+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 23. szerda, 18:50
Ezúttal „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” a Magyar Közösség Pártja borította a terveket, szélesebb együttműködést követelnek.

Bár a múlt héten a két legnagyobb szlovákiai magyar párt, a Bugár Béla-féle, a szlovák kormánykoalícióban bent lévő Híd és a Menyhárt József-féle orbánista, parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja (MKP) még abban egyeztek meg, hogy közös választási pártot hoznak létre a jövő februárban esedékes szlovák parlamenti választások előtt, az MKP keddi ülésén úgy döntött,

 

kihátrál az eddig körvonalazódó együttműködésből, és szélesebb, ötpárti egyeztetéseket javasol majd.

 

Megváltozott a politikai helyzet

 

Az eredeti terv szerint ugyanis a választási párt három szervezetből állt volna: a Hídból, az MKP-ból és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségből (MKDSZ). Az általuk létrehozott választási párt a Régiók Pártja Híd MKP nevet kapta volna, az új választási párt pedig közös kampánystábbal és választási programmal dolgozott volna, és nézetkülönbségeik ellenére a parlamentbe jutás után is közös frakciót hoztak volna létre. Ráadásul mivel nem koalícióról, hanem közös pártról lett volna szó, a szervezetnek elég lett volna az 5 százalékos bejutási küszöböt megugrania, és nem lett volna szükség 7 százalékot gyűjtenie.

 

Ezt a tervet borította szerdán az MKP. A párt sajtótitkára, Králik Róbert szerda reggel az Új Szóval tudatta, hogy „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” nem fogadták el a Híddal és az MKDSZ-szel való választási párt létrehozását, ehelyett a párt az eddiginél szélesebb, ötpárti egyeztetést javasol. Menyhárt József MKP-vezér a Paraméter.sk-nak adott interjújában a párt döntését azzal indokolta, hogy kedden a szlovák belügy hivatalosan is bejegyezte az Összefogás nevű, szintén magyar mozgalmat,

 

„így az most már teljes értékű politikai erőként kapcsolódhat be a folyamatokba”.

 

Ezzel tehát Menyhárt azt próbálhatja elérni, hogy az MKP-n, a Hídon és az MKDSZ-en felül a másik két magyar szervezetet, a fentebb említett Összefogás pártot és a Magyar Fórumot is vegyék be a tárgyalásokba. Kérdés azonban, hogy ezt Bugárék elfogadják-e.

 

Mindenképp össze kell fogni, de hogyan?

 

Bugár a döntésről az Új Szó szerint elmondta, nem tudja annak pontos okát, mindenesetre ezzel az MKP „történelmi lehetőséget szalasztott el”. Hozzátette: a jövőben tárgyalni fog más kisebbségeket képviselő és a harmadik szektor szervezeteivel is.

 

„Most, amikor a szlovákiai magyarságot megszólítani kívánó szubjektumok osztódással szaporodnak, felkínáltuk a legésszerűbb és leghatékonyabb megoldást,

 

és ami a legfontosabb, a formálódó egységből, illetve az erről szóló tárgyalásokból senkit sem kívántunk kizárni” – fogalmazott a Híd közleményében, arról viszont nem ejtettek szót, hogy tárgyalásba kezdenek-e az Összefogással és a Magyar Fórummal.

 

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke üdvözölte az MKP döntését, és remélte, hogy a két párt mihamarabb megegyezik az együttműködésről. Hozzátette, reméli, mihamarabb tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, hogy „tisztességes magyar alternatívát” kínáljanak fel a magyar választóknak.

 

Egyébként mind Menyhártékra, mind Bugárékra komoly nyomás nehezedik, hogy fogjanak össze a 2020-as választásokra: 2016-ban még a Híd 6,5 százalékot szerzett, ezzel kiejtette a 4 százalékot kapó MKP-t. Ezután a Híd Robert Fico Smer-pártjával lépett koalícióra, ám ez sokat ártott népszerűségének, Bugárék az idei EP-választáson csupán 2,6 százalékot kaptak, az MKP pedig éppen kiesett 4,96 százalékkal az Európai Parlamentből.

 

Vagyis ha már májusban is összefogtak volna a magyar pártok, jó eséllyel lenne szlovákiai magyar képviselet az EP-ben.

 

Az AKO legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a Híd-Most 3,9, az MKP pedig 3,1 százaléknyi szavazatot szerezne a választáson, ezért is racionális döntés lehet egy szélesebb spektrumú összefogás létrehozása a jövő évi választásokra.

 

BORÍTÓKÉP: Bugár Béla (balra) és Menyhárt József (jobbra) / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

A horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás