+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 26. hétfő, 20:27
Mégsem köt választási koalíciót a Híd és az MKP, legalábbis a Híd erről döntött. Így a közös 7 százalék helyett külön-külön kell 5-5 százalékot megugraniuk februárban.

Külön utakon vág neki a 2020-as szlovákiai parlamenti választásnak az Orbán-kormánnyal jóban levő, de a szlovák parlamentben régóta nem tényező Magyar Közösség Pártja (MKP), valamint az éppen komoly botrányba keveredett Bugár Béla vezette Híd-Most, ami a szlovák kormánykoalíció tagja jelenleg is, derült ki hétfő este.

 

Az MKP és az onnan pont tíz éve kivált, az etnikai politizálás helyett az interetnikus együttműködést hangsúlyozó, a magyar mellett a többi szlovákiai kisebbséget is képviselni igyekvő Híd együttműködése mindenképpen egy kényszermegoldás lett volna csak: a Híd ugyan korábban magabiztosan megugrotta volna az ötszázalékos bejutási küszöböt a közvélemény-kutatások szerint, az EP-választásokon hozott 2,59 százalékos szereplés óta azonban 4,3 százalék körülire mérik Bugárékat. Jobban az MKP sem áll – most éppen 3,5 százalékra mérik a Menyhárt József vezette pártot –, ám a párt a Hídnál jobban tudja mozgósítani szavazótáborát, ezt mutatja az EP-választáson elért 4,96 százalékos eredménye is.

 

Ravasz Ábel, Bugár pártjának alelnöke a részleteket ecsetelve azt mondta,

 

a két szlovákiai magyar párt együttműködése azon bukott meg, hogy az MKP azt akarta, fele-fele arányban állítson jelölteket a két párt. Ám a Híd szerint nem lehet úgy tárgyalni, ha ez az első és egyben az utolsó ajánlata a tárgyalópartnernek.

 

Sajtóinformációk szerint a Híd országos tanácsának 35 tagja szavazott az MKP-val alkotott választási koalíció ellen, öten mellette, és ketten tartózkodtak. A Híd persze így sem marad összefogás nélkül: a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevű kispárttal együtt indulnak el a 2020-as választáson. Bugár az MKP-val való összefogás kudarcáról szóló hétfői sajtótájékoztajóján hangsúlyozta: látja, hogy mindkét párt szeretné megvédeni a magyar kisebbség érdekeit, de a Most-Híd továbbra is képviselni kívánja az összes többi kisebbséget is.

 

 

Nyár elején, az MKP és a Híd közötti tárgyalások kezdetekor még szó volt arról, hogy az MKP esetleg felkúszik a Híd listájára, vagy fordítva, ezt azonban mindkét párt kizárta azóta, ahogy azt is, hogy választási pártot hozzanak létre. Így már csak egy lehetőségük van a külön indulást leszámítva: ha választási koalícióként indulnak el jövő február végén. Koalíció esetén azonban már nem 5, hanem 7 százalékos bejutási küszöböt kell megugraniuk. Így külön-külön kell majd 5-öt.

 

A felvidéki magyar szavazókért a Híd és az MKP mellett harcba száll majd a centrista-újhullámos Progresszív Szlovákia is, amely Zuzana Čaputová elnökválasztási kampányában már kampányolt magyarul az óriásplakátokon, és amely párt pont a hétvégén állt elő a magyar platformjával, és azt ígéri, hamarosan bemutatja a kisebbségekről szóló programját is.

 

Ha jobban meg szeretnéd érteni a szlovákiai eseményeket, olvasd el az Azonnali Jarábik Balázzsal készített interjúját!

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Többször is meg kellett szakítani az új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna újabb 30 napra felfüggeszteni a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás