+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 30. hétfő, 19:16
Nehezményezi, hogy az Ibiza-botrány miatt egyre ellenségesebb a párton belüli hangulat a férje ellen. Aki mellesleg pletykák szerint fontolgatja, hogy otthagyja a politikát.

Az osztrák szélsőjobboldali FPÖ volt a vasárnapi előrehozott parlamenti választások nagy vesztese, ugyanis az Ibiza-videó, Heinz-Christian Strache alkancellár lemondása és az ÖVP-FPÖ-kormánykoalíció összeomlása után megrendült párt két évvel ezelőtti eredményéhez képest majdnem tíz százalékpontot rontva csupán 16 százalékkal futott be a választásokat fölényesen nyerő, Kurz-féle Néppárt és a gyengélkedő szocdemek mögé.

 

Nem tetszett Philippának, hogy betámadták a férjét

 

Ugyanakkor nemcsak az FPÖ, hanem a Strache-család sem lehetett boldog vasárnap este: az Ibiza-videóba belebukott, és addigra az FPÖ-nek is kellőképp kínos HC Strache ugyanis

 

májusban még azzal a feltétellel nem ült be az Európai Parlamentbe, ha felesége elindulhat a párt listáján az előrehozott választásokon.

 

Ugyanis az osztrák választási rendszer sajátosságai miatt a szavazók májusban preferenciális szavazással a korábban még a lista utolsó helyén szereplő HC Strachét előrerepítették, így a volt alkancellár akár be is ülhetett volna az EP-be, de végül feltétele elfogadása miatt ezt nem tette meg. Az állatvédelemmel kampányoló Philippa Strache így meg is kapta a harmadik helyet a Szabadságpárt bécsi listáján, de miután vasárnap 14 százalékkal az FPÖ becsúszott a fővárosban már a 20 százalékot verdeső Zöldek, a még mindig legerősebb szocdemek és az egyre jobban muzsikáló ÖVP mögé a negyedik helyre, Strache nejének mandátuma is kérdésessé vált.

 

Még nem végleges, hogy a több mint egymillió, folyamatosan beérkező levélszavazattal meglehet-e Philippa Strache számára a parlamenti mandátum, de az ex-alkancellár felesége hétfőn pontot tett a sztori végére: az Österreich napilap szerint kijelentette, nem veszi át parlamenti mandátumát a férje felé irányuló, egyre ellenségesebb pártbéli légkör miatt. Ezzel elmondása szerint

 

jelzést akart küldeni mindazon intrikálóknak, akik szisztematikusan „rombolják le” férje reputációját a párton belül.

 

És valóban: az Österreich az FPÖ-pártközpontban sok olyan hangot hallott vasárnap este, akik az előző koalíció bukását hozó Ibiza-videót – melyben Strache egy kamuorosz-oligarchának arról beszél, hogy az vegye meg neki a Kronen Zeitung bulvárlapot, cserébe majd kormányon közbeszerzésekkel honorálja mindezt –, ezzel pedig közvetlenül a volt alkancellárt teszik felelőssé a választási vereségért. Mások a párt kampányát látják a kudarc fő okának: Norbert Hofer társelnök az egész kampányban az ÖVP-FPÖ-együttműködés folytatása mellett foglalt állást, ez az „ÖVP-hez való dörgölőzés” pedig a párt egyik prominense szerint megzavarta a törzsszavazókat, akik inkább otthon maradtak vasárnap.

 

HC Strache a magánszférában folytatná?

 

Az eredmény után valószínűleg a párt ellenzékbe vonul, ennek szükségességét a párt radikális szárnyához tartozó Herbert Kickl ismerte fel egy FPÖ-s forrás szerint, aki azt is hozzátette: a párt másik elnökéből, Norbert Hoferből hiányzik a karizma és az arcél.

 

Strache körül is egyre inkább szorul a hurok a párton belül, főleg azután, hogy a Heute bulvárlap információi szerint a bécsi FPÖ Strache számára saját bankszámlát vezetett havi tízezer eurós összeggel,

 

a pártelnök pedig ebből magánkiadásait, 3500 eurós havi lakbérét és többek között a feleség Philippa Strache ruháit is finanszírozta.

 

Az Österreich napilap szerint ráadásul még ezen a tízezer eurós összegen felül további tizenegyezer állt Philippa rendelkezésére magánkiadásainak fedezésére, ám ezeket a vádakat Strachéék tagadják.

 

A volt alkancellár mindenesetre még nem nyilvánult meg, mi is lesz vele a választás után, de közeli környezetéből az Österreich úgy tudja, elege lett a politikából és a sárdobálásból, és most a magánszektorban szeretne elhelyezkedni. A másik lehetőség, hogy saját listát állít a bécsi tartományi választásokra jövőre, de persze mindezek leginkább csak találgatások.

 

BORÍTÓKÉP: Philippa Strache / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyelőre kérdés, hogy Barcelonába vagy Moszkvába ment a miniszterelnök leggazdagabb bizalmasa. Közben arról is beszélt, a pénznek, vagy a szakértelemnek köszönhető-e a javuló foci.

Brazíliában ma már az emberektől kell kunyerálnod,
ha az LMBTQ-ról
akarsz filmet készíteni.

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora
a Liberálisok elnökével.

Úgy volt, hogy májusra tolják a tisztújítást a Jobbikban, de az elnökség most mégis inkább január 25-én megtartaná azt. Jakab Péter újraindul, de módosít a feltételein.

A Győri Audi ETO legendás kézilabdázója szerint a fideszes Dézsi Csaba András a garancia arra, hogy bővüljenek a lehetőségek a győri sportban.

Karácsonyi körkérdést indít az Azonnali: mit ajándékozna Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke?

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás