Nem tárgyalnak tovább Bugárék a szlovákiai magyar pártok együttműködéséről, így nem lesz egységes magyar lista

Szerző: Illés Gergő
2019.11.01. 20:15

Egyre távolabb a teljes magyar összefogás Szlovákiában: a pártok már nem a tárgyalóasztal mellett vitatkoznak, hanem vitriolos hangú közleményekben üzengetnek egymásnak.

Nem tárgyalnak tovább Bugárék a szlovákiai magyar pártok együttműködéséről, így nem lesz egységes magyar lista

Csütörtök este közleményben jelentette be a Bugár Béla-féle szlovákiai Híd-Most párt, hogy nem folytatja a tárgyalásokat a magyar nemzetiségű választókat képviselő pártok választások előtti együttműködéséről – minderről a pozsonyi Új Szó számolt be. Bugár Béla pártjának szóvivője a döntést azzal indokolta, hogy a többi magyar szervezet részéről

„nem volt őszinte a megegyezési szándék, ezért a Híd nem látja értelmét a tárgyalások folytatásának”.

Ötpárti helyett hárompárti lett az Összefogás

Ezzel gyakorlatilag nyilvánvalóvá vált, hogy a jövő februári szlovák parlamenti választásokra nem születik majd egységes magyar lista. Pedig erre lett volna esély: eredetileg a Bugár-féle Híd, valamint a Menyhárt József-féle a Magyar Közösség Pártja a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) alakított volna egy választási pártot annak érdekében, hogy jövő február után is garantált legyen a magyar érdekképviselet a pozsonyi szlovák parlamentben. Az általuk létrehozott választási párt a Régiók Pártja Híd MKP nevet kapta volna, és közös kampánystábot, választási programot, sőt parlamenti frakciót irányozott elő.

Alig pár nappal az összefogásról szóló döntés megszületése után ugyanakkor az MKP „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” kihátrált az együttműködésből, és bejelentette: szélesebb, ötpárti egyeztetéseket javasol majd. Az ok hivatalosan az volt, hogy az újonnan megalakult Összefogás pártot, valamint a Magyar Fórumot is bevegyék a tárgyalásokba.

Ennek végül az lett az eredménye, az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum csütörtökön hárompárti közleményt adott ki, melyben bejelentette:

együtt létrehoznak egy választási pártot, ennek a neve Magyar Közösségi Összefogás lesz majd.

Kimaradt tehát a Híd és az MKDSZ, akikkel a közlemény szerint ott buktak el a tárgyalások, hogy azok a nem tudták kizárni a Robert Fico-féle Smerrel való együttműködést a választás után. Bugárék 2016-ban a Smerrel és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) fogtak össze, azóta ők alkotják a szlovák kormánykoalíciót. A Fico-párt, mint koalíciós partner ugyanakkor az MKP-nak vállalhatatlan, ezért a közleményben arról is írtak: ha a Híd és az MKDSZ átértékeli a Smerrel kapcsolatos álláspontját, csak akkor várják őket vissza tárgyalni.

A tárgyalásokat végérvényesen befejezettnek tekintjük” 

Erre válaszul nyilatkozta azt a Híd, hogy az újonnan megalakult összefogás „már a politikai karrierje kezdetén ferdít és féligazságokat tüntet fel”, hiszen nem számol be arról, hogy a Híd kompromisszummal érkezett a tárgyalásokra. A párt ugyanis azt javasolta, hogy ha a választások után koalíciókötésre kerül a sor, akkor a magyarok ne csak a szélsőjobbos L'SNS-t, a nacionalista SNS-t és a Fico-féle Smert, hanem az Igor Matovič-féle jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OL'aNO) pártját is.

„A tárgyalásokat jelen pillanatban végérvényesen befejezettnek tekintjük. Arra összpontosítunk, ami a választóink számára fontos: nemzetiségi és regionális érdekképviselet megteremtése a parlamentben és a kormányban is” – áll a Híd közleményében.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke szerint viszont Bugárék ajánlata komolytalan volt, hiszen „gondolhatunk bármit Igor Matovičról, de az ő és a Smer tevékenysége között diametrális különbség van.” Szerinte a Smer maffiaállamot épített, szétlopta az országot, Matovič politikai hibáinak listája azért rövidebb ennél. Ha pedig az OL'aNO bejut a parlamentbe, akkor

„nélkülük valószínűleg nem lehet egy jobboldali kormányt létrehozni", vagyis aki Matovičot kizárja, „az azt üzeni, hogy nem akar kormányváltást”.

Keddig adtak időt a Hídnak

Ha azt gondolnád, hogy a magyarok közti adok-kapok ennyivel véget ért, nem is tévedhettél volna nagyobbat. Pétek délelőtt ugyanis az Összefogás is válaszolt a Híd közleményére, melyben arról beszélnek, hogy a Hídnak „fontosabb a maffiaállamot működtető Smerhez és a Robert Ficóhoz való ragaszkodás, mint a közös magyar indulás”. A szövetség bejelentette: a Hídnak még keddig van ideje meggondolnia magát és folytatni a tárgyalásokat, és különben is, a párt „történelmi esélyt kapott, melyet felelőtlenül eldobott” a tárgyalásokon.

„Mozgalmunk felszólítja a Híd demokratikus érzelmű, becsületes tagjait és tisztségviselőit, hogy fontolják meg csatlakozásukat a közös magyar egységhez!”

– fogalmaz az Összefogás közleménye.

A magyar összefogás kulcskérdés lenne a szlovák érdekképviselet szempontjából, mivel külön-külön mind a Hidat, mind az MKP-t a parlamenti küszöb alatt mérik a közvélemény-kutatások. Bugárék az idei EP-választáson csupán 2,6 százalékot kaptak, az MKP pedig 4,96 százalékkal éppen kiesett az Európai Parlamentből. Vagyis, ha már májusban is összefogtak volna a magyar pártok, jó eséllyel lenne szlovákiai magyar képviselet az EP-ben.

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek