+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. október 23. szerda, 18:50
Ezúttal „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” a Magyar Közösség Pártja borította a terveket, szélesebb együttműködést követelnek.

Bár a múlt héten a két legnagyobb szlovákiai magyar párt, a Bugár Béla-féle, a szlovák kormánykoalícióban bent lévő Híd és a Menyhárt József-féle orbánista, parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja (MKP) még abban egyeztek meg, hogy közös választási pártot hoznak létre a jövő februárban esedékes szlovák parlamenti választások előtt, az MKP keddi ülésén úgy döntött,

 

kihátrál az eddig körvonalazódó együttműködésből, és szélesebb, ötpárti egyeztetéseket javasol majd.

 

Megváltozott a politikai helyzet

 

Az eredeti terv szerint ugyanis a választási párt három szervezetből állt volna: a Hídból, az MKP-ból és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségből (MKDSZ). Az általuk létrehozott választási párt a Régiók Pártja Híd MKP nevet kapta volna, az új választási párt pedig közös kampánystábbal és választási programmal dolgozott volna, és nézetkülönbségeik ellenére a parlamentbe jutás után is közös frakciót hoztak volna létre. Ráadásul mivel nem koalícióról, hanem közös pártról lett volna szó, a szervezetnek elég lett volna az 5 százalékos bejutási küszöböt megugrania, és nem lett volna szükség 7 százalékot gyűjtenie.

 

Ezt a tervet borította szerdán az MKP. A párt sajtótitkára, Králik Róbert szerda reggel az Új Szóval tudatta, hogy „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” nem fogadták el a Híddal és az MKDSZ-szel való választási párt létrehozását, ehelyett a párt az eddiginél szélesebb, ötpárti egyeztetést javasol. Menyhárt József MKP-vezér a Paraméter.sk-nak adott interjújában a párt döntését azzal indokolta, hogy kedden a szlovák belügy hivatalosan is bejegyezte az Összefogás nevű, szintén magyar mozgalmat,

 

„így az most már teljes értékű politikai erőként kapcsolódhat be a folyamatokba”.

 

Ezzel tehát Menyhárt azt próbálhatja elérni, hogy az MKP-n, a Hídon és az MKDSZ-en felül a másik két magyar szervezetet, a fentebb említett Összefogás pártot és a Magyar Fórumot is vegyék be a tárgyalásokba. Kérdés azonban, hogy ezt Bugárék elfogadják-e.

 

Mindenképp össze kell fogni, de hogyan?

 

Bugár a döntésről az Új Szó szerint elmondta, nem tudja annak pontos okát, mindenesetre ezzel az MKP „történelmi lehetőséget szalasztott el”. Hozzátette: a jövőben tárgyalni fog más kisebbségeket képviselő és a harmadik szektor szervezeteivel is.

 

„Most, amikor a szlovákiai magyarságot megszólítani kívánó szubjektumok osztódással szaporodnak, felkínáltuk a legésszerűbb és leghatékonyabb megoldást,

 

és ami a legfontosabb, a formálódó egységből, illetve az erről szóló tárgyalásokból senkit sem kívántunk kizárni” – fogalmazott a Híd közleményében, arról viszont nem ejtettek szót, hogy tárgyalásba kezdenek-e az Összefogással és a Magyar Fórummal.

 

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke üdvözölte az MKP döntését, és remélte, hogy a két párt mihamarabb megegyezik az együttműködésről. Hozzátette, reméli, mihamarabb tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, hogy „tisztességes magyar alternatívát” kínáljanak fel a magyar választóknak.

 

Egyébként mind Menyhártékra, mind Bugárékra komoly nyomás nehezedik, hogy fogjanak össze a 2020-as választásokra: 2016-ban még a Híd 6,5 százalékot szerzett, ezzel kiejtette a 4 százalékot kapó MKP-t. Ezután a Híd Robert Fico Smer-pártjával lépett koalícióra, ám ez sokat ártott népszerűségének, Bugárék az idei EP-választáson csupán 2,6 százalékot kaptak, az MKP pedig éppen kiesett 4,96 százalékkal az Európai Parlamentből.

 

Vagyis ha már májusban is összefogtak volna a magyar pártok, jó eséllyel lenne szlovákiai magyar képviselet az EP-ben.

 

Az AKO legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a Híd-Most 3,9, az MKP pedig 3,1 százaléknyi szavazatot szerezne a választáson, ezért is racionális döntés lehet egy szélesebb spektrumú összefogás létrehozása a jövő évi választásokra.

 

BORÍTÓKÉP: Bugár Béla (balra) és Menyhárt József (jobbra) / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás