+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 12. szombat, 19:52
Hosszas idegenkedés után észbe kapott Bugár Béla és Menyhárt József pártja: összefogás nélkül könnyen parlamenti képviselet nélkül maradhatna a szlovákiai magyarság.

Október végéig szeretne konkrét eredményt elérni a szlovákiai Magyar Közösség Pártja (MKP) a Híd-Mosttal annak érdekében, hogy a jövő év elején esedékes szlovák parlamenti választásokon egy egységes magyar lista jöhessen létre – írja a pozsonyi Új Szó.

 

Nem közös lista, hanem választási párt lehet

 

A Menyhárt József által vezetett etnikai párt MKP-nak és a Bugár Béla-féle vegyes Hídnak kell szerepelnie a magyar pártok összefogásában Menyhárték pártjának szombati döntése szerint. Ahogy Menyhárt fogalmazott, „nagyon komoly lépést tettünk, megmutattuk a hajlandóságot”, szerinte egy héten belül meg kell találni annak a módját, hogyan tudnak majd választási pártot létrehozni.

 

Az MKP Országos Tanácsának elnöke ennél jobban is belement a részletekbe, szerinte mivel Szlovákiában ma jelenleg 8,5 százaléknyi magyar él, ha osztjuk a szavazóbázist, akkor

 

„fennáll a veszélye, hogy 2020 februárja után nem lesz magyar képviselet a pozsonyi törvényhozásban”

 

– fogalmazott Őry Péter.

 

„Az MKP OT már júniusban konkrét megoldási javaslattal élt. Bár a nyári tárgyalássorozatok nem hozták a várt eredményt, 140 nappal a választások és 50 nappal a jelöltlisták leadása előtt olyan lépéseket kezdeményeztünk, melyek az »egy magyar lista« megteremtését célozzák meg” – áll a párt a döntés után kiadott közleményében.

 

A két párt nyáron már valóban próbálkozott egy szélesebb magyar összefogás megteremtésével, de a tárgyalások akkor csúfos kudarcba fulladtak, és a két fél a külön indulásban látta a megoldást. A Parameter.sk tudósítása szerint ugyanakkor Bugár Béla, a Híd elnöke pár napja felvetette, hogyha koalícióban nem is, de egy választási pártot alkotva hajlandóak lennének a Híddal együtt nekivágni a választásoknak. Egy koalíció esetében ugyanis 5 helyett 7 százalékot kell összegyűjteni a pozsonyi parlamentbe való bekerüléshez, közös pártot alkotva ugyanakkor ez a korlát nem áll fenn. „Ebben az esetben a két párt képviselőjelöltjei egy harmadik párt listáján indulnának, és egy ilyen felállásban elég lenne 5 százaléknyi szavazatot begyűjteni” – fogalmazott Bugár a megoldásról, amelyre úgy tűnik, most az MKP is áldását adta.

 

Nagy a nyomás a pártokon, hogy fogjanak össze

 

A Híd az MKP mai döntését közleményében üdvözölte, de úgy fogalmazott,

 

„az MKP mai döntése után rendkívül intenzív párbeszéd vár ránk, főleg a tartalomról, vagyis arról, hogy mit akarunk elérni a következő választási időszakban”.

 

Egyébként mind Menyhártékra, mind Bugárékra komoly nyomás nehezedik, hogy fogjanak össze, és egy egységes magyar listával vágjanak neki a 2020-as választásoknak: a 2016-os választásokon még a Híd 6,5 százalékot szerzett, ezzel kiejtette a 4 százalékot kapó MKP-t.

 

Ezután a Híd Robert Fico Smer-pártjával lépett koalícióra, ám ez sokat ártott népszerűségének, Bugárék az idei EP-választáson csupán 2,6 százalékot kaptak, az MKP pedig éppen kiesett 4,96 százalékkal.

 

Vagyis, ha már májusban is összefognak a magyar pártok, jó eséllyel lenne szlovákiai magyar képviselet az EP-ben.

 

Mostanra a közvélemény-kutatások egyenként mindkét pártot az 5 százalékos bejutási küszöb alá mérik, ezért is racionális döntés a Menyhárt-Bugár összefogás a jövő évi választásokra.

 

Király Zsolt, a Körkép.sk publicistája azonban úgy látta, az MKP döntése „végleg eltörli a vegyespárt és a magyar párt közti morális különbséget”, és az összefogás hangoztatása valójában csak átverés. Az újságíró hiányolta, hogy az összefogásból kimaradnak a további felvidéki magyar politikai szereplők, így az Összefogás párt, az Új Egység mozgalom és a Magyar Fórum is, és a születendő MKP-Híd szövetség mögött Világi Oszkár felvidéki üzletembert látja.

 

BORÍTÓKÉP: Bugár Béla (balra) és Menyhárt József (jobbra)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

A Báró Wenckheim hazatér című regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat a más nyelvről fordított könyvek kategóriájában.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás