+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 30. hétfő, 19:16
Nehezményezi, hogy az Ibiza-botrány miatt egyre ellenségesebb a párton belüli hangulat a férje ellen. Aki mellesleg pletykák szerint fontolgatja, hogy otthagyja a politikát.

Az osztrák szélsőjobboldali FPÖ volt a vasárnapi előrehozott parlamenti választások nagy vesztese, ugyanis az Ibiza-videó, Heinz-Christian Strache alkancellár lemondása és az ÖVP-FPÖ-kormánykoalíció összeomlása után megrendült párt két évvel ezelőtti eredményéhez képest majdnem tíz százalékpontot rontva csupán 16 százalékkal futott be a választásokat fölényesen nyerő, Kurz-féle Néppárt és a gyengélkedő szocdemek mögé.

 

Nem tetszett Philippának, hogy betámadták a férjét

 

Ugyanakkor nemcsak az FPÖ, hanem a Strache-család sem lehetett boldog vasárnap este: az Ibiza-videóba belebukott, és addigra az FPÖ-nek is kellőképp kínos HC Strache ugyanis

 

májusban még azzal a feltétellel nem ült be az Európai Parlamentbe, ha felesége elindulhat a párt listáján az előrehozott választásokon.

 

Ugyanis az osztrák választási rendszer sajátosságai miatt a szavazók májusban preferenciális szavazással a korábban még a lista utolsó helyén szereplő HC Strachét előrerepítették, így a volt alkancellár akár be is ülhetett volna az EP-be, de végül feltétele elfogadása miatt ezt nem tette meg. Az állatvédelemmel kampányoló Philippa Strache így meg is kapta a harmadik helyet a Szabadságpárt bécsi listáján, de miután vasárnap 14 százalékkal az FPÖ becsúszott a fővárosban már a 20 százalékot verdeső Zöldek, a még mindig legerősebb szocdemek és az egyre jobban muzsikáló ÖVP mögé a negyedik helyre, Strache nejének mandátuma is kérdésessé vált.

 

Még nem végleges, hogy a több mint egymillió, folyamatosan beérkező levélszavazattal meglehet-e Philippa Strache számára a parlamenti mandátum, de az ex-alkancellár felesége hétfőn pontot tett a sztori végére: az Österreich napilap szerint kijelentette, nem veszi át parlamenti mandátumát a férje felé irányuló, egyre ellenségesebb pártbéli légkör miatt. Ezzel elmondása szerint

 

jelzést akart küldeni mindazon intrikálóknak, akik szisztematikusan „rombolják le” férje reputációját a párton belül.

 

És valóban: az Österreich az FPÖ-pártközpontban sok olyan hangot hallott vasárnap este, akik az előző koalíció bukását hozó Ibiza-videót – melyben Strache egy kamuorosz-oligarchának arról beszél, hogy az vegye meg neki a Kronen Zeitung bulvárlapot, cserébe majd kormányon közbeszerzésekkel honorálja mindezt –, ezzel pedig közvetlenül a volt alkancellárt teszik felelőssé a választási vereségért. Mások a párt kampányát látják a kudarc fő okának: Norbert Hofer társelnök az egész kampányban az ÖVP-FPÖ-együttműködés folytatása mellett foglalt állást, ez az „ÖVP-hez való dörgölőzés” pedig a párt egyik prominense szerint megzavarta a törzsszavazókat, akik inkább otthon maradtak vasárnap.

 

HC Strache a magánszférában folytatná?

 

Az eredmény után valószínűleg a párt ellenzékbe vonul, ennek szükségességét a párt radikális szárnyához tartozó Herbert Kickl ismerte fel egy FPÖ-s forrás szerint, aki azt is hozzátette: a párt másik elnökéből, Norbert Hoferből hiányzik a karizma és az arcél.

 

Strache körül is egyre inkább szorul a hurok a párton belül, főleg azután, hogy a Heute bulvárlap információi szerint a bécsi FPÖ Strache számára saját bankszámlát vezetett havi tízezer eurós összeggel,

 

a pártelnök pedig ebből magánkiadásait, 3500 eurós havi lakbérét és többek között a feleség Philippa Strache ruháit is finanszírozta.

 

Az Österreich napilap szerint ráadásul még ezen a tízezer eurós összegen felül további tizenegyezer állt Philippa rendelkezésére magánkiadásainak fedezésére, ám ezeket a vádakat Strachéék tagadják.

 

A volt alkancellár mindenesetre még nem nyilvánult meg, mi is lesz vele a választás után, de közeli környezetéből az Österreich úgy tudja, elege lett a politikából és a sárdobálásból, és most a magánszektorban szeretne elhelyezkedni. A másik lehetőség, hogy saját listát állít a bécsi tartományi választásokra jövőre, de persze mindezek leginkább csak találgatások.

 

BORÍTÓKÉP: Philippa Strache / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás