Zágráb továbbra sem engedi Fiumének, hogy történelmi zászlaját használja

Szerző: Techet Péter
2019.09.27. 19:30

Ismét nemet mondott a zágrábi belügy a tengerpárti városnak, ahová még mindig nem térhet vissza hivatalos zászlóként a magyar időkben használt trikolór.

Zágráb továbbra sem engedi Fiumének, hogy történelmi zászlaját használja

Az Azonnali már tavaly is beszámolt arról:

a baloldali vezetésű tengerparti Fiume (Rijeka) városa a mai napig nem tudta Zágrábbal szemben elérni, hogy ismét a történelmi zászlaját használhassa.

Noha a helyi autonómista párt által támogatott ötletet a város szociáldemokrata vezetése már 2016-ban felkarolta, a zágrábi belügyminisztérium már tavaly nyáron nemet mondott az ötletre, mondván: trikolórja eleve csak az ország egészének lehet, illetve a fiumei történelmi zászló szerintük túl irredenta.

Ez utóbbi amúgy teljes tévedés, a fiumei történelmi zászló ugyanis nem olasz nacionalista (irredenta) jelkép, hanem a város történelmi sajátosságát fejezi ki. Azon gondolatiságét, amelynek atjya, az egykori budapesti országgyűlési képviselő, Riccardo Zanella idén kapott teret Fiumében. Ö volt az első világháború utáni, rövid életű antifasiszta helyi szabadállam elnöke is.

A TILTÁS ELLENÉRE A FIUMEI ÖNKORMÁNYZAT KI SZOKTA TENNI A TÖRTÉNELMI ZÁSZLÓT A VÁROSHÁZÁRA.

Az autonómista Fiuméért Lista az ő emlékét és politikai nézetét őrzi, képviseli.

A helyi horvátokból és olaszokból álló párt azért harcol, hogy a Habsburg-múlt jobban megjelenjék

a jelenleg inkább jugoszláv identitású városban. A Zanella-tér mellett jelentős siker számukra, hogy sikerült visszahelyeztetniük a város jelképének számító Óratoronyra a Habsburg-sast, amit 1919-ben vertek le onnan olasz irredenták, valamint sikerült elérniük, hogy legalább a belvárosban olaszul is (ráadásul a régi történelmi neveket használva) is legyenek megadva a tér- és utcanevek.

Ezek olyan döntések, amelyhez elég a városi tanács jóváhagyása, márpedig ott – a hagyományosan vörös Fiumének megfelelően – a baloldali pártoknak kényelmes többségük van, az országosan kormányzó konzervatív HDZ helyben nem rúg labdába.

Ahhoz azonban, hogy a város a magyar időkben használt trikolórját visszakaphassa, a túlközpontosított Horvátországban a zágrábi belügyminisztérium engedélye kell.

Ezt már tavaly nyáron megtagadta a HDZ-s belügyminiszter. Noha a zágrábi Közigazgatási Bíróság megsemmisítette a döntését, és új eljárásra utasította, annak végeredménye nem változott:

Fiume nem kaphatja vissza történelmi zászlaját, hanem a Franjo Tudjman alatt kitalált bugyikék zászlót kell megtartania.

Fiume városa amúgy jövőre Európa Kulturális Fővárosa lesz, ennek keretében éppen a történelmi és kulturális sokszínűségét akarná hangsúlyozni – ebbe illeszkedhetett volna a régi zászló visszavétele is.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek