+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 30. hétfő, 19:16
Nehezményezi, hogy az Ibiza-botrány miatt egyre ellenségesebb a párton belüli hangulat a férje ellen. Aki mellesleg pletykák szerint fontolgatja, hogy otthagyja a politikát.

Az osztrák szélsőjobboldali FPÖ volt a vasárnapi előrehozott parlamenti választások nagy vesztese, ugyanis az Ibiza-videó, Heinz-Christian Strache alkancellár lemondása és az ÖVP-FPÖ-kormánykoalíció összeomlása után megrendült párt két évvel ezelőtti eredményéhez képest majdnem tíz százalékpontot rontva csupán 16 százalékkal futott be a választásokat fölényesen nyerő, Kurz-féle Néppárt és a gyengélkedő szocdemek mögé.

 

Nem tetszett Philippának, hogy betámadták a férjét

 

Ugyanakkor nemcsak az FPÖ, hanem a Strache-család sem lehetett boldog vasárnap este: az Ibiza-videóba belebukott, és addigra az FPÖ-nek is kellőképp kínos HC Strache ugyanis

 

májusban még azzal a feltétellel nem ült be az Európai Parlamentbe, ha felesége elindulhat a párt listáján az előrehozott választásokon.

 

Ugyanis az osztrák választási rendszer sajátosságai miatt a szavazók májusban preferenciális szavazással a korábban még a lista utolsó helyén szereplő HC Strachét előrerepítették, így a volt alkancellár akár be is ülhetett volna az EP-be, de végül feltétele elfogadása miatt ezt nem tette meg. Az állatvédelemmel kampányoló Philippa Strache így meg is kapta a harmadik helyet a Szabadságpárt bécsi listáján, de miután vasárnap 14 százalékkal az FPÖ becsúszott a fővárosban már a 20 százalékot verdeső Zöldek, a még mindig legerősebb szocdemek és az egyre jobban muzsikáló ÖVP mögé a negyedik helyre, Strache nejének mandátuma is kérdésessé vált.

 

Még nem végleges, hogy a több mint egymillió, folyamatosan beérkező levélszavazattal meglehet-e Philippa Strache számára a parlamenti mandátum, de az ex-alkancellár felesége hétfőn pontot tett a sztori végére: az Österreich napilap szerint kijelentette, nem veszi át parlamenti mandátumát a férje felé irányuló, egyre ellenségesebb pártbéli légkör miatt. Ezzel elmondása szerint

 

jelzést akart küldeni mindazon intrikálóknak, akik szisztematikusan „rombolják le” férje reputációját a párton belül.

 

És valóban: az Österreich az FPÖ-pártközpontban sok olyan hangot hallott vasárnap este, akik az előző koalíció bukását hozó Ibiza-videót – melyben Strache egy kamuorosz-oligarchának arról beszél, hogy az vegye meg neki a Kronen Zeitung bulvárlapot, cserébe majd kormányon közbeszerzésekkel honorálja mindezt –, ezzel pedig közvetlenül a volt alkancellárt teszik felelőssé a választási vereségért. Mások a párt kampányát látják a kudarc fő okának: Norbert Hofer társelnök az egész kampányban az ÖVP-FPÖ-együttműködés folytatása mellett foglalt állást, ez az „ÖVP-hez való dörgölőzés” pedig a párt egyik prominense szerint megzavarta a törzsszavazókat, akik inkább otthon maradtak vasárnap.

 

HC Strache a magánszférában folytatná?

 

Az eredmény után valószínűleg a párt ellenzékbe vonul, ennek szükségességét a párt radikális szárnyához tartozó Herbert Kickl ismerte fel egy FPÖ-s forrás szerint, aki azt is hozzátette: a párt másik elnökéből, Norbert Hoferből hiányzik a karizma és az arcél.

 

Strache körül is egyre inkább szorul a hurok a párton belül, főleg azután, hogy a Heute bulvárlap információi szerint a bécsi FPÖ Strache számára saját bankszámlát vezetett havi tízezer eurós összeggel,

 

a pártelnök pedig ebből magánkiadásait, 3500 eurós havi lakbérét és többek között a feleség Philippa Strache ruháit is finanszírozta.

 

Az Österreich napilap szerint ráadásul még ezen a tízezer eurós összegen felül további tizenegyezer állt Philippa rendelkezésére magánkiadásainak fedezésére, ám ezeket a vádakat Strachéék tagadják.

 

A volt alkancellár mindenesetre még nem nyilvánult meg, mi is lesz vele a választás után, de közeli környezetéből az Österreich úgy tudja, elege lett a politikából és a sárdobálásból, és most a magánszektorban szeretne elhelyezkedni. A másik lehetőség, hogy saját listát állít a bécsi tartományi választásokra jövőre, de persze mindezek leginkább csak találgatások.

 

BORÍTÓKÉP: Philippa Strache / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás