+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 12. szombat, 19:52
Hosszas idegenkedés után észbe kapott Bugár Béla és Menyhárt József pártja: összefogás nélkül könnyen parlamenti képviselet nélkül maradhatna a szlovákiai magyarság.

Október végéig szeretne konkrét eredményt elérni a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) a Híd-Mosttal annak érdekében, hogy a jövő év elején esedékes szlovák parlamenti választásokon egy egységes magyar lista jöhessen létre – írja a pozsonyi Új Szó.

 

Nem közös lista, hanem választási párt lehet

 

A Menyhárt József által vezetett etnikai párt MKP-nak és a Bugár Béla-féle vegyes Hídnak kell szerepelnie a magyar pártok összefogásában Menyhárték pártjának szombati döntése szerint. Ahogy Menyhárt fogalmazott, „nagyon komoly lépést tettünk, megmutattuk a hajlandóságot”, szerinte egy héten belül meg kell találni annak a módját, hogyan tudnak majd választási pártot létrehozni.

 

Az MKP Országos Tanácsának elnöke ennél jobban is belement a részletekbe, szerinte mivel Szlovákiában ma jelenleg 8,5 százaléknyi magyar él, ha osztjuk a szavazóbázist, akkor

 

„fennáll a veszélye, hogy 2020 februárja után nem lesz magyar képviselet a pozsonyi törvényhozásban”

 

– fogalmazott Őry Péter.

 

„Az MKP OT már júniusban konkrét megoldási javaslattal élt. Bár a nyári tárgyalássorozatok nem hozták a várt eredményt, 140 nappal a választások és 50 nappal a jelöltlisták leadása előtt olyan lépéseket kezdeményeztünk, melyek az »egy magyar lista« megteremtését célozzák meg” – áll a párt a döntés után kiadott közleményében.

 

A két párt nyáron már valóban próbálkozott egy szélesebb magyar összefogás megteremtésével, de a tárgyalások akkor csúfos kudarcba fulladtak, és a két fél a külön indulásban látta a megoldást. A Parameter.sk tudósítása szerint ugyanakkor Bugár Béla, a Híd elnöke pár napja felvetette, hogyha koalícióban nem is, de egy választási pártot alkotva hajlandóak lennének a Híddal együtt nekivágni a választásoknak. Egy koalíció esetében ugyanis 5 helyett 7 százalékot kell összegyűjteni a pozsonyi parlamentbe való bekerüléshez, közös pártot alkotva ugyanakkor ez a korlát nem áll fenn. „Ebben az esetben a két párt képviselőjelöltjei egy harmadik párt listáján indulnának, és egy ilyen felállásban elég lenne 5 százaléknyi szavazatot begyűjteni” – fogalmazott Bugár a megoldásról, amelyre úgy tűnik, most az MKP is áldását adta.

 

Nagy a nyomás a pártokon, hogy fogjanak össze

 

A Híd az MKP mai döntését közleményében üdvözölte, de úgy fogalmazott,

 

„az MKP mai döntése után rendkívül intenzív párbeszéd vár ránk, főleg a tartalomról, vagyis arról, hogy mit akarunk elérni a következő választási időszakban”.

 

Egyébként mind Menyhártékra, mind Bugárékra komoly nyomás nehezedik, hogy fogjanak össze, és egy egységes magyar listával vágjanak neki a 2020-as választásoknak: a 2016-os választásokon még a Híd 6,5 százalékot szerzett, ezzel kiejtette a 4 százalékot kapó MKP-t.

 

Ezután a Híd Robert Fico Smer-pártjával lépett koalícióra, ám ez sokat ártott népszerűségének, Bugárék az idei EP-választáson csupán 2,6 százalékot kaptak, az MKP pedig éppen kiesett 4,96 százalékkal.

 

Vagyis, ha már májusban is összefognak a magyar pártok, jó eséllyel lenne szlovákiai magyar képviselet az EP-ben.

 

Mostanra a közvélemény-kutatások egyenként mindkét pártot az 5 százalékos bejutási küszöb alá mérik, ezért is racionális döntés a Menyhárt-Bugár összefogás a jövő évi választásokra.

 

Király Zsolt, a Körkép.sk publicistája azonban úgy látta, az MKP döntése „végleg eltörli a vegyespárt és a magyar párt közti morális különbséget”, és az összefogás hangoztatása valójában csak átverés. Az újságíró hiányolta, hogy az összefogásból kimaradnak a további felvidéki magyar politikai szereplők, így az Összefogás párt, az Új Egység mozgalom és a Magyar Fórum is, és a születendő MKP-Híd szövetség mögött Világi Oszkár felvidéki üzletembert látja.

 

BORÍTÓKÉP: Bugár Béla (balra) és Menyhárt József (jobbra)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás