+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 26. hétfő, 20:27
Mégsem köt választási koalíciót a Híd és az MKP, legalábbis a Híd erről döntött. Így a közös 7 százalék helyett külön-külön kell 5-5 százalékot megugraniuk februárban.

Külön utakon vág neki a 2020-as szlovákiai parlamenti választásnak az Orbán-kormánnyal jóban levő, de a szlovák parlamentben régóta nem tényező Magyar Közösség Pártja (MKP), valamint az éppen komoly botrányba keveredett Bugár Béla vezette Híd-Most, ami a szlovák kormánykoalíció tagja jelenleg is, derült ki hétfő este.

 

Az MKP és az onnan pont tíz éve kivált, az etnikai politizálás helyett az interetnikus együttműködést hangsúlyozó, a magyar mellett a többi szlovákiai kisebbséget is képviselni igyekvő Híd együttműködése mindenképpen egy kényszermegoldás lett volna csak: a Híd ugyan korábban magabiztosan megugrotta volna az ötszázalékos bejutási küszöböt a közvélemény-kutatások szerint, az EP-választásokon hozott 2,59 százalékos szereplés óta azonban 4,3 százalék körülire mérik Bugárékat. Jobban az MKP sem áll – most éppen 3,5 százalékra mérik a Menyhárt József vezette pártot –, ám a párt a Hídnál jobban tudja mozgósítani szavazótáborát, ezt mutatja az EP-választáson elért 4,96 százalékos eredménye is.

 

Ravasz Ábel, Bugár pártjának alelnöke a részleteket ecsetelve azt mondta,

 

a két szlovákiai magyar párt együttműködése azon bukott meg, hogy az MKP azt akarta, fele-fele arányban állítson jelölteket a két párt. Ám a Híd szerint nem lehet úgy tárgyalni, ha ez az első és egyben az utolsó ajánlata a tárgyalópartnernek.

 

Sajtóinformációk szerint a Híd országos tanácsának 35 tagja szavazott az MKP-val alkotott választási koalíció ellen, öten mellette, és ketten tartózkodtak. A Híd persze így sem marad összefogás nélkül: a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevű kispárttal együtt indulnak el a 2020-as választáson. Bugár az MKP-val való összefogás kudarcáról szóló hétfői sajtótájékoztajóján hangsúlyozta: látja, hogy mindkét párt szeretné megvédeni a magyar kisebbség érdekeit, de a Most-Híd továbbra is képviselni kívánja az összes többi kisebbséget is.

 

 

Nyár elején, az MKP és a Híd közötti tárgyalások kezdetekor még szó volt arról, hogy az MKP esetleg felkúszik a Híd listájára, vagy fordítva, ezt azonban mindkét párt kizárta azóta, ahogy azt is, hogy választási pártot hozzanak létre. Így már csak egy lehetőségük van a külön indulást leszámítva: ha választási koalícióként indulnak el jövő február végén. Koalíció esetén azonban már nem 5, hanem 7 százalékos bejutási küszöböt kell megugraniuk. Így külön-külön kell majd 5-öt.

 

A felvidéki magyar szavazókért a Híd és az MKP mellett harcba száll majd a centrista-újhullámos Progresszív Szlovákia is, amely Zuzana Čaputová elnökválasztási kampányában már kampányolt magyarul az óriásplakátokon, és amely párt pont a hétvégén állt elő a magyar platformjával, és azt ígéri, hamarosan bemutatja a kisebbségekről szóló programját is.

 

Ha jobban meg szeretnéd érteni a szlovákiai eseményeket, olvasd el az Azonnali Jarábik Balázzsal készített interjúját!

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Most hétvégén ünnepli a protestmozgalom az egyéves születésnapját. A mostani hétvégére nagy tüntetésekkel készülnek, a társadalom többsége is mellettük áll.

Lesz-e egyáltalán idő egy győri előválasztásra, és van-e ehhez elég jelölt? A DK-n kívüli ellenzék civilekben gondolkozik.

A magyar biztosjelöltnek hétfőig kell plusz írásbeli kérdésekre válaszolnia. Elmondjuk, pontosan miket is kérdeznek Várhelyitől a külügyi szakbizottság tagjai.

A három bölcs vizsgálata nagyon megcsúszott, Orbán egyelőre nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra, a távozó Néppárt-elnök Daul pedig utódjára testálná az egész ügyet.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Narendra Modi kormányának csak azt követően tűnt fel, hogy Aatish Taseer nem jogosult az indiai állampolgárságra, hogy az újságíró egy cikkében kemény hangon bírálta a hatalmat.

A Google mesterséges intelligencián alapuló fejlesztése, a FreddieMeter meg is mondja, mennyire érsz fel a legendás énekeshez.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás