+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 26. hétfő, 20:27
Mégsem köt választási koalíciót a Híd és az MKP, legalábbis a Híd erről döntött. Így a közös 7 százalék helyett külön-külön kell 5-5 százalékot megugraniuk februárban.

Külön utakon vág neki a 2020-as szlovákiai parlamenti választásnak az Orbán-kormánnyal jóban levő, de a szlovák parlamentben régóta nem tényező Magyar Közösség Pártja (MKP), valamint az éppen komoly botrányba keveredett Bugár Béla vezette Híd-Most, ami a szlovák kormánykoalíció tagja jelenleg is, derült ki hétfő este.

 

Az MKP és az onnan pont tíz éve kivált, az etnikai politizálás helyett az interetnikus együttműködést hangsúlyozó, a magyar mellett a többi szlovákiai kisebbséget is képviselni igyekvő Híd együttműködése mindenképpen egy kényszermegoldás lett volna csak: a Híd ugyan korábban magabiztosan megugrotta volna az ötszázalékos bejutási küszöböt a közvélemény-kutatások szerint, az EP-választásokon hozott 2,59 százalékos szereplés óta azonban 4,3 százalék körülire mérik Bugárékat. Jobban az MKP sem áll – most éppen 3,5 százalékra mérik a Menyhárt József vezette pártot –, ám a párt a Hídnál jobban tudja mozgósítani szavazótáborát, ezt mutatja az EP-választáson elért 4,96 százalékos eredménye is.

 

Ravasz Ábel, Bugár pártjának alelnöke a részleteket ecsetelve azt mondta,

 

a két szlovákiai magyar párt együttműködése azon bukott meg, hogy az MKP azt akarta, fele-fele arányban állítson jelölteket a két párt. Ám a Híd szerint nem lehet úgy tárgyalni, ha ez az első és egyben az utolsó ajánlata a tárgyalópartnernek.

 

Sajtóinformációk szerint a Híd országos tanácsának 35 tagja szavazott az MKP-val alkotott választási koalíció ellen, öten mellette, és ketten tartózkodtak. A Híd persze így sem marad összefogás nélkül: a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség nevű kispárttal együtt indulnak el a 2020-as választáson. Bugár az MKP-val való összefogás kudarcáról szóló hétfői sajtótájékoztajóján hangsúlyozta: látja, hogy mindkét párt szeretné megvédeni a magyar kisebbség érdekeit, de a Most-Híd továbbra is képviselni kívánja az összes többi kisebbséget is.

 

 

Nyár elején, az MKP és a Híd közötti tárgyalások kezdetekor még szó volt arról, hogy az MKP esetleg felkúszik a Híd listájára, vagy fordítva, ezt azonban mindkét párt kizárta azóta, ahogy azt is, hogy választási pártot hozzanak létre. Így már csak egy lehetőségük van a külön indulást leszámítva: ha választási koalícióként indulnak el jövő február végén. Koalíció esetén azonban már nem 5, hanem 7 százalékos bejutási küszöböt kell megugraniuk. Így külön-külön kell majd 5-öt.

 

A felvidéki magyar szavazókért a Híd és az MKP mellett harcba száll majd a centrista-újhullámos Progresszív Szlovákia is, amely Zuzana Čaputová elnökválasztási kampányában már kampányolt magyarul az óriásplakátokon, és amely párt pont a hétvégén állt elő a magyar platformjával, és azt ígéri, hamarosan bemutatja a kisebbségekről szóló programját is.

 

Ha jobban meg szeretnéd érteni a szlovákiai eseményeket, olvasd el az Azonnali Jarábik Balázzsal készített interjúját!

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy szivárogtató szerint az elnök nyolcszor is vizsgálatot kért Zelenszkijtől Joe Biden ellen, de Trump szerint csak a
balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

De német és olasz régiók is szívesen csatlakoznának a helvét államszövetséghez. Te belépnél?

Szeptember 20-ára írták ki viccből az ufókutató körökben legendás 51-es körzet megrohamozását az USA-ban, amiből már mindenki kihátrált, de pár cég azért keresne egy kis pénzt az ufóhívőkön.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás