Úgy megharagudott Strache felesége az FPÖ-re, hogy be sem ül a parlamentbe

Szerző: Illés Gergő
2019.09.30. 19:16

Nehezményezi, hogy az Ibiza-botrány miatt egyre ellenségesebb a párton belüli hangulat a férje ellen. Aki mellesleg pletykák szerint fontolgatja, hogy otthagyja a politikát.

Úgy megharagudott Strache felesége az FPÖ-re, hogy be sem ül a parlamentbe

Az osztrák szélsőjobboldali FPÖ volt a vasárnapi előrehozott parlamenti választások nagy vesztese, ugyanis az Ibiza-videó, Heinz-Christian Strache alkancellár lemondása és az ÖVP-FPÖ-kormánykoalíció összeomlása után megrendült párt két évvel ezelőtti eredményéhez képest majdnem tíz százalékpontot rontva csupán 16 százalékkal futott be a választásokat fölényesen nyerő, Kurz-féle Néppárt és a gyengélkedő szocdemek mögé.

Nem tetszett Philippának, hogy betámadták a férjét

Ugyanakkor nemcsak az FPÖ, hanem a Strache-család sem lehetett boldog vasárnap este: az Ibiza-videóba belebukott, és addigra az FPÖ-nek is kellőképp kínos HC Strache ugyanis

májusban még azzal a feltétellel nem ült be az Európai Parlamentbe, ha felesége elindulhat a párt listáján az előrehozott választásokon.

Ugyanis az osztrák választási rendszer sajátosságai miatt a szavazók májusban preferenciális szavazással a korábban még a lista utolsó helyén szereplő HC Strachét előrerepítették, így a volt alkancellár akár be is ülhetett volna az EP-be, de végül feltétele elfogadása miatt ezt nem tette meg. Az állatvédelemmel kampányoló Philippa Strache így meg is kapta a harmadik helyet a Szabadságpárt bécsi listáján, de miután vasárnap 14 százalékkal az FPÖ becsúszott a fővárosban már a 20 százalékot verdeső Zöldek, a még mindig legerősebb szocdemek és az egyre jobban muzsikáló ÖVP mögé a negyedik helyre, Strache nejének mandátuma is kérdésessé vált.

Még nem végleges, hogy a több mint egymillió, folyamatosan beérkező levélszavazattal meglehet-e Philippa Strache számára a parlamenti mandátum, de az ex-alkancellár felesége hétfőn pontot tett a sztori végére: az Österreich napilap szerint kijelentette, nem veszi át parlamenti mandátumát a férje felé irányuló, egyre ellenségesebb pártbéli légkör miatt. Ezzel elmondása szerint

jelzést akart küldeni mindazon intrikálóknak, akik szisztematikusan „rombolják le” férje reputációját a párton belül.

És valóban: az Österreich az FPÖ-pártközpontban sok olyan hangot hallott vasárnap este, akik az előző koalíció bukását hozó Ibiza-videót – melyben Strache egy kamuorosz-oligarchának arról beszél, hogy az vegye meg neki a Kronen Zeitung bulvárlapot, cserébe majd kormányon közbeszerzésekkel honorálja mindezt –, ezzel pedig közvetlenül a volt alkancellárt teszik felelőssé a választási vereségért. Mások a párt kampányát látják a kudarc fő okának: Norbert Hofer társelnök az egész kampányban az ÖVP-FPÖ-együttműködés folytatása mellett foglalt állást, ez az „ÖVP-hez való dörgölőzés” pedig a párt egyik prominense szerint megzavarta a törzsszavazókat, akik inkább otthon maradtak vasárnap.

HC Strache a magánszférában folytatná?

Az eredmény után valószínűleg a párt ellenzékbe vonul, ennek szükségességét a párt radikális szárnyához tartozó Herbert Kickl ismerte fel egy FPÖ-s forrás szerint, aki azt is hozzátette: a párt másik elnökéből, Norbert Hoferből hiányzik a karizma és az arcél.

Strache körül is egyre inkább szorul a hurok a párton belül, főleg azután, hogy a Heute bulvárlap információi szerint a bécsi FPÖ Strache számára saját bankszámlát vezetett havi tízezer eurós összeggel,

a pártelnök pedig ebből magánkiadásait, 3500 eurós havi lakbérét és többek között a feleség Philippa Strache ruháit is finanszírozta.

Az Österreich napilap szerint ráadásul még ezen a tízezer eurós összegen felül további tizenegyezer állt Philippa rendelkezésére magánkiadásainak fedezésére, ám ezeket a vádakat Strachéék tagadják.

A volt alkancellár mindenesetre még nem nyilvánult meg, mi is lesz vele a választás után, de közeli környezetéből az Österreich úgy tudja, elege lett a politikából és a sárdobálásból, és most a magánszektorban szeretne elhelyezkedni. A másik lehetőség, hogy saját listát állít a bécsi tartományi választásokra jövőre, de persze mindezek leginkább csak találgatások.

BORÍTÓKÉP: Philippa Strache / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek