+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Illés Gergő
2019. október 1. kedd, 11:47
Miután az Osztrák Szabadságpárt felső-ausztriai elnöke bejelentette, Strache FPÖ-tagságát kedden fogja felfüggeszteni az elnökség, a bukott alkancellár kedd reggel ezt megelőzendő bejelentette: maga függeszti fel a párttagságot, és kivonul a politikából. Közben Strache ellen egyre ellenségesebb a hangulat a párton belül, sokak szerint a volt alkancellár miatt szerepelt olyan rosszul az FPÖ most vasárnap.

A vasárnapi osztrák előrehozott parlamenti választások legnagyobb vesztese a szélsőjobboldali FPÖ. A párt, melynek volt elnöke nemrégiben még Orbán Viktor munkahelyének teraszán cigizett, húsz százalékos eredményt sem tudott elérni vasárnap, így minden bizonnyal ellenzékbe fog kényszerülni.

 

Ennél nagyobb gond számukra azonban, hogy a pártot átszelik a törésvonalak, amelyek 2005 után ismét pártszakadáshoz vezethetnek. Akkor Jörg Haider lépett ki, és vette át tőle az FPÖ-t Heinz-Christian Strache. Most Strache kényszerülhet távozásra – pontosabban:

 

a bukott alkancellárt saját pártja akarta kirakni.

 

Mint ismert, az egész mostani előrehozott választásokra Strache ibiziai videója miatt került sor. A politikus májusban visszalépett a pártelnökségtől. De folyamatosan jöttek a botrányok utána is. A választások előtt egy héttel az is kiderült – mivel az FPÖ új bécsi elnöke, az Azonnali által is meginterjúvolt Dominik Nepp volt szíves elmondani –, hogy Strache pártpénzen élt nagylábon: havi 10 000 euró állt rendelkezésére, és a hírek szerint felesége is kapott a párttól havi 11 000 eurót.

 

Strache végül el se indult a választásokon, helyette felesége szerepelt a párt bécsi listáján. De Philippa Strache állítólag annyira megsértődött az FPÖ-re, amely gyakorlatilag folyamatosan pakolta ki Strache botrányait a sajtónak, hogy hétfőn bejelentette: nem is veszi át a mandátumát.

 

Strache is teljesen elszigetelődött a párton belül, ráadásul láthatóan már korábbi népszerűsége is elveszett: számos FPÖ-s Strache Facebook-oldalán gyalázza a volt pártelnököt, mert őt teszik felelőssé az FPÖ csúfos választási szerepléséért.

 

Azaz Strachénak arról is le kell tennie talán, hogy jövőre egy önálló listával induljon el a bécsi tartományi választásokon. Az édes bosszúban ugyanis egyre kevesebb FPÖ-s követné.

 

Az azonban már egyre biztosabb: FPÖ-s szinekben Strache már nem lesz része az osztrák politikának. Már korábban is cikkezett az osztrák sajtó és az Azonnali arról, hogy vélhetően az FPÖ-ből kizárják Strachét a választások után. Ez most már nem csak pletyka: Mandred Haimbuchner, az FPÖ felső-ausztriai elnöke az OÖ Nachrichten napilapnak hétfőn elárulta: kedden ül össze az FPÖ elnöksége, ahol felfüggesztik Strache párttagságát. Ez az első lépés, hogy az FPÖ-t 2005 és 2019 között vezető politikust végleg kilökje a soraiból a pártja. 

 

Ezt megelőzendő kedd reggel a volt alkancellár egy borbárban tett bejelentést a sajtónak Bécs belvárosában: eszerint

 

felfüggeszti saját párttagságát és visszavonul a politikából, a magánszférában kezdi újra.

 

Strache a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy az ellene felhozott vádak a tízezer eurós havi számlával kapcsolatban hamisak, s egyúttal mindenkit felszólított, hogy ne legyen előítéletes az üggyel kapcsolatban. 

 

Ezzel Strache beelőzte pártjának szövetségi végrehajtó bizottságát, mely most délután ült volna össze, Strache felfüggesztése és kizárása céljából. A volt alkancellár azt is közölte, az országos pártvezetés nem volt hajlandó vele párbeszédet folytatni az üggyel kapcsolatban. Strache az osztrák sajtó információi szerint a magánszférába távozna. Hogy ott a fogtechnikus végzettségű politikus mihez kezdene, nem tudni.

 

BORÍTÓKÉP: Norbert Hofer (balra), Strache (középen) és Herbert Kickl (jobbra) FPÖ-s politikusok. HC Strache / Facebook

 

Heinz-Christian Strache politikai karrierjétől a 2010-es bécsi választásokra írt kampányrapjével búcsúzunk:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás