+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 30. hétfő, 19:16
Nehezményezi, hogy az Ibiza-botrány miatt egyre ellenségesebb a párton belüli hangulat a férje ellen. Aki mellesleg pletykák szerint fontolgatja, hogy otthagyja a politikát.

Az osztrák szélsőjobboldali FPÖ volt a vasárnapi előrehozott parlamenti választások nagy vesztese, ugyanis az Ibiza-videó, Heinz-Christian Strache alkancellár lemondása és az ÖVP-FPÖ-kormánykoalíció összeomlása után megrendült párt két évvel ezelőtti eredményéhez képest majdnem tíz százalékpontot rontva csupán 16 százalékkal futott be a választásokat fölényesen nyerő, Kurz-féle Néppárt és a gyengélkedő szocdemek mögé.

 

Nem tetszett Philippának, hogy betámadták a férjét

 

Ugyanakkor nemcsak az FPÖ, hanem a Strache-család sem lehetett boldog vasárnap este: az Ibiza-videóba belebukott, és addigra az FPÖ-nek is kellőképp kínos HC Strache ugyanis

 

májusban még azzal a feltétellel nem ült be az Európai Parlamentbe, ha felesége elindulhat a párt listáján az előrehozott választásokon.

 

Ugyanis az osztrák választási rendszer sajátosságai miatt a szavazók májusban preferenciális szavazással a korábban még a lista utolsó helyén szereplő HC Strachét előrerepítették, így a volt alkancellár akár be is ülhetett volna az EP-be, de végül feltétele elfogadása miatt ezt nem tette meg. Az állatvédelemmel kampányoló Philippa Strache így meg is kapta a harmadik helyet a Szabadságpárt bécsi listáján, de miután vasárnap 14 százalékkal az FPÖ becsúszott a fővárosban már a 20 százalékot verdeső Zöldek, a még mindig legerősebb szocdemek és az egyre jobban muzsikáló ÖVP mögé a negyedik helyre, Strache nejének mandátuma is kérdésessé vált.

 

Még nem végleges, hogy a több mint egymillió, folyamatosan beérkező levélszavazattal meglehet-e Philippa Strache számára a parlamenti mandátum, de az ex-alkancellár felesége hétfőn pontot tett a sztori végére: az Österreich napilap szerint kijelentette, nem veszi át parlamenti mandátumát a férje felé irányuló, egyre ellenségesebb pártbéli légkör miatt. Ezzel elmondása szerint

 

jelzést akart küldeni mindazon intrikálóknak, akik szisztematikusan „rombolják le” férje reputációját a párton belül.

 

És valóban: az Österreich az FPÖ-pártközpontban sok olyan hangot hallott vasárnap este, akik az előző koalíció bukását hozó Ibiza-videót – melyben Strache egy kamuorosz-oligarchának arról beszél, hogy az vegye meg neki a Kronen Zeitung bulvárlapot, cserébe majd kormányon közbeszerzésekkel honorálja mindezt –, ezzel pedig közvetlenül a volt alkancellárt teszik felelőssé a választási vereségért. Mások a párt kampányát látják a kudarc fő okának: Norbert Hofer társelnök az egész kampányban az ÖVP-FPÖ-együttműködés folytatása mellett foglalt állást, ez az „ÖVP-hez való dörgölőzés” pedig a párt egyik prominense szerint megzavarta a törzsszavazókat, akik inkább otthon maradtak vasárnap.

 

HC Strache a magánszférában folytatná?

 

Az eredmény után valószínűleg a párt ellenzékbe vonul, ennek szükségességét a párt radikális szárnyához tartozó Herbert Kickl ismerte fel egy FPÖ-s forrás szerint, aki azt is hozzátette: a párt másik elnökéből, Norbert Hoferből hiányzik a karizma és az arcél.

 

Strache körül is egyre inkább szorul a hurok a párton belül, főleg azután, hogy a Heute bulvárlap információi szerint a bécsi FPÖ Strache számára saját bankszámlát vezetett havi tízezer eurós összeggel,

 

a pártelnök pedig ebből magánkiadásait, 3500 eurós havi lakbérét és többek között a feleség Philippa Strache ruháit is finanszírozta.

 

Az Österreich napilap szerint ráadásul még ezen a tízezer eurós összegen felül további tizenegyezer állt Philippa rendelkezésére magánkiadásainak fedezésére, ám ezeket a vádakat Strachéék tagadják.

 

A volt alkancellár mindenesetre még nem nyilvánult meg, mi is lesz vele a választás után, de közeli környezetéből az Österreich úgy tudja, elege lett a politikából és a sárdobálásból, és most a magánszektorban szeretne elhelyezkedni. A másik lehetőség, hogy saját listát állít a bécsi tartományi választásokra jövőre, de persze mindezek leginkább csak találgatások.

 

BORÍTÓKÉP: Philippa Strache / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás