+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 9. kedd, 19:58
A jobboldali politikus hétfőn Fiumében tett látogatást, ahol kitért a „Tengerre magyar” feliratú emléktáblára is. A politikus is a rossz fordításnak hisz, ezért beszélt „provokációról” Orbán részéről.

Miroslav Škoro, a tavaly év végi horvát elnökválasztáson meglepetésre a szavazatok negyedét megszerző énekes-üzletember a július ötödikei választásokon már saját párttal, a Haza Mozgalommal indul el. Ennek listájára több kisebb szélsőjobboldali pártot is felvett, a közvélemény-kutatásokban a Škoro-párt jóval az elnökválasztási eredménye alatt áll: tíz százalék szavazna rájuk.

 

A párt főleg Szlavóniában és Zágrábban számíthat jelentősebb támogatottságra, különösen rosszul áll azonban a hagyományosan baloldali Fiume városában. Hétfőn azonban éppen ott tett látogatást, ahol tett is egy meglepő bejelentést:

 

a horvát nacionalista Škoro-párt helyi listáján indul egy neves fiumei olasz történész, Carla Konta.

 

A fiumei egyetem fiatal oktatója ezt azzal indokolta, hogy ő bár olasz nemzetiségűnek tartja magát, de „az én patriotizmusom azt jelenti, hogy Horvátországot és Olaszországot is szeretem”. (A történész-politikussal az Azonnalin nemsokára lesz interjú.)

 

Ha már Fiumében járt, Škorot is megkérdezte a sajtó arról, mit gondol a „Tengerre magyar” feliratról. Amint arról az Azonnali beszámolt: vasárnap terjedt el az a fake news Horvátországban, hogy Orbán Viktor egy „Fiume – magyar tenger” feliratú emléktáblát avatott volna – holott az emléktáblán az áll, hogy „Fiume – Tengerre magyar”.

 

A félrefordítás ellen a zágrábi magyar nagykövetség mellett a fiumei olasz kisebbségi önkormányzat is tiltakozott, mégis a mai napig – a konzervatív Večernji List napilap kivételével – a rossz fordítást terjeszti a horvát sajtó. Hétfőn a horvát külügyminisztérium, amelynek szintén nem sikerült az emléktábla szövegét horvátra lefordítania, még azt is bejelentette: az emléktábla kapcsán beszélgetésre hívják be a zágrábi magyar nagykövetet.

 

Škoro a kérdésre, hogy ő mit szól az emléktáblához, azt mondta: „az orbáni provokációnak egyszer vége kell lennie”,

 

és elvárta volna, hogy mind a horvát kormányfő, mind a horvát külügyminiszter határozottan „visszautasítja” Orbánt, de megígérte: ha ő lesz ezen posztok valamelyikén, meg fogja majd tenni.

 

MIROSLAV ŠKORO A FIUMEI CORSÓN TALÁLKOZIK HELYI HÍVEIVEL. NOHA A ŠKORO-PÁRT LISTÁJÁN INDUL EGY HELYBEN JÓL ISMERT OLASZ TÖRTÉNÉSZ, A PÁRTNAK A BALOS TENGERPARTI VÁROSBAN NEM SOK ESÉLYE VAN. FOTÓ: CARLA KONTA / FB

 

A politikus, aki egykoron Pécsett horvát konzul volt, azonban arra is emlékeztetett, hogy a magyar és a horvát „baráti nép”, ezért se örül „az ilyen provokációknak”.

 

Miroslav Škoro listáján indul amúgy Dalmáciában az a Ruža Tomašić is, aki 2015-ben – a fiumei nagyszámú szerb és olasz kisebbségek miatt – kétségbevonta, hogy Fiume horvát város lenne, de már akkor megígérte:

 

„Fiume még nem horvát város, csak város Horvátországban, de horvát várossá kell tenni!”

 

NYITÓKÉP: Miroslav Škoro kedden a fiumei Corsón / Carla Konta, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás