+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 26. hétfő, 20:27
Mégsem köt választási koalíciót a Híd és az MKP, legalábbis a Híd erről döntött. Így a közös 7 százalék helyett külön-külön kell 5-5 százalékot megugraniuk februárban.

Külön utakon vág neki a 2020-as szlovákiai parlamenti választásnak az Orbán-kormánnyal jóban levő, de a szlovák parlamentben régóta nem tényező Magyar Közösség Pártja (MKP), valamint az éppen komoly botrányba keveredett Bugár Béla vezette Híd-Most, ami a szlovák kormánykoalíció tagja jelenleg is, derült ki hétfő este.

 

Az MKP és az onnan pont tíz éve kivált, az etnikai politizálás helyett az interetnikus együttműködést hangsúlyozó, a magyar mellett a többi szlovákiai kisebbséget is képviselni igyekvő Híd együttműködése mindenképpen egy kényszermegoldás lett volna csak: a Híd ugyan korábban magabiztosan megugrotta volna az ötszázalékos bejutási küszöböt a közvélemény-kutatások szerint, az EP-választásokon hozott 2,59 százalékos szereplés óta azonban 4,3 százalék körülire mérik Bugárékat. Jobban az MKP sem áll – most éppen 3,5 százalékra mérik a Menyhárt József vezette pártot –, ám a párt a Hídnál jobban tudja mozgósítani szavazótáborát, ezt mutatja az EP-választáson elért 4,96 százalékos eredménye is.

 

Ravasz Ábel, Bugár pártjának alelnöke a részleteket ecsetelve azt mondta,

 

a két szlovákiai magyar párt együttműködése azon bukott meg, hogy az MKP azt akarta, fele-fele arányban állítson jelölteket a két párt. Ám a Híd szerint nem lehet úgy tárgyalni, ha ez az első és egyben az utolsó ajánlata a tárgyalópartnernek.

 

Sajtóinformációk szerint a Híd országos tanácsának 35 tagja szavazott az MKP-val alkotott választási koalíció ellen, öten mellette, és ketten tartózkodtak. A Híd persze így sem marad összefogás nélkül: a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevű kispárttal együtt indulnak el a 2020-as választáson. Bugár az MKP-val való összefogás kudarcáról szóló hétfői sajtótájékoztajóján hangsúlyozta: látja, hogy mindkét párt szeretné megvédeni a magyar kisebbség érdekeit, de a Most-Híd továbbra is képviselni kívánja az összes többi kisebbséget is.

 

 

Nyár elején, az MKP és a Híd közötti tárgyalások kezdetekor még szó volt arról, hogy az MKP esetleg felkúszik a Híd listájára, vagy fordítva, ezt azonban mindkét párt kizárta azóta, ahogy azt is, hogy választási pártot hozzanak létre. Így már csak egy lehetőségük van a külön indulást leszámítva: ha választási koalícióként indulnak el jövő február végén. Koalíció esetén azonban már nem 5, hanem 7 százalékos bejutási küszöböt kell megugraniuk. Így külön-külön kell majd 5-öt.

 

A felvidéki magyar szavazókért a Híd és az MKP mellett harcba száll majd a centrista-újhullámos Progresszív Szlovákia is, amely Zuzana Čaputová elnökválasztási kampányában már kampányolt magyarul az óriásplakátokon, és amely párt pont a hétvégén állt elő a magyar platformjával, és azt ígéri, hamarosan bemutatja a kisebbségekről szóló programját is.

 

Ha jobban meg szeretnéd érteni a szlovákiai eseményeket, olvasd el az Azonnali Jarábik Balázzsal készített interjúját!

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás