a kereszténydemokrata értékek kompatibilitását vizsgáló három bölcs bemutatja jelentését, írja a bécsi Die Presse brüsszeli forrásokra hivatkozva. A Fidesz további néppártbeli tagságán filozofáló, az Európai Tanács korábbi elnöke, a belga Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és a német Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnök alkotta, tavasszal életre hívott bizottságnak eredetileg nyár végére kellett volna előrukkolnia egy jelentéssel, ezt azonban őszre halasztották. Ám a Presse szerint ha lesz is jelentés, az nem most fog elkészülni.

 

Mint azt az Azonnali korábban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőtől megtudta: az eredeti szándék az volt, hogy a jelentés októberre meglesz, de a Néppárt vezetése azt kérte a bölcsektől, hogy csak a novemberi kongresszus után készítsék el a jelentést – mondta Deutsch, aki kérdésünkre elmondta: nem tudja, mi lehetett az oka ennek a kérésnek, mindenesetre szerinte a három bölcs nem örült ennek. „Nekünk meg nem mondom, hogy mindegy, nekünk jó lett volna, ha októberre elkészül, de ha később készül el, az is jó.”

 

Noha Orbán Viktor nonszensznek tartja a magyar kormányt a sajtószabadság korlátozása, az Magyar Tudományos Akadémia és a CEU elleni kormányzati támadások, a növekvő korrupció és az igazságszolgáltatás lezüllesztése miatt érő kritikákat, az Európai Néppárt aktuális vezetése, azaz Joseph Daul EPP-elnök továbbra is azon van, hogy létrejöjjön valamiféle kompromisszum a két fél között.

 

A három bölcs munkáját ezért újabban egy albizottság segíti, ami tíz területen keres mindkét félnek elfogadható megoldást. Ilyen témák a felsőoktatási törvény, a kisebbségekkel való bánásmód, valamint a magyar jobboldalnak a Néppártban és eleve az uniós politikában folytatott magatartása. A bécsi lap állásfoglalásra kérte a három bölcset, ők azonban közölték, még tart a vizsgálat, és addig nem nyilatkoznak. Nemrég az Azonnali is kért interjút egyiküktől, aki ugyanezzel a szöveggel pattintott le minket is.

 

Néppártbeli forrásokból a Die Presse úgy tudja, Joseph Daul távozó Néppárt-elnök utódjára akarja rásózni a Fidesz néppártbeli tagságának ügyét. Aki nagy valószínűséggel a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács eddigi elnöke lesz.

 

Ami azért érdekes, mert Tusk Orbán és a Fidesz egyik leghangosabb néppártbeli kritikusa, a pártcsalád tavaly novemberi helsinki kongresszusán például nagy visszhangot kavaró beszédben kelt ki az orbáni illiberalizmus ellen. Ebben Tusk – akinek pártjával, a jobboldali-liberális Polgári Platformmal egy pártcsaládban van ugyan a Fidesz, Orbánék mégis a kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párttal ápolnak szoros viszonyt – a következő példákkal illusztrálta, milyen magatartást nem tart kereszténydemokratának:

 

+ „Ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha az államot és a nemzetet az egyének méltósága és szabadsága fölé helyezed, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha konfliktusokat és széthúzást óhajtasz globálisan és az Európai Unión belül is, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha támadod Ukrajnát, és Putyint támogatod, ezzel az agresszor pártjára állsz, nem az áldozatéra, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

A Néppárt jövő hét közepén, november 20-21-én Zágrábban kongresszust tart, ahová a pártcsaládban jelenleg felfüggesztett státuszban lévő Fidesz el se megy (a másik hazai EPP-tagpárt, a KDNP viszont igen). Ezen a kongresszuson dől majd el, ki lesz a jobbközép pártcsalád következő vezetője. Ha Orbán nem áll készen arra, hogy kompromisszumot kössön, és tovább provokálja ezzel az EPP-t, Tusknak nem lesz sok választása, írja a Die Presse.

 

Ám a bécsi napilap hozzáteszi: sokan eleve arra számítanak a Néppártban, hogy a Fidesz addig magától is elhagyja a pártcsaládot. Deutsch az Azonnalinak október végén határozottan állította: ha kész lesz a három bölcs jelentése, akkor vagy közös döntés lesz, vagy ők, a fideszesek hoznak döntést.

 

Az Azonnali végig a helyszínről, Zágrábból tudósít majd nektek az Európai Néppárt kongresszusáról, figyeljétek!

 

FOTÓ: Orbán Viktor FB-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Ha a salgótarjáni Turcsány László valóban lemond, akkor időközi választás jön a nógrádi megyeszékhelyen.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót Karácsony Gergely főpolgármester.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás