+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 30. szerda, 12:56
A HDZ-s államfő, Kolinda Grabar-Kitarović leszerbezte a helyi focicsapatot. A fiumei autonomisták pártja ezen akadt ki.

Év végén államfőválasztás lesz Horvátországban. A jelenlegi államfőre, a HDZ nevű jobboldali kormánypárt nacionalista szárnyához közelálló Kolinda Grabar-Kitarovićra nem is feltétlenül a baloldali ellenjelöltje, Zoran Milanović volt szocdem kormányfő lehet veszélyes, hanem a szélsőjobboldali szavazók esetleges elpártolása.

 

A HDZ-t vezető Andrej Plenković mérsékelt stílusa miatt eleve számos jobboldali szavazó már az EP-választáson is valamelyik széljobbos listát, jelöltet ikszelte – ezzel a HDZ történelme egyik legrosszabb eredményét érte el. Noha Grabar-Kitarović köztudottan jobbra áll Plenkovićtól (vitáikról itt írtunk),

 

mivel mégiscsak ő a HDZ elnökjelöltje, neki is tartania kell attól, hogy széljobbos hívei másra szavaznak.

 

Kínálat ugyanis van.

 

Miroslav Škoro, szlavóniai énekes, borász, üzletember egy elitellenes és nacionalista programmal szállt be az elnökválasztásba, mellette felsorakozott több kisebb szélsőjobboldali párt is már. De szintén a HDZ-ből kiábrándult jobbosokra hajt rá Mislav Kolakušić független EP-képviselő. Mindketten elvehetnek szavazatokat Kolinda Grabar-Kitarovićtól.

 

Ezért a fiumei születésű HDZ-s államfő nacionalista kiszólásokkal akarja bizonyítani: ő márpedig nem a plenkovići mérsékelt vonal embere, ami amúgy igaz is.

 

Fiume mint szerb rezervátum

 

A horvát államfő hétvégén a dalmáciai Splitben (Spalatoban) a helyi focicsapatról, a Hajdukról szóló film bemutatóján azt mondta:

 

noha fiumei születésű, ő a nyolcvanas években sohasem drukkolt a fiumei csapatnak,

 

hanem mindig a spliti (spalatoi) Hajduknak vagy a zágrábi Dinamonak. Ezt azzal indokolta, hogy „a nyolcvanas években a foci a nemzeti hovatartozásról szólt”, és szerinte Fiume csapata „szerb rezervátum volt”, aminek ő horvátként nem szurkolhatott. A szerb rezervátum jelleget nem csak azzal indokolta, hogy a város öt-hat százalékát kitevő szerbek szurkoltak a HNK Rijekának, hanem azzal is, hogy számos játékos szerbiai csapatokból érkezett.

 

A kijelentés azonnal felháborodást váltott ki Fiumében. Az autonomista gondolatot és a helyi olasz kisebbséget képviselő Lista za Rijeku/Lista per Fiume párt nyilatkozatban nyilvánította „nemkívánatos személynek” Grabar-Kitarovićot, aki „nem az ő elnökük”. Ez persze nem meglepő: a keményen baloldali Fiume érdekeit képviselő párt mindig is elutasította a HDZ, és különösen Grabar-Kitarović horvát nacionalizmusát, amely szerintük idegen a fiumei multikulturális szellemiségtől.

 

Mivel a városban a HNK Rijekának nagy a tisztelete (a csapat jelszava amúgy az olaszul, hogy „Forza Fiume”), még a helyi HDZ is elhatárolódni volt kénytelen államfőjük szavaitól. Még az államfő mamája is megszólalt a kérdésben: Dubravka Grabar az N1 hírtelevíziónak elmondta, hogy

 

lányára „úgyse szavaznak Fiumében”, a város ugyanis szerinte is „multikulturális”.

 

Hány szerbet kell fellógatni?

 

A HDZ mostani elhatárolódása azonban nem a legőszintébb, ugyanis a párt egyik városi képviselője, Ivona Milinović még szeptemberben arról elmélkedett, hogy

 

„Fiumében csak hat százalék a szerbek aránya, nincs szükség itt fákra”.

 

Ezt annak kapcsán volt szíves mondani, hogy egy szélsőjobboldali tévéműsorban a Hajduk Split focicsapat egyik Fiume-ellenes rigmusával szembesítették, miszerint „Fiumében túl sok a szerb, de nem baj, mert van elég fa”, mármint amikre fel lehet őket kötni. Ez egy utalás a horvátországi polgárháború alatti tudjmani atrocitásokra, amikor szerbeket nem csak elűzött, de fákra fel is kötött a horvát hadsereg.

 

Milinović a rigmustól nem elhatárolódott, hanem gyakorlatilag annyit mondott: mivel Fiumében már nincs olyan sok szerb, nem is kell felkötni őket. Majd hozzátette:

 

„fákra talán azon dalmáciai falvakban lehet szükség, ahol még harminc-negyven százalék a szerbek aránya”.

 

Milinović mellett akkor kiállt a HDZ, sőt, a politikus a fiumei városi közgyűlésben a Nemzetiségi Bizottság élén állt, ami ellen mind a helyi szerbek, mind a helyi olaszok tiltakoztak. Végül erről a posztjáról lemondott, de a közgyűlési tagságát – hiába szólította fel erre a baloldali többség – nem hajlandó feladni. A helyben nagyon gyenge HDZ eleve csak a szélsőjobbos szavazatokra tud ráhajtani, nekik pedig a Milinović- vagy Grabar-Kitarović-féle Fiume- és szerbellenesség tetszik nagyon.

 

FOTÓ: Bakó Bea, Zágráb / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

A Báró Wenckheim hazatér című regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a más nyelvről fordított könyvek kategóriájában.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás